National highway 8 (Japan)
![]() | |||
---|---|---|---|
![]() | |||
国道8号 | |||
Begin | Niigata | ||
Einde | Kyoto | ||
Lengte | 562 km | ||
|
De national highway 8 (Japans: 国道8号) is een national highway in Japan. De weg vormt een route vanaf Niigata naar Kyoto langs het centrale deel van de noordwestkust van Honshu. De weg is 562 kilometer lang.
Routebeschrijving
Niigata

De national highway 8 begint in de grote stad Niigata, in de gelijknamige prefectuur. Hier begint ook de national highway 7 die de andere richting op loopt. De weg voert over de Niigata Bypass, die een snelweg is met 2x3 rijstroken. Zuidelijk van Niigata voert de weg door dichtbevolkt platteland en is met het noordelijk deel van de national highway 17 dubbelgenummerd tot aan Nagaoka. De weg is afwisselend enkelbaans en vierstrooks en loopt parallel aan de Hokuriku Expressway. De weg splitst dan van de national highway 17 af en vormt daarna de noordelijke rondweg van Nagaoka, die vierstrooks en gelijkvloers is.
Westelijk van Nagaoka voert de weg door een korte tunnel en bereikt dan de kustregio rond de stad Kashiwazaki. De weg vormt er een stadsring en voert daarna direct langs de Japanse Zee naar Joetsu. Ook rond Joetsu vormt de weg een stadsring, deels met vier rijstroken. Westelijk van Joetsu voert de weg door bergachtig kustgebied met diverse tunnels. De laatste plaats op de route in de prefectuur Niigata is Itoigawa.
Toyama
In de prefectuur Toyama voert de weg door een verstedelijkte kustvlakte. De weg vormt een serie aaneengesloten bypasses van diverse plaatsen ten noordoosten van Toyama. Deze weg telt veelal vier rijstroken, maar is slechts incidenteel ongelijkvloers. De weg vormt daarna de noordelijke bypass van de steden Toyama en Tagaoka, met 2x2 rijstroken en enkele ongelijkvloerse aansluitingen. In het westen van de prefectuur ligt nog een korte bypass rond Oyabe, dit deel van de route loopt verder landinwaarts omdat het een schiereiland afsnijdt.
Ishikawa
De national highway 8 voert daarna door de kleine prefectuur Ishikawa. De kustregio ervan is echter verstedelijkt, rond de stad Kanazawa. De weg vormt de Kanazawa Bypass, die eigenlijk de parallelwegen van de Hokuriku Expressway zijn. De weg telt in Ishikawa veelal vier rijstroken en is met name rond Komatsu ongelijkvloers. De laatste plaats op de route in de prefectuur Ishikawa is het dorp Kaga, waar een zuidelijke rondweg ligt.
Fukui
In de prefectuur Fukui loopt de weg veelal iets landinwaarts door een verstedelijkte kustvlakte. De grootste stad op de route is het gelijknamige Fukui. De national highway 8 vormt een serie aaneengesloten bypasses, veelal met vier rijstroken, maar is maar beperkt ongelijkvloers. De weg voert daarna met tunnels langs de bergachtige kust, dit is een vrij spectaculaire route naar Tsuruga. Dit is tevens het laatste deel van de national highway 8 dat langs de kust voert, zuidelijker verloopt de weg landinwaarts.
Shiga
In de prefectuur Shiga voert de weg rond het Lake Biwa, het grootste meer van Japan. De oost- en zuidkant van het meer bestaat uit vlakker terrein en is nogal verstedelijkt. De weg loopt hier eerst parallel aan de Hokuriku Expressway, en later aan de Meishin Expressway. De weg is grotendeels enkelbaans, en vormt een serie bypasses rond de vele plaatsen, maar is niet hoogwaardig uitgebouwd. Ook is er veel bebouwing langs de weg. Vanaf Ritto tot Kyoto is de weg dubbelgenummerd met de national highway 1. Men kruist dan de Meishin Expressway, waarna de weg door dichtbebouwd gebied loopt, door de steden Kusatsu en en Otsu. De weg is echter grotendeels enkelbaans. Westelijk van de stad Otsu ligt een gebergte dat de stad van Kyoto scheidt. De national highway 1 loopt hier vlak langs de Meishin Expressway.
Kyoto
De national highway 8 verloopt vervolgens door de grote stad Kyoto, voornamelijk door het oosten en zuiden van de stad, maar ook vrij dicht langs het centrum. In het oosten van Kyoto telt de weg vier rijstroken en gaat door een korte tunnel, waarna de weg acht rijstroken telt. De national highway 8 eindigt in het zuiden van Kyoto, waar de national highway 1 naar Osaka in het zuiden afslaat en de national highway 9 verder gaat richting Tottori.
