National highway 1 (Japan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Japan 1.png
National highway 1 Japan map.png
国道1号
Begin Tokyo
Einde Osaka
Lengte 543 km
Route

Centrum.svg Tokyo Japan 4.png

Centrum.svg Shinagawa

Centrum.svg Ota

Centrum.svg Saiwai

Centrum.svg Kawasaki

Centrum.svg Yokohama Japan 16.png

Centrum.svg Fujisawa Japan 467.png

Centrum.svg Chigasaki

Centrum.svg Hiratsuka

Centrum.svg Naka

Centrum.svg Odawara Japan 135.png

Centrum.svg Mishima

Centrum.svg Numazu

Centrum.svg Fuji

Centrum.svg Shimizu

Centrum.svg Shizuoka

Centrum.svg Fujieda

Centrum.svg Shimada

Centrum.svg Kakegawa

Centrum.svg Fukuroi

Centrum.svg Iwata

Centrum.svg Hamamatsu

Centrum.svg Kosai

Centrum.svg Toyohashi

Centrum.svg Toyokawa 25px

Centrum.svg Okazaki

Centrum.svg Chiryu

Centrum.svg Toyoake

Centrum.svg Nagoya Japan 19.pngJapan 22.pngJapan 41.png

Centrum.svg Kanie

Centrum.svg Yatomi

Centrum.svg Kuwana

Centrum.svg Yokkaichi Japan 25.png

Centrum.svg Suzuka

Centrum.svg Kameyama Japan 25.png

Centrum.svg Koka

Centrum.svg Konan

Centrum.svg Ritto Japan 8.png

Centrum.svg Kusatsu

Centrum.svg Otsu

Centrum.svg Kyoto Japan 9.png

Centrum.svg Kuse

Centrum.svg Hirakata

Centrum.svg Katano

Centrum.svg Neyegawa

Centrum.svg Kadoma

Centrum.svg Osaka Japan 2.pngJapan 25.pngJapan 26.png

De national highway 1 (Japans: 国道1号) is een national highway in Japan. De weg vormt een oost-westroute op Honshu en verbindt Tokyo met Osaka. De weg voert langs de zuidkust van Honshu, grotendeels door verstedelijkt gebied. Slechts korte stukken door de bergen voeren niet door stedelijk gebied. Naast begin- en eindpunt doet de weg ook de grote steden Nagoya en Kyoto aan. De national highway 1 is 543 kilometer lang.

Routebeschrijving

Tokyo

Sakurada dori in Tokyo.

De national highway 1 begint in Nihonbashi, het historische beginpunt van de national highways in Japan. In het centrum van Tokyo voert de weg eerst westwaarts over de zesstrooks Eitai Dori, daarna zuidwaarts over de zesstrooks Uchibori Dori. De weg cirkelt zo rond Tōkyō Station en langs het imperiale paleis van Tokyo. In de wijk van de ministeries verspringt de national highway 1 één blok naar het westen en voert verder zuidwaarts over Sakurada Dori, die deels 8 rijstroken telt. Daarna versmalt de weg naar 4 rijstroken door de wijk Minato. De weg voert daarna verder over Sakurada Dori, een belangrijke stadsweg met zes tot acht rijstroken door een street canyon. De hoge kantoren langs de weg verbergen de laagbouw erachter. Men komt daarna in de voorstad Shinagawa.

In Shinagawa eindigt de korte Meguro Route van de Shuto Expressway, waarna de national highway 1 het doorgaande verkeer op zich neemt. De national highway 1 is daarna een zesstrooks weg door street canyons in Shinagawa en Ota. Men steekt dan de rivier de Tama over, waarna men in de prefectuur Kanagawa en de stad Kawasaki komt.

Kanagawa

Hakone Pass op de grens van de prefecturen Kanagawa en Shizuoka.

In Kawasaki is de national highway 1 een zesstrooks hoofdweg, waarna men in de grote stad Yokohama komt. De omgeving kent hier meer laagbouw en de weg telt in het noorden van Yokohama overwegend vier rijstroken. De weg loopt hier langs een brede spoorcorridor en kruist deze bij het centrum, waarna de national highway 1 een klein stukje de parallelweg is van de Yokohane Route van de Shuto Expressway. Dit is rond het centrum van Yokohama, waarna de national highway een wat secundaire stadsweg met vier rijstroken vormt in het zuidwesten van Yokohama. Tussen de wijk Totsuka en de voorstad Fujisawa is de weg deels ondertunneld bij kruispunten.

