National Highway Traffic Safety Administration

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA, uitspraak nit-sa) is een agentschap behorend tot het Department of Transportation van de Verenigde Staten.

Taken en doelstellingen

De National Highway Traffic Safety Administration heeft ten taak om de verkeersveiligheid in de Verenigde Staten te verbeteren. Een belangrijke taakstelling is het vaststelling van veiligheidseisen van motorvoertuigen, en de toelating van nieuwe voertuigen. Ook reguleert de NHTSA de systemen die voertuigdiefstal moeten voorkomen, een belangrijk onderdeel hiervan is de registratie van het vehicle identification number (VIN) dat elk voertuig moet hebben. NHTSA stelt ook de Corporate Average Fuel Economy (CAFE) vast, waarin het brandstofverbruik van voertuigen wordt geregistreerd en verbeterd.

NHTSA registreert tevens alle dodelijke ongevallen in het Fatality Analysis Reporting System (FARS).[1] Dit systeem wordt door wetenschappers uit het hele land en zelfs uit het buitenland gebruikt voor verkeersveiligheidsstatistieken en studies naar ongevalslocaties. FARS wordt sinds 1975 gebruikt en is een belangrijke tool om bijvoorbeeld de veranderingen te registreren na aanpassingen aan de infrastructuur, zoals de implementatie van rotondes, andere kruispuntinrichtingen en nieuwe typen aansluitingen zoals de diverging diamond interchange.

NTHSA geeft ook subsidies aan lokale verkeersveiligheidsprojecten, dat tweederde van het jaarlijkse budget van circa $ 900 miljoen van NHTSA beslaat. Deze subsidies zijn niet bedoeld voor infrastructurele aanpassingen, maar voor educatie en verkeersveiligheidscampagnes.

Geschiedenis

In 1966 werd het U.S. Department of Transportation opgericht, een ministerie van de federale regering in Washington. Toen werden ook diverse agentschappen opgericht die zich gingen bezig houden met verkeersveiligheid: de National Traffic Safety Agency, de National Highway Safety Agency, en het National Highway Safety Bureau. NHTSA zelf werd met de Highway Safety Act of 1970 opgericht.

Externe links

Referenties