Natuurbrug Zandpoort

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Natuurbrug de Zandpoort)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Natuurbrug Zandpoort
NLN201.svg
Blank.png
Natuurgebied(en) Waterleidingduinen / Nat. Park Zuid-Kennemerland
Lengte circa 30 m
Openstelling 2013
Intensiteit
Locatie kaart

De Natuurbrug Zandpoort is een ecoduct over de niet-autosnelweg N201 en de voormalige trambaan net ten oosten van de badplaats Zandvoort in de provincie Noord-Holland.

Naamgeving

De naam van het ecoduct is afgeleid van de plaats Zandvoort. In feite de "poort naar Zandvoort".

Kenmerken

De natuurverbinding bestaat in feite uit een tweetal overspanningen. Een klein ecoduct van 40 meter breed en 13 meter lang over de voormalige trambaan, tegenwoordig een fietspad dat ten noorden van de N201 (Zandvoortselaan) loopt. Het ecoduct over de N201, bestaande uit 1x2 rijstroken met vrijliggende fietspaden, is circa 50 meter breed en heeft een overspanning van 29 meter. Over dit deel van het ecoduct is ook fiets- en wandelverkeer toegestaan. De afstand tussen de twee overspanningen bedraagt circa 60 meter.

Geschiedenis

Het ecoduct is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) waarbij getracht wordt om de versnipperde natuurgebieden zoveel mogelijk weer met elkaar te verbinden. Naast dit ecoduct zijn er nog twee ecoducten in het Natuurpark Zuid-Kennemerland; De Natuurbrug Duinpoort die de spoorlijn tussen Zandvoort en Haarlem kruist nabij het uitkijkpunt langs het Visserspad. Deze natuurbrug is op 16 juli 2018 officeel geopend[1]. Het derde ecoduct is Natuurbrug Zeepoort die over de Zeeweg (N200) ligt tussen de erebegraafplaats en het meertje 't Wed ten westen van Overveen. De eerste plannen voor deze verbindingen stammen uit 2003. In dat jaar heeft de provincie Noord-Holland het partycentrum De Manege opgekocht dat op de locatie van het ecoduct Zandpoort stond. Hierdoor ontstond voldoende ruimte voor de bouw. Deze locatie is gekozen om het ecoduct zo ver als mogelijk van de bebouwing van zowel Zandvoort als Bentveld te realiseren. De bouw van Natuurbrug Zandpoort is eind 2011 begonnen en de constructie is in 2013 gereedgekomen. De inrichting van het gebied op en rond het ecoduct heeft tot circa 2015 geduurd.

Deelnemende partijen tijdens de bouw van dit ecoduct waren Nationaal Park Zuid-Kennemerland, PWN, Natuurmonumenten, Waternet, Gemeente Zandvoort en de Provincie Noord-Holland die een derde deel in de kosten heeft bijgedragen. PWN, Natuurmonumenten, Waternet droegen circa € 2 miljoen bij. Een derde deel werd gesubsidieerd door de Europese Unie en de Nationale Postcode Loterij heeft het resterende bedrag betaald. In totaal kostte Natuurbrug Zandpoort € 9 miljoen.

Externe Links


Ecoducten in Nederland

AutenaBeukbergenBoele StaalBunderbosch en KalverboschDe Borkeldde GrimbergGroote HeideHarm v/d VeenHavikerpoortHerperduinHet Groene WoudHoog BuurloHoorneboegHulshorstIr. H.J.W. Snijders EcoductJac. P. ThijsseKootwijkerzandLaarderhoogtLage VeldLeenderbosLeusderheideLutrapassage en NatrixpassageMaashorstMarc HardersMollebosOud ReemstOudste GrondRumelaarSlabroekSterrenbergTerletTolhuisTwilhaarWambachWeerribben-WiedenWolfhezerheideWestloonse WisselWeerterbergenWoeste HoeveZandpoortZeepoortZwaluwenbergZweth en Slinksloot