National primary road (Filippijnen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een national primary road, met de prefix 'N' zijn de belangrijkste hoofdwegen in de Filippijnen.

Nummering

Er is een landelijk nummeringssysteem van national primary roads en national secondary roads in de Filippijnen.

National primary roads hebben een één- of tweecijferig wegnummer. National secondary roads hebben een driecijferig wegnummer. Er is geen prefix op de bewegwijzering, maar in schrijftaal wordt de 'N' gebruikt.[1]

De N1 t/m N49 zijn belangrijke doorgaande wegen die drie of meer steden met elkaar verbinden. De N50 t/m N99 zijn hoofdwegen tussen twee steden. De N100 t/m N999 zijn secundaire wegen. Bijna alle nummers tussen N10 en N49 worden overgeslagen. De N1 is de enige national primary roads die over meerdere eilanden loopt. Het is tevens veruit de langste national primary road in de Filippijnen.

Functie

De national primary roads verbinden alle grotere steden met elkaar. Het land heeft echter slechts enkele grote steden die het land domineren, met name de hoofdstad Manila en haar voorsteden. Daarbuiten zijn ondanks de 100 miljoen inwoners relatief weinig grotere steden, alleen Davao en Zamboanga op het zuidelijke eiland Mindanao zijn nog van belang. Andere steden zijn relatief klein.

De national primary roads doen niet alle eilanden aan. Het grootste deel van het netwerk ligt op de twee eilanden Luzon en Mindanao. Daarnaast lopen er national primary roads op enkele eilanden van de Visayas, de eilandengroep tussen Luzon en Mindanao. Op enkele grotere eilanden lopen echter geen national primary roads, maar alleen national secondary roads.

De eilanden zijn bijna nergens met bruggen verbonden. Alleen bij Tacloban is een brug tussen de grotere eilanden Samar en Leyte. De N1 is de enige national primary road die meerdere eilanden aandoet, en gaat via twee veerdiensten, van Luzon naar Samar en van Leyte naar Mindanao. In de Visayas zijn daarnaast veerdiensten die verschillende national primary roads met elkaar verbinden, maar in die gevallen gaat het wegnummer niet verder op het andere eiland.

Er is een relatief dicht netwerk van national primary roads in het binnenland van Luzon. Diverse national primary roads zijn erg kort, met een lengte van minder dan 30 kilometer. Opvallend is dat op Luzon bijna geen national primary roads langs de kust lopen. Ook verlopen rond Manila relatief weinig national primary roads. Op enkele trajecten maakt de N1 een omweg waar in sommige gevallen een kortere route via een andere N-weg voorhanden is.

Geschiedenis

In 1953 en 1955 is de eerste wetgeving ingevoerd die het wegennet van de Filippijnen vaststelde volgens een classificatie. De wegen werden echter niet genummerd. De nationale wegen waren voornamelijk bekend onder de lokale namen, alhoewel de N1 vooral is ontstaan uit de 'Pan-Philippines Highway'. In 2014 werd voor het eerst een nieuwe wegnummering ingevoerd.[2] Tot dat moment was de Filippijnen het grootste land ter wereld (qua inwonertal) waar geen wegnummering was. Er zijn weinig landen (exclusief stadsstaten en ministaten) waar geen wegnummering is.

Lijst van national primary roads

Zie lijst van national primary roads in de Filippijnen.

Flag of the Philippines.svg National primary roads in de Filippijnen Flag of the Philippines.svg

N1 RP.svg N2 RP.svg N3 RP.svg N4 RP.svg N5 RP.svg N6 RP.svg N7 RP.svg N8 RP.svg N9 RP.svg N10 RP.svg N11 RP.svg

N51 RP.svg N52 RP.svg N53 RP.svg N54 RP.svg N55 RP.svg N56 RP.svg N57 RP.svg N58 RP.svg N59 RP.svg N60 RP.svg N61 RP.svg N62 RP.svg N63 RP.svg N64 RP.svg N65 RP.svg N66 RP.svg N67 RP.svg N68 RP.svg N69 RP.svg N70 RP.svg N71 RP.svg N72 RP.svg N73 RP.svg N74 RP.svg N75 RP.svg N76 RP.svg N77 RP.svg N78 RP.svg N79 RP.svg N80 RP.svg N81 RP.svg N82 RP.svg


Zie ook

Referenties