De Fujisawa Bypass is wat beter uitgebouwd met 2x2 rijstroken en deels ongelijkvloerse aansluitingen. Dit deel valt samen met de Ken-O Expressway. De weg voert daarna door het centrum van de voorstad Chigasaki, waar de weg enkelbaans is. Vervolgens steekt men de rivier de Sagami over, waarna de national highway 1 de bypass van het centrum van Hiratsuka vormt, met 2x2 rijstroken en verkeerslichten.

Vanaf dit punt voert de national highway 1 door een serie kustplaatsen. De weg telt hier vier rijstroken en is semi-ongelijkvloers. Dit deel loopt deels op viaducten over het strand als de Seisho Bypass. De kustroute eindigt in Odawara, waarna de weg landinwaarts door de bergen loopt. De national highway vormt dan een bochtige super two en verloopt over de 846 meter hoge Hakone Pass op de grens met de prefectuur Shizuoka.

Shizuoka

Aan de zijde van Shizuoka daalt men via een bochtige enkelbaans route snel af naar de stad Mishima, waar de national highway 1 de semi-ongelijkvloerse bypass van het centrum vormt. Voor doorgaand verkeer is ook een noordelijke rondweg. De weg vormt daarna de noordelijke bypass van Numazu, die 2x2 rijstroken telt maar grotendeels gelijkvloers is. De weg voert hierna weer op korte afstand van zee, door vlak gebied naar de stad Fuji. Slechts een klein deel van de route voert door vlak en agrarisch gebied, de rest is overwegend bebouwd. De national highway 1 vormt dan de semi-ongelijkvloerse bypass van Fuji met vier rijstroken. Noordelijker loopt de Tomei Expressway er parallel aan. Westelijk van Fuji voert de national highway 1 direct naast de Tomei Expressway, beide wegen lopen hier direct langs zee en beide wegen tellen 2x2 rijstroken.

Men bereikt dan de verstedelijkte regio rond de grote stad Shizuoka, eerst langs Shimizu, daarna door Shizuoka. Rond Shimizu ligt de Seishin Bypass, een ongelijkvloerse autoweg met 2x2 rijstroken. Deze sluit aan op de ongelijkvloerse bypass van Shizuoka. Door Shizuoka lopen eigenlijk drie snelwegen, de Tomei Expressway, de national highway 1 en de Shin Tomei Expressway. Rond Shizuoka loopt de national highway 1 ook door enkele tunnels.

Tussen Shizuoka en Iwata voert de national highway 1 wat verder landinwaarts, door een bergachtig kustgebied met enkele tunnels. Rond Fujieda en Shimada liggen super two bypasses. Tussen Shimada en Kakegawa loopt de weg door enkele tunnels. De bypass van Kakegawa is weer een ongelijkvloerse super two. Ook rond Fukuroi ligt een bypass, met 2x2 rijstroken, die eigenlijk naadloos aansluit op de bypass van Iwata.

De national highway 1 vormt daarna de grote bypass van de stad Hamamatsu, die semi-ongelijkvloers is en 2x2 rijstroken telt. De bypass loopt door het oosten en zuiden van Hamamatsu, om bij de kust uit te komen. De 2x2 national highway 1 loopt westelijk van Hamamatsu direct langs het strand. De weg vormt dan de Shiomi Bypass en buigt dan naar het binnenland af, tevens de grens met de prefectuur Aichi bereikend.

Aichi

Men bereikt in Aichi al snel de vrij grote stad Toyohashi, dat ten zuidoosten van de metropool Nagoya ligt. De national highway 1 is vanaf hier meer secundair en gaat dwars door Toyohashi, terwijl de national highway 23 de hoogwaardige bypass van Toyohashi vormt. In Toyohashi is de national highway 1 een stadsweg met veelal vier rijstroken en verkeerslichten. Men steekt er ook de rivier de Toyo over. De weg passeert dan door de buitenwijken van de stad Toyokawa en verloopt daarna weer een stukje naast de Tomei Expressway. Ook dit deel telt 2x2 rijstroken en voert door heuvelachtig gebied, waarna men de agglomeratie Nagoya bereikt.

