National highway 3 (Japan)
![]() | |||
---|---|---|---|
![]() | |||
国道3号 | |||
Begin | Moji | ||
Einde | Kagoshima | ||
Lengte | 392 km | ||
|
De national highway 3 (Japans: 国道3号) is een national highway in Japan. De weg vormt een noord-zuidroute over het zuidelijke eiland Kyushu, vanaf Moji via Kitakyushu en Fukuoka naar Kagoshima. De weg verloopt grotendeels parallel aan de Kyushu Expressway en de Minami-Kyushu Expressway. De national highway 3 is 392 kilometer lang.
Routebeschrijving
Fukuoka
De national highway 3 begint in Moji, een onderdeel van de grote stad Kitakyushu in het noorden van de prefectuur Kyushu, gelegen op het noordpunt van het eiland Kyushu. De national highway 2 komt vanuit de Kanmon Tunnel en lift met de national highway 3 mee tot aan het centrum van de grote industriestad Kitakyushu. De weg is niet de belangrijkste invalsweg van Kitakyushu en telt pas vlak voor het centrum vier rijstroken. De weg voert niet midden door het centrum, maar via de zuidkant, en vervolgens als vierstrooks stadsweg door het westen van Kitakyushu. De weg voert door de buitenwijken en wat industriegebieden. In het westen van Kitakyushu loopt een viaductsnelweg parallel aan de national highway 3. In de westelijke voorsteden telt de weg 2x2 rijstroken en is deels ongelijkvloers.
De voorsteden van Kitakyushu gaan over in de voorsteden van de grote stad Fukuoka, met een bergrug ertussen. De weg loopt parallel aan de Kyushu Expressway, maar dichter langs de kust. De route door de voorsteden Koga en Shingu telt 2x2 rijstroken en is semi-ongelijkvloers. Door het noorden van Fukuoka telt de weg zes rijstroken. Vlak voor het centrum slaat de weg af naar het binnenland. De Route 2 van de Fukuoka Expressway loopt met viaducten bovenop de national highway 3 tot aan de voorstad Daizafu.
Vanaf Daizafu loopt de national highway 3 ten oosten van de Kyushu Expressway en voert door een verstedelijkte vallei ten zuiden van Fukuoka, rond de steden Tosu en Kurume. Tussen Fukuoka en Tosu telt de weg 2x2 tot 2x3 rijstroken en is semi-ongelijkvloers. Ook kruist men de Kyushu Expressway weer. Tussen Tosu en Kurume is de weg opvallend genoeg enkelbaans. De weg passeert daarbij een stukje door de prefectuur Saga. Door Kurume is de weg kortstondig vierstrooks, en voert daarna zuidwaarts de bergen van centraal Kyushu in. Op de grens met de prefectuur Kumamoto loopt de weg over een 200 meter hoge bergpas in de bossen.
Kumamoto
Zuidelijk van deze bergpas komt men weer in een verstedelijkte vallei rond de stad Kumamoto. Men kruist de Kyushu Expressway weer, waarna de weg door het centrum van de vrij grote stad Kumamoto loopt, door een street canyon met vier rijstroken. Rond Kumamoto ligt ook een oostelijke en zuidelijke bypass voor regionaal verkeer. Zuidelijker is de weg vierstrooks tot Uki. Die stad heeft ook een ongelijkvloerse oostelijke bypass.
Zuidelijk van Uki is de weg enkelbaans en loopt op de overgang van de kustvlakte naar het gebergte van westelijk Kyushu. De bergen in deze regio zijn tot 1.700 meter hoog, maar de national highway 3 blijft in het laagland. De weg voert door de stad Yatsushiro, waarbij de weg via het centrum verloopt, maar grotendeels enkelbaans is. Via bruggen steekt men een kleine rivierdelta over. Vanaf Yatsushiro loopt de Minami-Kyushu Expressway parallel aan de national highway 3, die nogal een omweg maakt langs de westkust van Kyushu. De kuststreek ten zuiden van Yatsushiro is nogal bergachtig, de national highway 3 kent er enkele tunnels en is vrij bochtig. De laatste plaats op de route in de prefectuur Kumamoto is het stadje Minamata.
Kagoshima
Men bereikt dan het zuidelijkste prefectuur op de route, Kagoshima. De weg voert rond de overwegend bergachtige westkust en is bijna overal enkelbaans. De Minami-Kyushu Expressway loopt op de meeste plekken vrij dicht langs de national highway 3. De steden op de route zijn hier vrij klein, zoals Izumi, Akune en Satsumasendai. Alleen in Satsumasendai telt de weg vier rijstroken. Het zuidelijkste deel van de route voert landinwaarts om de oversteek te maken naar de stad Kagoshima, daarbij een schiereiland afsnijdend. Dit deel is enkelbaans en vrij bochtig. Men bereikt dan Kagoshima vanaf het noordwesten, kruist de Kyushu Expressway voor het laatst, waarna de weg een vierstrooks invalsweg vormt en in het centrum van de stad eindigt.
