National Highways Development Project

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het National Highways Development Project (NHDP), Hindi: राष्ट्रीय राजमार्ग विकास परियोजना, was een groot wegenbouwprogramma in India om de belangrijkste national highways te verdubbelen naar 4 tot 6 rijstroken. Het programma had twee componenten en is deels voltooid voordat het opging in het Bharatmala programma.

Geschiedenis

Het National Highways Development Project werd in 1998 gelanceerd door premier Atal Bihari Vajpayee. De national highways omvatten maar 2% van de weglengte, maar wikkelden 40% van het verkeer in India af. Op dat moment had India een zeer onderontwikkeld wegennet, alhoewel het verharde wegennet wel relatief groot was. Maar bijna alle wegen tussen de grote steden waren nog enkelbaans en veel national highways hadden nog geen moderne ontwerpstandaarden. Het programma zou tot 2018 lopen. Het National Highways Development Project werd door de in 1988 opgerichte National Highways Authority of India (NHAI) uitgevoerd. Het NHDP ging vanaf 2015 grotendeels op in het Bharatmala programma van premier Modi.

Het project

  • In fase 1 is de Golden Quadrilateral verdubbeld. Dit is een ruit van national highways tussen de vier grootste steden van India: Delhi, Mumbai, Chennai en Kolkata. Het programma omvatte de verdubbeling van 5.846 kilometer national highway en kwam in 2013 gereed.
  • Fase 2 voorzag in de verdubbeling van de North-South & East-West Corridor tezamen 7.142 kilometer. Het programma was in 2016 90% voltooid, maar niet alle wegen van dit programma zijn verdubbeld.
  • Fase 3 voorzag in de verdubbeling van 12.109 kilometer national highway onder het 'Build-Operate-Transfer' (BOT) model. Dit zijn tolwegen. Het was vooral gericht op het verbinden van state capitals met dubbelbaans wegen.
  • Fase 4 werd in 2008 goedgekeurd en voorzag in de verbreding van 20.000 kilometer national highway die geen onderdeel waren van fases 1 t/m 3. Dit was vooral een modernisatie van bestaande wegen tot een brede enkelbaans weg, met twee rijstroken en vluchtstroken. Dit omvatte grotendeels geen verdubbeling van national highways.
  • Fase 5 is in 2006 goedgekeurd en voorzag in de verbreding van de drukste corridors naar 2x3 rijstroken. Dit omvatte circa 5.000 kilometer weg die onder fase 1 en 2 al verdubbeld waren.
  • Fase 6 omvatte de bouw van 1.000 kilometer autosnelweg die industriële centra gingen ontsluiten
  • Fase 7 omvatte de bouw van stedelijke bypasses, ringwegen en flyovers. Dit omvatte circa 700 kilometer weg.

Referenties