Natuurbrug Het Groene Woud

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Natuurbrug

Het Groene Woud

Natuurgebied(en) Het Groene Woud
Lengte ~50 m
Openstelling 2003
Intensiteit 104.800 mvt/etmaal
Locatie kaart
Het ecoduct voor de verbreding.

De Natuurbrug Het Groene Woud is een ecoduct in Nederland, gelegen in de A2 ten noorden van Best, en verbindt twee delen van het natuurgebied Het Groene Woud.

Naamgeving

Het Groene Woud is een circa 35.000 hectare groot gebied tussen Eindhoven, Tilburg en 's-Hertogenbosch. De naam heeft geen historische achtergrond maar is een planologische term die in de jaren 90 is verzonnen.

Geschiedenis

Op de plek van de huidige autosnelweg lag al decennia de enkelbaans hoofdweg van Eindhoven naar 's-Hertogenbosch. De weg vormde vanaf de 20e eeuw al een barrière voor het wild. Met het stijgen van het autobezit vanaf de jaren '20 en de daarbij horende toenemende verkeersdrukte nam de barrièrewerking toe. Dit werd zichtbaarder in de na-oorlogse periode. Vanaf midden jaren '50 werd de oude weg verdubbeld naar 2x2 rijstroken. Tussen Liempde en Best gebeurde dat in 1962. Van een autosnelweg was allerminst sprake. De weg was vergelijkbaar met de huidige N65. Pas in 1996 was de N2 omgebouwd tot A2 en was er een volwaardige autosnelweg tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven. Alhoewel aandacht werd besteed aan de inpassing werd niet direct een ecoduct gebouwd. Het ecoduct is in 2003 gerealiseerd, de bouw hiervan begon op 3 juli 2003 en is later dat jaar opgeleverd. Alhoewel de natuurbrug een barrière wegneemt voor het wild vormt de parallelle spoorlijn nog steeds een grote barrière. Nog niet alle delen van Het Groene Woud zijn dus ecologisch met elkaar verbonden. De spoorlijn ligt ongeveer 800 meter ten westen van de A2. Bij de bouw van het ecoduct is een ruimtereservering voor 2x3 rijstroken toegepast. Bij de verbreding van het wegvak Eindhoven - 's-Hertogenbosch is deze ruimtereservering gebruikt.

Referenties


Ecoducten in Nederland

AutenaBeukbergenBoele StaalBunderbosch en KalverboschDe Borkeldde GrimbergGroote HeideHarm v/d VeenHavikerpoortHerperduinHet Groene WoudHoog BuurloHoorneboegHulshorstIr. H.J.W. Snijders EcoductJac. P. ThijsseKootwijkerzandLaarderhoogtLage VeldLeenderbosLeusderheideLutrapassage en NatrixpassageMaashorstMarc HardersMollebosOud ReemstOudste GrondRumelaarSlabroekSterrenbergTerletTolhuisTwilhaarWambachWeerribben-WiedenWolfhezerheideWestloonse WisselWeerterbergenWoeste HoeveZandpoortZeepoortZwaluwenbergZweth en Slinksloot