Geschiedenis
De weg volgt een aantal historische routes over Kyushu, de belangrijkste daarvan was de Nagasaki Road, die de weg volgt vanaf het beginpunt tot de stad Fukuoka. Deze weg was vanaf 1885 als de national highway 4 genummerd. In 1920 is dit gewijzigd naar de national highway 2, die destijds helemaal van Osaka naar Kagoshima liep. In 1952 werd de national highway 2 fors ingekort tot Kitakyushu, en werd de rest van de route als de national highway 3 genummerd.
Expressways
Vanaf eind jaren '60 werd de Kyushu Expressway aangelegd van Kitakyushu naar Kagoshima. Dit was de eerste lange-afstandssnelweg van Kyushu. Het eerste deel opende in 1971, het laatste deel in 1995, alhoewel de snelweg in 1989 al grotendeels voltooid was. In het zuiden van Kyushu verloopt de Kyushu Expressway verder landinwaarts door de bergen, terwijl de national highway 3 de kust volgt. Om deze plaatsen beter te ontsluiten is vanaf midden jaren '90 de Minami-Kyushu Expressway ontwikkeld. Het eerste deel daarvan opende in 1998 bij Kagoshima. Deze snelweg is in 2016 voltooid.
Bypasses
Kurosaki Bypass
De Kurosaki Bypass is een super two op viaducten in het westen van Kitakyushu. Reeds in 1990 werd besloten deze weg aan te leggen, en de aanleg begon in 1998. Het eerste deel opende echter pas op 25 oktober 2008 over 3 kilometer met twee rijstroken. Op 30 maart 2012 opende nog een deel, zodat doorgaand verkeer vanaf het centrum naar de westelijke voorsteden een deel van de oude national highway 3 kan bypassen.
Okagaki Bypasss
Okagaki is een voorstad ten westen van Kitakyushu. Deze heeft een 5 kilometer lange ongelijkvloerse bypass die in 1990 is opengesteld. Tussen 2002 en 2005 is een klein deel naar 2x2 rijstroken verbreed.
Kashi Bypass
Rond Koga, een noordelijke voorstad van Fukuoka, is een oostelijke bypass van 11 kilometer aangelegd. Deze telt 2x3 rijstroken met deels ongelijkvloerse kruisingen. Deze is in fases tussen 1970 en 1979 opengesteld voor het verkeer, deels met 1x2 rijstroken. Sinds 1983 telt de gehele bypass 2x2 rijstroken en later is deze naar 2x3 rijstroken verbreed, wat in 2004 voltooid was.
Fukuoka
In Fukuoka zijn twee routes, de oude route naar het centrum en de zogenaamde Hakata Bypass in het oosten. Deze is niet ongelijkvloers, maar is een stadsweg die gefaseerd tussen 1978 en 2017 aangelegd. Het zuidelijk deel is in eerste instantie met twee rijstroken aangelegd, maar is later naar zes rijstroken verbreed. Het noordelijk deel is over nieuw tracé direct met zes rijstroken aangelegd.
Tussen 1986 en 1999 is de Route 2 van de Fukuoka Expressway in fases met viaducten bovenop de national highway 3 aangelegd als verbinding tussen het centrum en de Kyushu Expressway in de zuidoostelijke voorsteden van Fukuoka.
Fukuoka South & Chikushino Bypasses
Zuidelijk van Fukuoka is de national highway 3 omgelegd over twee aansluitende bypasses die grotendeels ongelijkvloers zijn, met 2x2 rijstroken. De aanleg van de Fukuoka South Bypass begon in 1971, en het eerste deel werd al een jaar later met twee rijstroken geopend. In 1973 opende het eerste deel met 2x2 rijstroken. De snelweg is daarna in korte stukken tussen 1975 en 1985 opengesteld. Later zijn delen naar 2x3 rijstroken verbreed, het laatst in 1996.
De Chikushino Bypass sluit daarop aan en ging in 1984 in aanleg. Deze is in fases tussen 1987 en 1998 opengesteld, deels enkelbaans. Sinds 2007 is de gehele bypass met 2x2 rijstroken uitgerust. Het is eigenlijk een parallelle snelweg aan de Kyushu Expressway door dit dichtbevolkte gebied.
Kumamoto Bypass
Rond Kumamoto ligt een oostelijke en zuidelijke bypass, maar alleen het noordelijk deel van de oostelijke bypass, ook wel bekend als de Kumamotokita Bypass, wordt als onderdeel van de national highway 3 beschouwd. De oostelijke bypass opende tussen 1971 en 1984 en is vanaf 2004 deels naar 2x3 rijstroken verbreed.
Referenties