De eerste grote voorstad op de route is Okazaki, waar de national highway 1 de hoofdweg van vormt. De weg telt hier overwegend vier rijstroken en steekt de rivier de Yahagi over. De weg voert daarna door overwegend suburbaan gebied van de voorsteden Anjo, Chiryu, Kariya en Toyoake. In Toyoake kruist men ook de Isewangan Expressway. Vanaf hier loopt de weg de stad Nagoya in, maar is een wat secundaire invalsweg en is deels enkelbaans. In het zuiden van Nagoya loopt de Odaka Route van de Nagoya Expressway op viaducten boven de national highway 1. De weg slaat dan naar het westen af en wordt gevormd door Tokai-do, een belangrijke stadsweg met 2x2 rijstroken door het zuiden van Nagoya. De omgeving is dichtbebouwd, maar bestaat voornamelijk uit laagbouw. Ten westen van Nagoya kruist men vlak achter elkaar een aantal rivieren, waaronder de rivier de Kiso, die de grens met de prefectuur Mie vormt.

Mie

Vlak na de rivier de Kiso kruist men ook de rivier de Ibi, beiden zijn brede rivieren in het laagland. Zuidwestelijk van Nagoya voert de national highway 1 door enkele belangrijke steden, waaronder Kuwana, Yokkaichi en Suzuka. De national highway 1 is er wat secundair in karakter en is deels enkelbaans. In het centrum van Yokkaichi is de weg wel deels met zes rijstroken uitgevoerd. De weg buigt dan naar het westen af, landinwaarts en vormt de bypass van Suzuka. De weg is vierstrooks maar weinig hoogwaardig uitgebouwd en voert door een mix van woonwijken en agrarisch land. De bypass van Kameyama is deels ongelijkvloers met 2x2 rijstroken. Men kruist ook de Higashi-Meihan Expressway. De weg voert daarna noordwestwaarts door een smal en bebost dal en is een bochtige super two. De weg stijgt naar circa 375 meter hoogte, de grens met de prefectuur Shiga ligt in een tunnel.

Shiga

Westelijk van de tunnel gaat men onder de Shin-Meishin Expressway door en vormt de national highway 1 een wat secundaire route naar het noordwesten. Dichter bij de regio Kyoto wordt de weg beter uitgebouwd en is semi-ongelijkvloers langs Koka en Konan. Men kruist dan de Meishin Expressway, waarna de weg door dichtbebouwd gebied loopt, door de steden Kusatsu en en Otsu. De weg is echter grotendeels enkelbaans. Westelijk van de stad Otsu ligt een gebergte dat de stad van Kyoto scheidt. De national highway 1 loopt hier vlak langs de Meishin Expressway.

Kyoto

De national highway 1 verloopt vervolgens door de grote stad Kyoto, voornamelijk door het oosten en zuiden van de stad, maar ook vrij dicht langs het centrum. In het oosten van Kyoto telt de weg vier rijstroken en gaat door een korte tunnel, waarna de weg acht rijstroken telt. Op een kruispunt met de national highway 9 slaat de weg naar het zuiden af en is dan een smallere vierstrooks weg door het meer industriële zuiden van Kyoto. Er is dan een directe aansluiting op de Meishin Expressway. De weg loopt dan parallel aan de Kyoto Route van de Hanshin Expressway, kortstondig door agrarisch gebied voordat men de zuidelijke voorstad Kuse bereikt. De national highway 1 telt voortdurend vier rijstroken. De voorsteden van Kyoto gaan ongemerkt over in de voorsteden van Osaka in de prefectuur Osaka.

Osaka

De national highway 1 vormt ten noordoosten van Osaka twee routes, de oude hoofdweg door de centra van de voorsteden, en de beter uitgebouwde Second Keihan Expressway. Die eindigt op een knooppunt met de Kinki Expressway, waarna de oorspronkelijke national highway 1 iets noordelijker verder Osaka in loopt als de Keihan National Highway, vlak langs de rivier de Yodo. Het grootste deel van Osaka bestaat uit dichtbebouwde laagbouw, maar langs de national highway zijn ook hogere gebouwen gebouwd, alhoewel het geen street canyon is zoals in de regio Tokyo. In de woonwijken van Osaka telt de weg overwegend vier rijstroken, in het centrum van Osaka zes rijstroken en voert hier wel door een street canyon. De national highway 1 eindigt in het centrum van Osaka op een groot kruispunt met de national highway 2 en de national highway 25.

