National highway 4 (Japan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Japan 4.png
National highway 4 Japan map.png
国道4号
Begin Tokyo
Einde Aomori
Lengte 742 km
Route

Centrum.svg Tokyo Japan 1.pngJapan 6.pngJapan 17.png

Centrum.svg Adachi

Centrum.svg Soka

Centrum.svg Koshigaya

Centrum.svg Kasukabe Japan 16.png

Centrum.svg Kitakatsushika

Centrum.svg Satte

Centrum.svg Koga

Centrum.svg Oyama Japan 50.png

Centrum.svg Shimotsuke

Centrum.svg Kawachi

Centrum.svg Utsonomiya

Centrum.svg Yaita

Centrum.svg Nasushiobara

Centrum.svg Shirakawa

Centrum.svg Yabuki

Centrum.svg Sukagawa

Centrum.svg Koriyama

Centrum.svg Motomiya

Centrum.svg Nihonmatsu

Centrum.svg Fukushima Japan 13.png

Centrum.svg Kori

Centrum.svg Shiroishi

Centrum.svg Ogawara

Centrum.svg Shibata

Centrum.svg Iwanuma

Centrum.svg Sendai Japan 45.pngJapan 48.png

Centrum.svg Kurokawa

Centrum.svg Osaki Japan 47.png

Centrum.svg Kurihara

Centrum.svg Ichinoseki

Centrum.svg Hiraizumi

Centrum.svg Oshu

Centrum.svg Kitakami

Centrum.svg Hanamaki

Centrum.svg Shiwa

Centrum.svg Morioka Japan 46.png

Centrum.svg Iwate

Centrum.svg Ichinohe

Centrum.svg Ninohe

Centrum.svg Towada

Centrum.svg Noheji

Centrum.svg Kominato

Centrum.svg Aomori Japan 7.png

De national highway 4 (Japans: 国道4号) is een national highway in Japan. De weg vormt een noord-zuidroute over Honshu, vanaf Tokyo via Sendai naar de noordelijke stad Aomori. Met 742 kilometer is het de langste national highway van Japan. De national highway 4 loopt voornamelijk parallel aan de Tohoku Expressway, die ook van Tokyo naar Aomori loopt.

Routebeschrijving

Tokyo

De national highway 4 in Tokyo.

De national highway 4 begint in Nihonbashi in het centrum van Tokyo op de 'kilometer 0'. Hier begint ook de national highway 1. De weg voert door street canyons en verspringt dan een aantal blokken naar het oosten. Vervolgens loopt de Ueno Route van de Shuto Expressway met viaducten over de weg. De Ueno Route is één van de kortere routes van de Shuto Expressway en eindigt in de wijk Taito, waarna de national highway 4 het doorgaande verkeer op zich neemt. De weg heet hier Showa Dori en is zesstrooks, met uitzondering van een bottleneck met vier rijstroken in Arakawa. De weg volgt enkele street canyons en steekt dan met een brug de rivier de Arakawa over. De weg voert daarna door de voorstad Adachi, waar de weg met vier rijstroken is uitgevoerd. Tevens kruist men er de Central Circular Route van de Shuto Expressway.

Saitama & Ibaraki

De national highway 4 rond Kasukabe.

Vervolgens komt men in de noordelijke voorsteden van Tokyo in de prefectuur Saitama. De weg is hier vierstrooks en de omgeving is meer suburbaan in karakter. Noordelijk van Kashigaya zijn twee routes, de westelijke oude route door de stadskernen, en de oostelijke route die nieuwer is. Dit is een gelijkvloerse 2x2 weg die door minder dichtbebouwd gebied voert. Het noordelijk voorstedelijk gebied van Tokyo is nogal versnipperd, met kleine en grote voorsteden met tal van bedrijventerreintjes en agrarisch land ertussen. Bij Satte kruist men de Ken-O Expressway. Zowel de oude als nieuwe national highway 4 passeren kortstondig door het westen van de prefectuur Ibaraki, langs de stad Koga.

Tochigi

Tot Utsonomiya lopen de oude en nieuwe national highway 4 parallel aan elkaar. Utsonomiya is een vrij grote stad op 100 kilometer ten noorden van Tokyo. De nieuwe route is deels snelwegachtig uitgebouwd met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen, voornamelijk tussen Oyama en Utsonomiya. Aan de zuidkant van Utsonomiya is ook een knooppunt met de Kita-Kanto Expressway. De national highway 4 vormt daarna de deels snelwegachtige bypass van Utsonomiya.

