National highway 2 (Japan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
国道2号
Begin Osaka
Einde Kitakyushu
Lengte 534 km
Route

Osaka

Amagasaki

Nishomiya

Ashiya

Kobe

Akashi

Harima

Kakogawa

Himeji

Ibo

Tatsuno

Aioi

Bizen

Okayama

Tsukubo

Kurashiki

Asakuchi

Kasaoka

Fukuyama

Onomichi

Mihara

Higashihiroshima

Hiroshima

Hatsukaichi

Otake

Iwakuni

Kuga

Kudamatsu

Shunan

Hofu

Yamaguchi

Asa

Shimonoseki

Moji

Kitakyushu

De national highway 2 (Japans: 国道2号) is een national highway in Japan. De weg vormt een oost-westroute langs de zuidkust van westelijk Honshu en een klein stukje op Kyushu. De weg verloopt vanaf Osaka via Kobe, Okayama, Onomichi, Hiroshima en Shimonoseki naar Kitakyushu, via de Kanmon Tunnel. De weg verloopt grotendeels parallel aan de Sanyo Expressway. De national highway 2 is 534 kilometer lang.

Routebeschrijving

Osaka

De national highway 2 begint in het centrum van de stad Osaka, op het punt waar de national highway 1 uit Tokyo eindigt. In het centrum loopt de weg met acht rijstroken door een street canyon. De weg versmalt al vrij snel naar zes rijstroken en bij Noda Station slaat de national highway 2 af, en verloopt dan noordwestwaarts over een vierstrooks stadsweg. Via een brug steekt men de rivier de Yodo over, waarna men door de wijk Nishiyodogawa komt. Via twee korte bruggen steekt men een eiland over, waarna men in de prefectuur Hyogo komt.

Hyogo

De national highway 2 in Kobe.

Westelijk van Osaka voert de national highway 2 door het uitgestrekte voorstedelijk gebied. Dit is dichtbebouwd, met tal van voorsteden tussen Osaka en Kobe. De weg telt overwegend vier rijstroken en voert door Amagasaki, Nishinomiya en Ashiya voordat men de grote stad Kobe bereikt. In het oosten van Kobe telt de weg vier rijstroken, dichter bij het centrum zelfs tien rijstroken, één van de breedste stadswegen van Japan. Vanaf het centrum tot in het westen van Kobe loopt de Kobe Route van de Hanshin Expressway met viaducten boven de national highway 2. Daarna loopt de weg langs de kust en parallel aan een spoorcorridor. De weg gaat onder de Akashi Kaikyō Bridge door.

Westelijk van Kobe voert de national highway 2 door een verstedelijkte kustzone tot de stad Himeji. De weg loopt hier iets landinwaarts en vormt min of meer de bypass van enkele steden tussen Kobe en Himeji. Er is rond Kakogawa sprake van een oude route door de stad en een bypass met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen. De bypass loopt ook rond Takasago en gaat over in de bypass van Himeji. Het hoogwaardig uitgebouwde deel eindigt net na Ibo. Hierna is de weg nog vierstrooks tot Aioi. De weg verlaat dan het continu bebouwde gebied na 100 kilometer vanaf het centrum van Osaka.

Okayama

De Okayama Bypass.

In de prefectuur Okayama voert de weg eerst door bergachtig platteland, met veel bos en kleine dorpen. De national highway 2 is hier overwegend enkelbaans. De weg vormt daarna de bypass van de grotere stad Okayama. De bypass telt overwegend 2x2 rijstroken en is veelal ongelijkvloers. Westelijk van Okayama is de national highway 2 nog wel vierstrooks, maar gelijkvloers. Al snel bereikt men de nabijgelegen stad Kurashiki, waar de Seto-Chuo Expressway naar Shikoku aansluit. De bypass van Kurashiki is ongelijkvloers en telt 2x2 rijstroken. Westelijk van Kurashiki is sprake van een versnipperd verstedelijkt gebied. De weg is hier minder goed uitgebouwd.

Hiroshima

Direct in de prefectuur Hiroshima komt men door de grotere stad Fukuyama. De national highway 2 voert dwars door de stad en telt veelal vier rijstroken en is niet hoogwaardig uitgebouwd. Vlak daarna voert de weg door de stad Onomichi, waar men de Nishi-Seto Expressway kruist. De weg is door Onomichi overwegend enkelbaans. De weg voert dan even direct langs de kust en verloopt vervolgens over de bypass van Mihara, die ongelijkvloers is en nogal wat tunnels kent door de bergen rondom de havenstad. Vanaf Mihara naar Hiroshima voert de weg door het bergachtige binnenland, dat minder dichtbevolkt is. Rond Higashihiroshima ligt een super two bypass.

