Natuurbrug Weerribben-Wieden

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Natuurbrug

Weerribben-Wieden

NLN333.svg
N333 Natuurbrug Weerribben-Wieden.jpg
Natuurgebied(en) N.P. De Weerribben en De Wieden
Lengte ~80 m
Openstelling 29-08-2014
Intensiteit mvt/etmaal
Locatie kaart

De Natuurbrug Weerribben-Wieden is een ecoduct in Nederland, gelegen in de N333 ter hoogte van het buurtschap Muggenbeet in de provincie Overijssel. Het ecoduct verbindt de natuurgebieden De Weerribben en De Wieden met elkaar.

Naamgeving

De natuurbrug is vernoemd naar de natuurgebieden De Weerribben en De Wieden. Wieden is een term om grote plassen aan te duiden en is een verbastering van wijden of wijdte. De naam Weerribben is afkomstig van het turfsteken. Bij turfafgravingen werden de turfen op smalle legakkers genaamd ribben gelegd om te drogen. Het kwam geregeld voor dat deze ribben door het water weggeslagen werden bij stormachtig weer waardoor er grotere waterplassen ontstonden.

Kenmerken

De Natuurbrug Weerribben-Wieden heeft als bijzonder kenmerk dat de natuurpassage onder de weg doorgaat in tegenstelling tot de meeste ecoducten. Er wordt dan van een ecotunnel gesproken. De natuurpassage is voornamelijk bedoeld voor kleine dieren die in of langs het water leven. Om deze reden liggen er waterpartijen onder de brug. Een ander voorbeeld van dit type natuurverbinding ligt in de N236 ter hoogte van het Noord-Hollandse dorp Ankeveen, de Lutrapassage/Natrixpassage. De Natuurbrug Weerribben-Wieden is 80 meter lang waarover de N333 loopt met 1x2 rijstroken met vrijliggende fietspaden. De leuningen van de natuurbrug zijn bekleed met Accoyahout. Het gehucht Muggenbeet en de natuurbrug liggen enkele kilometers ten noordoosten van Blokzijl.

Geschiedenis

De natuurgebieden Weerribben en De Wieden werden gescheiden door de N333 die daardoor een barrière vormde voor de dieren die van het ene naar het andere gebied reizen. Om deze reden werd besloten tot de aanleg van deze bijzondere faunapassage zodat beide natuurgebieden weer met elkaar verbonden zijn. De bouw van de natuurbrug begon op vrijdag 15 maart 2013. Tegelijkertijd met de bouw van het ecoduct is de N333 ter hoogte van de kruisingen bij Muggenbeet ook gelijk aangepakt ten behoeve van de verkeersveiligheid. Op 29 augustus 2014 is de natuurbrug opengesteld waarna gedeputeerde Maij van de provincie Overijssel een prijsvraag uitschreef voor de naam. Binnen een maand kreeg de provincie 55 verschillende namen toegestuurd. De jury koos hieruit de naam Natuurbrug Weerribben-Wieden, welke op 5 februari 2015 werd onthuld door de plaatsing van de naamborden bij het ecoduct. Het hele project kostte circa 6 miljoen euro.

Externe Links


Ecoducten in Nederland

AutenaBeukbergenBoele StaalBunderbosch en KalverboschDe Borkeldde GrimbergGroote HeideHarm v/d VeenHavikerpoortHerperduinHet Groene WoudHoog BuurloHoorneboegHulshorstIr. H.J.W. Snijders EcoductJac. P. ThijsseKootwijkerzandLaarderhoogtLage VeldLeenderbosLeusderheideLutrapassage en NatrixpassageMaashorstMarc HardersMollebosOud ReemstOudste GrondRumelaarSlabroekSterrenbergTerletTolhuisTwilhaarWambachWeerribben-WiedenWolfhezerheideWestloonse WisselWeerterbergenWoeste HoeveZandpoortZeepoortZwaluwenbergZweth en Slinksloot