National Highway 9 (Cambodja)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NH 9
Begin Damdek
Einde Stung Treng
Lengte 277 km
Route

Damdek

Kuleaen

Preah Vihear

Stung Treng

De National Highway 9 (NH9) of National Road 9 (NR9) is een national highway in Cambodja. De weg vormt een oost-westroute door het noorden van het land, vanaf Damdek tot Stung Treng. De National Highway 9 is 277 kilometer lang.

Routebeschrijving

De National Highway 9 verloopt vanaf de National Highway 6 in Damdek tot de National Highway 7 bij Stung Treng. De route is volledig verhard en voert door vlak tot glooiend platteland. Kenmerkend voor Cambodja is er veel lintbebouwing. Er liggen slechts een paar plaatsen met een soort van stedelijke kern op de route, zoals het dorp Preah Vihear en eindpunt Stung Treng, waar een bypass is en de Stung Treng Bridge de rivier de Mekong over steekt.

Geschiedenis

De National Highway 9 is pas laat ontstaan. Het was voorheen een onverharde provinciale weg. De weg werd in 2014 al bewegwijzerd als de National Highway 9, met kilometerwaardes van rond 470 bij Stung Treng. De weg was ook in aanmerking om een Asian Highway te worden (AH21). De situatie verbeterde significant in de periode 2011-2015 toen de Stung Treng Bridge werd aangelegd en de weg tussen Preah Vihear en Stung Treng over een lengte van 143 kilometer als een verharde weg werd aangelegd. Hier bestond voorheen alleen een smal zandpad.

Meerdere kaartdiensten geven de weg als de National Highway 64 aan. Echter ter plekke rond Stung Treng is de weg als de National Highway 9 op kilometerpalen aangegeven, en dubbelgenumnmerd de National Highway 9 en 64 op de bewegwijzering bij het kruispunt met de National Highway 7.

Referenties


National Highways in Cambodja

National Highway 1National Highway 2National Highway 3National Highway 4National Highway 5National Highway 6National Highway 7National Highway 8National Highway 9

Third Ring Road (Phnom Penh)Phnom Penh - Bavet Expressway (E1) • Phnom Penh - Sihanoukville Expressway (E4)