Via een bochtige route rijdt men vrij abrupt de grote stad Hiroshima in, tevens de grootste stad op het westelijk deel van de route. In het oosten van Hiroshima is de weg vierstrooks en deels ongelijkvloers. Dichter bij het centrum kruist men de stedelijke rivierdelta van Hiroshima, deze corridor telt overwegend zes rijstroken. De weg kent hier nogal wat bruggen. Rond het westen van Hiroshima ligt de Nishihiroshima Bypass, die ongelijkvloers is en 2x2 rijstroken telt. Er is dan een aansluiting op de Sanyo Expressway, waarna de national highway 2 een wat secundair uitgebouwde route langs de kust volgt naar Otake.

Yamaguchi

Vanaf Otake komt men in de prefectuur Yamaguchi, de westelijkste op Honshu. De weg voert hier landinwaarts naar Shunan, daarbij een deel van de kust afsnijdend. Dit deel van de route voert door minder dichtbevolkt gebied, met heuvels, lage bergen en veel bebossing. De plaatsen op de route zijn klein tot men Kudamatsu bereikt, een voorstad van Shunan. Rond de havenstad Shunan voert de weg over de vierstrooks bypass die niet ongelijkvloers is vanwege de nabijgelegen Sanyo Expressway. Daarna voert de weg weer even door heuvelland, waarna men de stad Hofu bereikt. Rond Hofu is de national highway 2 de parallelweg van de Sanyo Expressway en omzeilt het grootste deel van de stad.

Daarna voert de weg weer door een stuk minder dichtbevolkt gebied, waarna ten zuiden van Yamaguchi de national highway 9 invoegt. De national highways 2/9 zijn dubbelgenummerd tot Shimonoseki. De weg voert westwaarts, enigszins door het binnenland en parallel aan de Sanyo Expressway die langs de zuidkust van Honshu loopt. Deze regio kent nogal wat steden, die echter niet allemaal door de national highways 2/9 wordt aangedaan. Rond Asa ligt een zuidelijke bypass, die overgaat in de bypass van Habu, waar ook een aansluiting is op de Sanyo Expressway. Niet veel westelijker eindigt de Sanyo Expressway en loopt de weg parallel aan de belangrijke Chugoku Expressway. De national highway 2/9 voert dan door het industriële oosten van Shimonoseki. De national highways 2 en 9 splitsen dan weer, waarna de weg met een boog naar de Kanmon Tunnel loopt, een onderzeetunnel onder de Kanmon Strait tussen Honshu en Kyushu.

Fukuoka

Op het noorden van het eiland Kyushu komt men in de prefectuur Fukuoka. Hier begint ook de national highway 3, beide wegen zijn tussen de Kanmon Tunnel en Kitakyushu met elkaar dubbelgenummerd. In Kitakyushu telt de weg vier rijstroken en eindigt dan in het centrum van de industriestad.

Geschiedenis

Wegnummergeschiedenis

De weg volgt de historische Sanyo Road, die in Kyoto begon en vanaf daar direct naar Kobe liep en niet via Osaka verliep. Dit was de hoofdweg langs de zuidkust van westelijk Honshu. De weg werd in 1885 voor het eerst genummerd. De national highway 4 verliep destijds van Tokyo naar Kobe en de national highway 3 verder naar Nagasaki. De weg van Osaka naar Kobe was genummerd als de national highway 26. Bij de hernummering van 1920 werd dit de national highway 2 en werd verlengd tot Kagoshima op het zuiden van Kyushu. In 1952 werd het eindpunt ingekort in wat later bekend zou worden als de stad Kitakyushu. De national highway 2 is daardoor de enige belangrijke hoofdweg in Japan die over twee van de vier grote eilanden loopt.

Sanyo Expressway

De route is vervolgens vervangen door expressways, zodat de weg nergens meer een doorgaand belang heeft. De eerste snelweg vanaf Osaka naar het westen was de Chugoku Expressway, die meer door het binnenland van westelijk Honshu liep - ver van de kuststeden langs de national highway 2. Pas toen de Chugoku Expressway bijna voltooid was, werd begonnen aan de bouw van de Sanyo Expressway, die dichter langs de national highway 2 loopt. Deze is in fases tussen 1982 en 2001 opengesteld. Het laatste deel opende vlak voor Shimonoseki.

Uitbouw

De national highway 2 tussen Hemiji en Okayama.