Geschiedenis

De national highway 1 is één van de oorspronkelijke nationale wegen van Japan, en tevens de meest belangrijke als verbinding tussen Tokyo, Nagoya, Kyoto en Osaka. In 1885 kreeg de weg het nummer 1. De weg begon op 'kilometer 0' in Nihonbashi in Tokyo. De weg staat bekend als de Tokai-do, naar de regio Tōkaidō dat het zuidoosten van Japan omvat, en de historische Tōkaidō Road uit de Edoperiode (1603-1868).

De national highway 1 is in de jaren '60 vervangen door twee snelwegen, de Meishin Expressway tussen Osaka en Nagoya, die in 1965 voltooid was, en de Tomei Expressway tussen Nagoya en Tokyo, die in 1969 voltooid was. Hiermee had de national highway 1 al ten tijde van de massamotorisatie van Japan weinig doorgaand belang meer.

De weg voert echter voortdurend door grootstedelijke gebieden, slechts enkele korte stukken voeren niet door bebouwd gebied, zodat de weg rond de meeste steden is opgewaardeerd, al dan niet als ongelijkvloerse weg. Weinig stukken zijn echt snelwegachtig uitgebouwd, maar veel trajecten tellen minimaal vier rijstroken, in de grote steden soms zes of zelfs acht rijstroken. Deze zijn dan niet ongelijkvloers, maar voorzien van verkeerslichten. De national highway 1 kent ook een aantal korte tunnels in de berggebieden tussen de stedelijke regio's. Tevens kruist de weg een aantal voor Japanse begrippen grotere rivieren.

Fujisawa Bypass

De bypass van Fujisawa, net ten zuidwesten van Yokohama, is vanaf Tokyo gezien het eerste hoogwaardig uitgebouwde deel van de national highway 1. Deze bypass is tussen 1961 en 1963 aangelegd en opende op 24 juni 1963 voor het verkeer. Dit is één van de oudste snelwegen van Japan.

Shinshonan Bypass

De Shinshonan Bypass is de bypass van Chigasaki en wordt beschouwd als onderdeel van de Ken-O Expressway, de grote ringweg van Tokyo. Op 30 maart 1988 opende hiervan het eerste deel langs de noordzijde van Chigasaki dat samenviel met de latere Ken-O Expressway. Op 25 december 1995 opende het noord-zuiddeel langs de westkant van Chigasaki tot nabij de kust. Sinds 1991 is dit een tolweg die in 2005 geprivatiseerd is.

Seisho Bypass

De Seisho Bypass is een kustroute die als autosnelweg is uitgebouwd met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen tussen Hiratsuka en Odawara. De aanleg van deze weg begon in 1964 en op 18 januari 1967 opende het eerste deel met twee rijstroken tussen Sako en Odawara. Op 1 april 1968 volgde een aansluitend deel tussen Kozu en Sako. Op 15 november 1970 opende het deel tussen Odawara-nishi en Hakone. Het enkelbaans deel is in 1971 opgewaardeerd naar 2x2 rijstroken. Vervolgens opende op 27 januari 1972 het ontbrekende deel tussen Odawara en Odawara-nishi, waarmee de gehele Seisho Bypass voltooid was. Sinds 1995 is de Seisho Bypass een gedeeltelijke tolweg. Deze is in 2005 geprivatiseerd, met een concessie tot 2050.

Numazu Bypass

De bypass van Numazu is een 2x2-weg die semi-ongelijkvloers is. De aanleg van de bypass begon in 1965 en in 1970 werd het eerste deel rond Numazu geopend. In 1978 en 1980 openden nog twee delen, waarmee doorgaand verkeer niet meer door Numazu hoefde. Vanwege de toen al bestaande Tomei Expressway was het doorgaand verkeer sowieso beperkt, maar de regio is verstedelijkt met veel regionaal verkeer dat niet van de Tomei Expressway gebruikmaakt. De bypass was oorspronkelijk deels met twee rijstroken uitgevoerd en de verbreding naar 2x2 rijstroken was in 1996 voltooid.

Fuji Yui Bypass

De national highway 1 & Tomei Expressway bij Fuji.

De zuidelijke bypass van de stad Fuji heet de Fuji Yui Bypass. Een bekend punt hiervan is het deel ten zuidwesten van Fuji waar de national highway 1 direct naast de Tomei Expressway loopt, waarbij beide wegen weer pal langs zee lopen met zicht op Mount Fuji. De aanleg van de bypass begon in 1969, het jaar dat de Tomei Expressway in deze regio voltooid werd. In 1972 opende het eerste deel, in 1975 was de gehele route door Fuji voltooid als super two. De weg is daarna nogal gefaseerd naar 2x2 rijstroken verbreed, als eerste in Fuji in 1982, als laatste deel het Tagonoura Viaduct in 2003.

