National Highway System (Verenigde Staten)

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Het National Highway System (NHS) is een netwerk van belangrijke en strategische wegen in de Verenigde Staten, die belangrijke knooppunten van alle modaliteiten (havens, stations, luchthavens) met elkaar verbinden. Het gehele Interstate Highway systeem valt eronder, evenals tal van US Highways en sommige State Routes. Het NHS is voornamelijk administratief, dergelijke wegen worden niet specifiek bewegwijzerd als een National Highway en hebben ook geen aparte nummering. Het systeem bestaat sinds 1995.

Geschiedenis

In 1926 werden de US Highways gedefinieerd en in 1956 volgden de Interstate Highways. Deze systemen vormden sindsdien het hoofdwegennet van de Verenigde Staten. Op plekken waar Interstates ver uit elkaar liggen vormen de US Highways nog steeds de belangrijkste doorgaande wegen, en voor regionaal verkeer zijn State Routes ook nog van groot belang. De uitbouwstandaard van deze wegen varieert, maar al deze wegklassen kunnen als een freeway zijn uitgevoerd.

Op 28 november 1995 tekende president Clinton het wetsvoorstel die de National Highway System Designation Act heet. Hiermee werd een strategisch netwerk van 259.032 kilometer weg gedefinieerd. Tevens kwamen enkele wetten van kracht, zoals het schrappen van de federale snelheidslimiet en een verbod op het toepassen van wegwijzers met het metrische systeem, wat daarvoor incidenteel was ingevoerd, meest prominent de Interstate 19 in Arizona.

Statistieken

Het National Highway System omvat 4% van de Amerikaanse wegen, maar 40% van het verkeer wordt er op afgewikkeld, inclusief 75% van het vrachtverkeer en 90% van het toeristenverkeer. 90% van de Amerikanen woont binnen 5 mijl van een National Highway. National Highways komen in alle staten voor, inclusief Alaska en Hawaii, maar niet in Puerto Rico of andere territoria.

Dagelijks gebruik

Het National Highway System is voor de meeste Amerikanen onbekend en de kans is groot dat het met US Highways of Interstate Highways verward wordt. Wat vooral van belang is dat deze routes een prioriteit krijgen binnen de financiering van de Amerikaanse wegen.

Referenties