Natuurbrug Hoorneboeg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Natuurbrug Hoorneboeg
NLN417.svg
Blank.png
Natuurgebied(en) Zwarte Berg, Zwaluwenberg
Lengte ~35 m
Openstelling 21-05-2016
Intensiteit 6.500 (2009) mvt/etmaal
Locatie kaart

De Natuurbrug Hoorneboeg is een ecoduct over de provinciale weg N417 ten zuiden van Hilversum. De natuurbrug is onderdeel van de Natuurverbinding Zwaluwenberg, een serie van drie ecoducten over de A27, de spoorlijn Hilversum - Utrecht en de N417. Het ecoduct over de A27 is de Natuurbrug Zwaluwenberg.

Naamgeving

De natuurbrug is vernoemd naar landgoed de Hoorneboeg. Het gebied bij het ecoduct is een kwetsbaar natuurgebied begrensd door Nieuw-Loosdrecht aan de westzijde, Hilversum aan de noordzijde, de Noodweg aan de zuidzijde en de N417 aan de oostzijde.

Kenmerken

De Natuurverbinding Zwaluwenberg bestaat uit drie ecoducten en verbindt de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi ten zuiden van Hilversum met elkaar. De Natuurbrug Hoorneboeg is hier een onderdeel van. Het ecoduct heeft een overspanningslengte van circa 35 meter en een totale breedte van 65 meter. Onder het ecoduct loopt de N417 met 1x2 rijstroken en vrijliggend fietspad. De overspanning kruist de N417 onder een hoek. Over dit ecoduct loopt tevens een fiets- en wandelpad. Over de ecoducten van de spoorlijn en de A27 is een ruiterpad aangelegd binnen de functionele breedte, maar geen fiets- en wandelpad. Ten zuiden van de ecoducten is reeds een voorziening waar de Weg van 's-Graveland naar de Vuursche overheen loopt die is bestemd voor fietsers en voetgangers. De functionele breedte van de drie ecoducten bedraagt 50 meter.[1]

Geschiedenis

Wegen, spoorwegen en vaarwegen vormen een grote barrière voor dieren. Om dieren veilig te kunnen laten oversteken wordt natuur vaak verbonden met behulp van faunapassages, bijvoorbeeld in de vorm van ecoducten of dierentunneltjes. Hierdoor zijn de overlevingskansen van dieren groter, zoals de ree, das, boommarter, zandhagedis, loopkever en het heideblauwtje. Dit geldt ook voor de Utrechtse Heuvelrug waar het gebied in de loop der tijd versnipperd is geraakt door de aanleg van diverse infrastructuur. Als deel van het plan om de Heuvelrug en het Gooi tussen de Grebbeberg en het Gooimeer weer te herstellen tot één gebied werd onder andere besloten om de natuurverbinding Zwaluwenberg te realiseren. De natuurverbinding is aangelegd in een landelijk programma van 9 nieuwe ecoducten.

De provincie Noord-Holland heeft het ecoduct over de Utrechtseweg (N417) aangelegd. Rijkswaterstaat en Prorail legden het ecoduct over de A27 en de parallelle spoorlijn aan. Het Goois Natuurreservaat is eigenaar van een deel van de gronden en beheert het natuurgebied. De gemeente Hilversum droeg financieel bij en was verantwoordelijk voor de bestemmingsplannen.

Externe links

Referenties


Ecoducten in Nederland

AutenaBeukbergenBoele StaalBunderbosch en KalverboschDe BorkeldDwingelderveldde GrimbergGroote HeideHarm v/d VeenHavikerpoortHerperduinHet Groene WoudHoog BuurloHoorneboegHulshorstIr. H.J.W. Snijders EcoductJac. P. ThijsseKootwijkerzandLaarderhoogtLage VeldLeenderbosLeusderheideLutrapassage en NatrixpassageMaashorstMollebosOud ReemstRumelaarSlabroekSterrenbergTerletTolhuisTwilhaarWambachWeerribben-WiedenWolfhezerheideWestloonse WisselWeerterbergenWoeste HoeveZandpoortZeepoortZwaluwenbergZweth en Slinksloot