In het noorden van de prefectuur Tochigi voert de national highway 4 op korte afstand parallel aan de Tohoku Expressway. De weg telt tot Kataoka nog doorgaand vier rijstroken, ten noorden daarvan is de weg overwegend enkelbaans. Rondom Nasushibara ligt een oostelijke semi-ongelijkvloerse rondweg. In het uiterste noorden van Tochigi is het gebied heuvelachtiger en dichter bebost.

Fukushima

De national highway 4 voert dan door het binnenland van de prefectuur Fukushima en voert door de grote steden Koriyama en Fukushima. De afstand tot de Tohoku Expressway bedraagt meestal niet meer dan een paar kilometer. Vanaf Sukugawa telt de weg weer vier rijstroken. Door Koriyama zijn twee routes, de oude route door het centrum en de westelijke bypass die grotendeels ongelijkvloers is en 2x2 rijstroken telt. Ten noorden van Koriyama kruist men de Ban-etsu Expressway, maar er is geen aansluiting mee. Tussen Koriyama en Fukushima telt de weg doorgaand vier rijstroken en is incidenteel ongelijkvloers.

In Fukushima loopt de national highway 4 door het centrum met vier tot zes rijstroken. De national highway 13 vormt de ongelijkvloerse westelijke bypass. Alhoewel Fukushima een vrij grote stad is, heeft deze niet zo'n dichtbebouwd centrum als sommige andere Japanse steden. De stad bestaat voornamelijk uit laagbouw. De passage van Fukushima is vrij slecht uitgebouwd vergeleken met andere stedelijke delen van de national highway 4. Ten noorden van Fukushima is de weg nog vierstrooks tot Fujita, vlakbij de grens met de prefectuur Miyagi.

Miyagi

Het zuiden van de prefectuur Miyagi is sterk heuvelachtig met beboste heuvels tot circa 600 meter in de directe omgeving. Tot Shiroishi volgt de weg de Tohoku Expressway, maar buigt dan naar de kust af om via de grote stad Sendai te lopen. De national highway 4 is hier weer met vier rijstroken uitgerust en vormt de bypass van Ogawara en Shibata. Vanaf Iwanuma loopt de weg parallel aan het noordelijkste deel van de Joban Expressway. De weg voert door de zuidelijke voorsteden overwegend door bebouwd gebied. De omgeving is vlak, de weg voert door de kustvlakte ten zuiden van Sendai.

In Sendai zijn er weer twee routes, de oude route door het centrum en de oostelijke bypass, die echter niet verward moet worden met Sendai-Tobu Road, die wat ruimer rond Sendai loopt en in het verlengde van de Joban Expressway ligt. De bypass van Sendai telt 2x3 rijstroken en is semi-ongelijkvloers. Aansluitingen worden afgewisseld met verkeerslichten. In het noorden van Sendai komen de oude route en de bypass weer samen. Ook loopt de weg vanaf hier weer parallel aan de Tohoku Expressway.

Noordelijk van Sendai volgt de national highway 4 de Tohoku Expressway en loopt door of langs de meeste plaatsen op de route. De weg telt nog vier rijstroken tot Kurokawa. De weg is daarna enkelbaans, behalve in Osaki, een wat grotere stad. Het terrein in het noorden van de prefectuur Miyagi is vrij vlak met verspreid wat bebossing. De national highway 4 is hier overal enkelbaans.

Iwate

De national highway 4 doorkruist dan de grote prefectuur Iwate van zuid naar noord via het binnenland. De weg verloopt via de grotere steden Oshu en Morioka, hier ook parallel aan de Tohoku Expressway, maar wijkt in het noorden van Iwate wat verder van de Tohoku Expressway af, omdat de national highway 4 een andere route naar Aomori neemt.

De centrale vallei van Iwate kent vrij veel open gebied, met beboste heuvels rondom. De route door Oshu is grotendeels enkelbaans. Langs Kitakami liggen wel vier rijstroken. De weg is hier minder goed uitgebouwd, er zijn geen ongelijkvloerse aansluitingen. Morioka is de grootste stad op de route in de prefectuur Iwate, hier vormt de national highway 4 de oostelijke bypass, een smalle gelijkvloerse vierstrooks weg. Noordelijk van Morioka neemt de Tohoku Expressway afscheid van de national highway 4 en neemt een kortere route naar Aomori.

Het noorden van de prefectuur Iwate is bergachtiger, met lage bergen tot circa 800 meter en dichte bossen. De plaatsen op de route zijn hier ook klein, maar sommige hebben wel een bypass. Bij Ichinohe kruist men de Hachinohe Expressway.

