Natuurbrug Zeepoort

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Natuurbrug Zeepoort
NLN200.svg
Blank.png
Natuurgebied(en) Nat. Park Zuid-Kennemerland
Lengte
Openstelling 15 september 2017
Intensiteit
Locatie kaart

De Natuurbrug Zeepoort is een ecoduct over de niet-autosnelweg N200 ten westen van de plaats Overveen in de provincie Noord-Holland.

Naamgeving

De naam van het ecoduct wijst naar de nabijheid van de Noordzee. In feite de "poort naar de zee". Daarnaast draagt de N200 hier de naam Zeeweg.

Kenmerken

Het ecoduct is zo ontworpen dat deze op een goede manier is ingepast in het landschap. Qua vorm lijkt het ecoduct op de vleugels van een meeuw. Om deze reden heeft het ecoduct ook de bijnaam "De Meeuw" gekregen [1]. In tegenstelling tot Natuurbrug de Zandpoort in de N201 is deze verbinding niet toegankelijk voor recreanten.

Geschiedenis

Het ecoduct is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) waarbij is getracht om de versnipperde natuurgebieden zoveel mogelijk weer met elkaar te verbinden. In 2013 is de Natuurbrug Zandpoort over de N201 tussen Zandvoort en Bentveld opengesteld. Daarnaast zijn nog twee ecoducten aangelegd in het Natuurpark Zuid-Kennemerland; De Natuurbrug Duinpoort. Deze overspant de spoorlijn Zandvoort - Haarlem nabij het uitkijkpunt langs het Visserspad. Het derde ecoduct is Natuurbrug Zeepoort welke de Zeeweg (N200) overspant tussen de erebegraafplaats en het meertje 't Wed ten westen van Overveen.

De eerste plannen voor deze verbindingen stammen uit 2003. In dat jaar heeft de provincie Noord-Holland het partycentrum De Manege opgekocht dat op de locatie van Natuurbrug de Zandpoort stond. Hierdoor ontstond voldoende ruimte voor de bouw. Deze locatie is gekozen om het ecoduct zo ver als mogelijk van de bebouwing van zowel Zandvoort als Bentveld te realiseren. De bouw van Natuurbrug de Zandpoort is eind 2011 begonnen en de constructie is in 2013 gereedgekomen. In 2015 zijn de afrondende werkzaamheden met betrekking tot de inrichting van het gebied op en rond het ecoduct gereed gekomen.

Met de voltooiing van Natuurbrug Zandpoort was de eerste van de drie ecoducten een feit. De bouw van Natuurbrug Zeepoort over de N200 begon in 2016 met voorbereidende werkzaamheden. Begin juli 2014 is de financiering van deze natuurpassage rondgekomen. De provincie betaalde 5 miljoen en PWN droeg een half miljoen euro bij. De gemeente Bloemendaal, de stichting Nationaal Park Zuid-Kennemerland en Staatsbosbeheer waren eveneens partners in dit project. In eerste instantie was een Europese natuursubsidieaanvraag ingediend maar deze werd afgewezen. Uiteindelijk heeft de provincie besloten zelf het aangevraagde bedrag bij de al eerder toegezegde 3 miljoen euro voor rekening te nemen. De natuurbrug kostte in totaal 5,5 miljoen euro. In 2016 startte ook de bouw van de Natuurbrug Duinpoort over de spoorlijn die op 16 juli 2018 feestelijk werd opengesteld. De kosten van dit ecoduct kwamen deels voor rekening van Prorail. De bouw van de Natuurbrug Zeepoort werd uitgevoerd door Ballast-Nedam die het beste ontwerp indiende wat betreft de inpassing in het landschap. De gemeente Bloemendaal was nauw betrokken bij het ontwerp van het ecoduct.

Externe Links

Referenties

Ecoducten in Nederland

AutenaBeukbergenBoele StaalBunderbosch en KalverboschDe BorkeldDwingelderveldde GrimbergGroote HeideHarm v/d VeenHavikerpoortHerperduinHet Groene WoudHoog BuurloHoorneboegHulshorstIr. H.J.W. Snijders EcoductJac. P. ThijsseKootwijkerzandLaarderhoogtLage VeldLeenderbosLeusderheideLutrapassage en NatrixpassageMaashorstMollebosOud ReemstRumelaarSlabroekSterrenbergTerletTolhuisTwilhaarWambachWeerribben-WiedenWolfhezerheideWestloonse WisselWeerterbergenWoeste HoeveZandpoortZeepoortZwaluwenbergZweth en Slinksloot