Nauru

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Nauru.svg
Nauru - Naoero
Nauru.png
Hoofdstad Yaren
Oppervlakte 21 km²
Inwonertal 9.000
Lengte wegennet 24 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode NAU

Nauru is een eilandnatie in de zuidwestelijk Pacifische Oceaan, en is met 21 km² landoppervlak de kleinste eilandnatie ter wereld. Het land telt 9.000 inwoners en de hoofdstad is Yaren.

Inleiding

Nauru bestaat uit één eiland, dat ovaal van vorm is en 6 bij 4 kilometer meet. Het binnenland is heuvelachtig. De kust is bewoond, met een rij aan elkaar gegroeide dorpen. De luchthaven ligt aan de zuidkant van Nauru. De Command Ridge is met 71 meter het hoogste punt van het land. Er is weinig bos op Nauru, voornamelijk op de hellingen vanaf zee, maar het grootste deel van het binnenland is onbebost.

Nauru werd in 1888 geannexeerd door Duitsland. In 1914 volgde verovering door Australië in de Eerste Wereldoorlog waarna het onder Brits bestuur stond. In 1942 werd het veroverd door Japan en is nooit veroverd door de Amerikaanse of Australische marine, uiteindelijk gaven de Japanners zich over aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hierna kwam het weer onder Brits bestuur, waarna het in 1968 onafhankelijk werd. De gehele economie is afhankelijk van de fosfaatmijn in het binnenland, wat Nauru met een inkomen van $ 5.000 per inwoner relatief welvarend maakte in de jaren 80, maar wat later tot grootschalige armoede leidde. Circa 90% van de bevolking is werkloos, en 95% van de werknemers is in dienst van de Naurese overheid. Er zijn geen belastingen.

Wegennet

Er is één verharde weg in Nauru, namelijk een 24 kilometer lange rondweg om het eiland, die alle dorpen met elkaar verbindt. Er loopt een ringweg rond de luchthaven van Yaren, maar de woonstraten en wegen naar de fosfaatmijnen in het binnenland zijn onverhard. Er zijn maar weinig voertuigen in Nauru vanwege de korte afstanden.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Nauru.

Bewegwijzering

Er is geen bewegwijzering in Nauru.

Wegen van Oceanië

AustraliëFijiKiribatiMarshall IslandsMicronesiëNauruNieuw-ZeelandPalauPapua New GuineaSamoaSolomon IslandsOost-TimorTongaTuvaluVanuatu