Aomori

De national highway 4 voert eerst door het oosten van Aomori en buigt pas laat naar het westen af, de omweg naar de stad Aomori makend. Desondanks loopt de weg net niet langs de oostelijke stad Hachinohe, maar bypasst deze op geruime afstand naar het westen. Afgezien van een bypass van Towada is de weg hier bochtig en voert vaak door beboste heuvels. De weg is enkelbaans en bereikt dan de noordkust van Honshu bij Noheji. De weg buigt dan naar het westen af en volgt de kustlijn naar de stad Aomori, daarbij een schiereiland afsnijdend. Het laatste deel voert zelfs zuidwestwaarts, waarna men de noordelijke havenstad Aomori bereikt, waar de national highway 4 eindigt.

Geschiedenis

De national highway 4 is van oudsher de belangrijkste weg van Tokyo naar het noorden, en loopt opvallend genoeg vrijwel nergens langs de kust, behalve de omweg naar Aomori. In 1885 werd de weg voor het eerst genummerd, oorspronkelijk als de highway 6. In 1920 is dit gewijzigd naar de highway 4. Vanwege het belang is al vrij snel na van de massamotorisatie in Japan de Tohoku Expressway aangelegd, het eerst in de regio Tokyo in 1972-1973. De snelweg is in fases tussen 1972 en 1987 opengesteld. Mede doordat de Tohoku Expressway deels vrij laat is aangelegd op de noordelijke delen zijn vrij grote delen van de national highway 4 met vier rijstroken uitgevoerd.

Saitama Bypasses

In 1967 werd een nieuwe weg in Soka geopend, net ten noorden van Tokyo. Deze verving de oude route door het centrum, maar is niet hoogwaardig uitgebouwd. Noordelijker in Koshigaya is de weg verlegd over de nieuwe 'East Saitama Road', zodat verkeer niet meer door de centra hoefde. Besloten tot de aanleg werd in 1988, maar de weg is pas in de periode 2004-2008 opengesteld over een nieuw vierstrooks tracé met een opvallend brede middenberm ten oosten van Koshigaya. Deze weg is nog niet doorgaand te berijden tot de rest van de national highway 4 en is daarom een aftakking vanaf de Tokyo-Gaikan Expressway in Yashio naar het noorden.

New national highway 4

Tussen Koshigaya en Utsonomiya is een 80 kilometer lang nieuw vierstrooks tracé van de national highway 4 aangelegd, die deels snelwegachtig is uitgevoerd. Deze passeert ten oosten van de steden Kasukabe, Satte, Koga en Oyama langs. Plannen voor een nieuw tracé werden al in 1965 gemaakt, nog voordat de Tohoku Expressway aangelegd werd. Op 5 augustus 1974 opende de eerste 5 kilometer aan het noordelijk einde bij Utsonomiya. In 1977 opende de bypass van Kasukabe en Koshigaya. In 1984 kwam de bypass van Utsonomiya gereed. In 1992 was de gehele nieuwe route voltooid. Daarna is de weg gefaseerd opgewaardeerd naar vier rijstroken waar dat nog niet het geval was. Sinds 2005 is de gehele 80 kilometer lange route verbreed naar vier rijstroken. Later zijn nog enkele delen naar 2x3 rijstroken verbreed.

Koriyama Bypass

Westelijk van Koriyama is een stedelijke bypass aangelegd van 14 kilometer lengte. De aanleg ervan begon in 1975 en tussen 1981 en 1995 is de bypass gefaseerd met twee rijstroken opengesteld. Daarna is de weg gefaseerd naar vier rijstroken verbreed. Sinds 2003 heeft de gehele bypass vier rijstroken. Daarna zijn nog enkele flyovers aangelegd om ongelijkvloerse aansluitingen te realiseren.

Sendai Bypass

Rond Sendai is een 27 kilometer lange oostelijke bypass aangelegd. Deze is een mix van gelijkvloerse en ongelijkvloerse delen. De aanleg ervan begon al in 1959 en in 1964 werd het eerste deel opengesteld van 10 kilometer tussen Iwanuma en Sendai met vier rijstroken. In 1966-1970 is de rest van de bypass opengesteld, grotendeels met vier rijstroken. In 1974 was de gehele bypass vierstrooks. Vanaf 1982 werd de bypass deels naar zes rijstroken verbreed.

Referenties


National highways in Japan

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58

101 102 103 104 105 106 107 108 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507