Seishin Bypass

De Seishin Bypass loopt rond Shimizu en het grotere Shizuoka. Deze is 24 kilometer lang en is één van de langere bypasses van de national highway 1. In 1979 opende hiervan het eerste deel tussen Okitsu en Shimizu-nishi, langs de haven van Shimizu. Tussen 1988 en 1997 opende de rest van de Seishin Bypass, die in eerste instantie deels enkelbaans is aangelegd. Tussen 2006 en 2018 is de bypass integraal naar 2x2 rijstroken verbreed. Hiermee heeft Shizuoka drie snelwegen door de stad lopen, de national highway 1, Tomei Expressway en Shin-Tomei Expressway.

Fujieda Bypass

De 10 kilometer lange bypass van Fujieda is in 1981 opengesteld als super two bypass. De bypass was samen met de bypasses van Kakegawa, Iwata en Hamana een tolweg, maar is in 2005 overgenomen door het ministerie van transport en is sindsdien tolvrij.

Shimada Bypass

De 11 kilometer lange bypass van Shimada is grotendeels in 1971 opengesteld, maar een klein deel opende in 1980. De bypass was net zoals de aansluitende Fujieda Bypass een super two. Op 26 februari 2004 opende westelijker de Hisaka Bypass, die er eigenlijk op aansluit.

Kakegawa Bypass

De 9 kilometer lange noordelijke bypass van Kakegawa is op 24 maart 1981 opengesteld als super two. Het was oorspronkelijk deels een tolweg, maar is in 2005 overgenomen door het ministerie van transport en is sindsdien tolvrij.

Fukuroi Bypass

Bijna aansluitend op de Kakegawa Bypass ligt de Fukuroi Bypass, die in december 1994 is opengesteld voor het verkeer over 9 kilometer. Ongeveer de helft had destijds 2x2 rijstroken. In 2015 is de gehele route naar 2x2 rijstroken verbreed.

Iwata Bypass

De 7 kilometer lange bypass van Iwata is op 24 maart 1981 opengesteld, tegelijkertijd met de Kakegawa Bypass. De Iwata Bypass was destijds een super two en tolweg, die sinds 2005 tolvrij is. Tussen 2008 en 2013 is de bypass geheel naar 2x2 rijstroken verbreed.

Hamamatsu Bypass

De bypass van de kuststad Hamamatsu is 18 kilometer lang, waarmee dit één van de langste bypasses is van de national highway 1. De weg loopt door de buitenwijken van het oosten en zuiden van de stad, deels dicht langs zee. De gehele bypass opende op 27 oktober 1969 voor het verkeer, waarmee het één van de eerste rondwegen tussen Tokyo en Nagoya was. Aansluitend ligt de Haman Bypass die direct langs zee loopt. Deze 13 kilometer lange bypass opende op 24 maart 1978 en is sinds 2005 tolvrij.

Hokusei Bypass

De Hokusei Bypass ligt rond Yokkaichi, ten zuidwesten van Nagoya. Met 28 kilometer is het de langste bypass op de route van de national highway 1, maar de weg is maar gedeeltelijk hoogwaardig uitgebouwd. De bypass opende grotendeels in 1992 voor het verkeer. De Isewangan Expressway is deels over de Hokusei Bypass aangelegd.

Kameyama Bypass

Rond Kameyama is een 6 kilometer lange bypass aangelegd. Deze sluit aan op de Higashi-Meihan Expressway. De bypass opende in 1995 voor het verkeer als super two, maar is voorbereid op een latere uitbouw naar 2x2 rijstroken.

Second Keihan Expressway

De Second Keihan Expressway in Osaka.

Zie ook Second Keihan Expressway.

De Second Keihan Expressway is in twee fases in 2003 en 2010 opengesteld als tweede route tussen Kyoto en Osaka. De weg wordt beschouwd als onderdeel van de national highway 1, alhoewel deze niet over de oorspronkelijke route loopt. De doorgaande national highway 1 verloopt iets verder naar het westen als stadsweg in de voorsteden van Osaka.

Referenties


National highways in Japan

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58

101 102 103 104 105 106 107 108 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507