Geschiedenis
De national highway 8 is de historische hoofdweg van de regio Hokuriku, de kuststreek aan de westzijde van Honshu waar het eiland een bocht naar het westen maakt. Toen in 1885 in Japan wegnummering werd ingevoerd had de weg geen integraal wegnummer, maar bestond uit diverse national highways. In 1952 kreeg de weg één wegnummer, de national highway 8.
Hokuriku Expressway
De Hokuriku Expressway is over de gehele lengte parallel aan de national highway 8 aangelegd. De aanleg begon eind jaren '60, en het eerste deel ervan werd in 1972 opengesteld tussen Komatsu en Kanazawa. De snelweg is daarna in fases in de jaren '70 en '80 opengesteld en was in 1988 voltooid.
Bypasses
Kenmerkend aan de national highway 8 is dat deze in de stedelijke gebieden uit tal van bypasses bestaat. Deze zijn lang niet allemaal hoogwaardig uitgebouwd, sommige zijn enkelbaans, sommige vierstrooks, en een beperkt aantal trajecten is ongelijkvloers. De national highway 8 voert daarom bijna nergens nog door de stadscentra.
Niigata Bypass
Rond Niigata is een hoogwaardige bypass aangelegd met 2x3 rijstroken. Feitelijk is dit een autosnelweg. De national highway 8 maakt hiervan een klein deel uit in het zuidwesten van Niigata. Op 22 november 1973 opende dit deel voor het verkeer als enkelbaans bypass. Al vrij snel zijn delen verbreed naar 2x3 rijstroken, het eerste deel zelfs al vlak na openstelling in 1978. In 1979 was het gehele traject van de Niigata Bypass waar de national highway 8 onderdeel van uitmaakt naar 2x3 rijstroken verbreed.
Zuidelijk van Niigata is een oostelijke bypass rond de wijk Minami (zuid) aangelegd. Deze is 6 kilometer lang en opende in fases in 2014 en 2018.
Nagaoka Bypass
Langs de noordzijde van Nagaoka is een vierstrooks bypass aangelegd van 15 kilometer lengte. Deze opende in fases tussen 1970 en 1986, maar was deels enkelbaans. Kort na openstelling is de bypass al deels naar vier rijstroken verbreed in 1989.
Kashiwazaki Bypass
Langs de zuidkant van de stad Kashiwazaki is een onvolledige bypass aangelegd. Deze sluit nog niet logisch aan op andere delen van de national highway 8 en is daarom weinig zinvol voor doorgaand verkeer rond Kashiwazaki. De huidige 3 kilometer lange bypass opende in twee fases in 2002 en 2005 voor het verkeer.
Joetsu Bypass
Rond de stad Joetsu is een zuidelijke vierstrooks bypass aangelegd. Deze is niet ongelijkvloers en functioneert als stadsring. Deze opende in fases tussen 1970 en 1974 als tweestrooks bypass en is tussen 1978 en 2005 naar vier rijstroken verbreed.
Toyama Bypasses
In de prefectuur Toyama bestaat bijna de hele national highway 8 uit bypasses rond de verstedelijkte kuststrook. Rond Toyama en Takaoke is een 25 kilometer lange bypass langs de noordkant van deze twee steden aangelegd. Deze opende in 1974 voor het verkeer als super two, en is in de jaren '80 naar 2x2 rijstroken verbreed, wat in 1987 voltooid was. In 1988 opende de bypass van Namerikawa tot Toyama voor het verkeer, die later gefaseerd naar vier rijstroken is verbreed, wat in 2010 voltooid was. In 1994 opende de super two bypass van Uozu, die in 2008 naar 2x2 rijstroken is verbreed. De aansluitende Uozo-Namerikawa Bypass opende in 2004-2004 voor het verkeer. Op 1 maart 2015 opende een 7 kilometer lange super two rond Kurobe.
Kanazawa Bypass
Rond de stad Kanazawa is een 24 kilometer lange bypass aangelegd. Deze is gelijkvloers, de Hokuriku Expressway is er deels bovenop aangelegd. De aanleg van de bypass begon in 1967, en al in 1968 opende de eerste 5,5 kilometer met twee rijstroken. De bypass is daarna vrij snel in fases tussen 1970 en 1972 opengesteld met twee rijstroken. Tussen 1972 en 1979 is de bypass naar vier rijstroken verbreed.
Fukui Bypass
Rond Fukui is een 42 kilometer lang nieuw tracé van de national highway 8 aangelegd. De aanleg ervan begon al in 1966, en is in fases tussen 1968 en 1993 opengesteld, en is simultaan ook meteen naar vier rijstroken verbreed. Sinds 2009 heeft de gehele route vier rijstroken en is semi-ongelijkvloers.
Referenties