Op enkele trajecten is de national highway 2 wat hoogwaardiger uitgebouwd. De stadsroutes in Osaka, Kobe en Hiroshima tellen veelal zes rijstroken, met een breed deel van tien rijstroken in Kobe, één van de breedste stadswegen in Japan. Verder zijn met name tussen Osaka en Himeji, grote delen met vier rijstroken uitgebouwd gezien de grootschalige verstedelijking langs 100 kilometer van de kust ten westen van Osaka. Westelijk van Himeji hebben alleen delen van de route vier rijstroken, met name in en bij de grotere steden. Hiertussen zijn ook nog diverse enkelbaans trajecten te vinden.

Kanmon Tunnel

Tussen Honshu en Kyushu is de Kanmon Tunnel aangelegd. Deze verbindt Shimonoseki met Kitakyushu. Hij is gelegen naast de nieuwere Kanmonkyo Bridge. Als eerste is tijdens de Tweede Wereldoorlog een spoortunnel aangelegd, die in 1942 werd opengesteld. De aanleg van de spoortunnel is al in 1937 begonnen, maar werd vanwege de oorlog in 1939 gestaakt. Het was één van de eerste grote wegenprojecten die na de Tweede Wereldoorlog hervat werd, in 1952. De tunnel is daarna op 9 maart 1958 opengesteld. De verkeerstunnel is 3.461 meter lang en enkelbuizig. In 1975 opende er een nieuwe spoortunnel voor de Sanyo Shinkansen naast.

Bypasses

Kakogawa Bypass

Kakogawa is een stad tussen Kobe en Himeji. Hier ligt een 12 kilometer lange bypass met 2x2 rijstroken. De aanleg ervan begon in 1964 en de gehele bypass is in 1970 opengesteld voor het verkeer, direct met vier rijstroken. In december 1975 werd deze aangesloten op de bypass van Himeji.

Himeji Bypass

De bypass van Hemiji.

Himeji is de westelijkste grote stad van de stedelijke regio rond Osaka. De stad ligt zo'n 80 kilometer ten westen van Osaka. Rond Himeji ligt een 18 kilometer lange bypass die ongelijkvloers is. De aanleg ervan begon in 1970 en werd in december 1975 opengesteld voor het verkeer, deels met twee rijstroken. In 1985 was de gehele bypass naar 2x2 rijstroken verbreed, en in 1990 zelfs deels naar 2x3 rijstroken.

Okayama Bypass

Rond Okayama is de national highway 2 omgelegd over een lengte van 38 kilometer, de langste bypass van de gehele route. De aanleg van de bypass begon in 1968 en de bypass is in fases tussen 1970 en 1999 opengesteld, in eerste instantie met twee rijstroken. Al voordat de bypass voltooid was, werden delen naar 2x2 rijstroken verbreed.

Matsunaga & Onomichi Bypass

Rond de stad Onomichi is een noordelijke bypass aangelegd van 9 kilometer lengte, met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen. De oude route loopt nog door de stad. De bypass ging in 1965 in aanleg en is in twee fases in 1969 en 1972 opengesteld voor het verkeer. Delen waren enkelbaans en zijn uiteindelijk in 1981 naar 2x2 rijstroken verbreed.

Later is aansluitend de bypass van Matsunaga aangelegd. Deze is 7 kilometer lang en telt ook 2x2 rijstroken. De aanleg begon in 1978, maar het duurde tot 1987 voordat de eerste 2,5 kilometer werd geopend. In 1990 opende de rest, maar de bypass was destijds nog enkelbaans. In fases is de bypass tussen 1999 en 2016 naar 2x2 rijstroken verbreed.

Mihara Bypass

Rondom Mihara is een 10 kilometer lange noordelijke bypass aangelegd, met een groot aantal tunnels en viaducten. De aanleg ervan begon in 1989, en de bypass is in fases tussen 1999 en 2012 opengesteld.

Nishihiroshima Bypass

De Nishihiroshima Bypass (west-Hiroshima Bypass) is een 19 kilometer lange bypass in het westen van Hiroshima, uitgevoerd met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen. De aanleg van de bypass begon in 1967 en het eerste deel van 7 kilometer werd in 1971 met twee rijstroken opengesteld. In 1974 was de bypass grotendeels gereed. De bypass was oorspronkelijk deels enkelbaans en deels gelijkvloers, later zijn viaducten en tweede rijbanen toegevoegd.

Verkeersintensiteiten

Vanwege de grote steden op de route worden sommige bypasses intensief bereden. Op de bypasses van Kakogawa, Himeji en Okayama rijden veelal tussen 70.000 en 100.000 voertuigen per dag, hogere aantallen dan op sommige expressways, en hogere intensiteiten dan op de parallelle Sanyo Expressway.

Referenties


National highways in Japan

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58

101 102 103 104 105 106 107 108 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507