Nayarit

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Nayarit.png
Nayarit.png
Hoofdstad Tepic
Grootste stad Tepic
Oppervlakte 27.815 km²
Inwonertal 1.085.000
Lengte snelwegennet 87 km
Eerste snelweg 1991
Afkorting NAY

Nayarit is een staat van Mexico, gelegen in het westen van het land. De staat telt ruim 1 miljoen inwoners en is iets kleiner dan Nederland. De hoofdstad en grootste stad is Tepic.

Inleiding

Nayarit is gelegen aan de Pacifische Oceaan, en grenst in het noorden aan Sinaloa en Durango, in het oosten een klein stukje aan Zacatecas en in het zuiden aan Jalisco. De hoofdstad Tepic ligt vrij centraal in de staat. Tepic telt circa 300.000 inwoners, goed voor bijna 30% van de inwoners van Nayarit. Er zijn geen andere grote steden van enige omvang, en opvallend heeft de staat ook geen significante steden aan de kust. Het noordwesten van Nayarit bestaat uit een kustvlakte, het midden, oosten en zuiden van de staat is bergachtig. Het oosten ligt relatief geïsoleerd, met weinig plaatsen of infrastructuur. Nayarit is wat minder ontwikkeld als buurstaat Jalisco, maar toerisme is in opkomst.

Wegennet

Het wegennet van Nayarit is dun. Er is feitelijk maar één belangrijke corridor, en dat is de noord-zuidcorridor, die vanaf Guadalajara via Tepic richting Mazatlán verloopt. Het zuidelijke deel hiervan is een volwaardige snelweg, de autopista Guadalajara - Tepic. De bypass van Tepic is een 2x2 gelijkvloerse hoofdweg, en ten noorden van Tepic liggen ook nog een stuk 2x2 rijstroken. De rest van de route is de enkelbaans Autopista Tepic - Mazatlán. Nayarit is vrij belangrijk voor doorgaand verkeer, maar de omvang van dit verkeer is vrij beperkt. Langs de kust lopen weinig wegen, en in het oosten lopen zeer weinig wegen. Door de kustvlakte is geen echte kustweg, de meeste wegen in dit gebied zijn zijtakken van de autopista van Tepic naar Mazatlán, en lopen dood op de kust. Omdat er weinig plaatsen aan de Pacifische kust liggen, is dit geen groot probleem.

Geschiedenis

De eerste en tot nu toe enige snelweg is opengesteld in 1991, namelijk de Autopista Guadalajara - Tepic. De Autopista Tepic - Mazatlán is enkelbaans, en is tussen 2005 en 2007 opengesteld, en vervangt de parallelle Carretera Federal 15. Beide wegen zijn tolwegen.

Referenties


Flag of Mexico.png Mexico Flag of Mexico.png

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas