Nebraska City Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nebraska City Bridge
Overspant Missouri River
Rijstroken 2x2
Totale lengte c. 575 meter
Hoofdoverspanning c. 125 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1986
Verkeersintensiteit 8.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Nebraska City Bridge is een kokerbrug in de Verenigde Staten, gelegen over de Missouri River op de grens van Iowa en Nebraska. De brug is onderdeel van de State Route 2 en ligt bij Nebraska City.

Kenmerken

De Nebraska City Bridge is een betonnen kokerbrug met een totale lengte van circa 575 meter en een hoofdoverspanning van circa 125 meter. Het brugdek is circa 21 meter breed, met 2x2 rijstroken van de State Route 2 in Nebraska. De brug is onderdeel van een dubbelbaans wegverbinding van Lincoln naar de Interstate 29 in Iowa. De aansluiting op I-29 ligt slechts enkele kilometers ten oosten van de brug. De brug is bijzonder omdat het de enige vrije voorbouw betonnen kokerbrug over de Missouri River is.

Geschiedenis

De eerste pontonbrug in 1888

In 1852 of 1853 werd een veerdienst over de Missouri River opgericht, dit was ook de eerste nederzetting van wat later Nebraska City zou worden. Nadat de ontginning van het land ten westen van de Missouri River in 1854 legaal werd, zijn direct meer nederzettingen gesticht, die in 1857 samengingen tot Nebraska City. Dit wordt gezien als de eerste stad in Nebraska. Op 23 augustus 1888 werd een pontoonbrug over de Missouri River bij Nebraska City in gebruik genomen. Dit had een draaibrug, en werd de grootste brug van dit type in de wereld genoemd.[1] In 1888 opende ook een spoorbrug bij Nebraska City.[2]

Een vaste brug in 1930

Een pontonbrug was echter onpraktisch vanwege de ijsgang en overstromingen van de Missouri River, daardoor werd al vanaf 1890 nagedacht over de bouw van een vaste brug. Het duurde echter nog 40 jaar tot dit werkelijkheid werd, toen op 14 oktober 1930 de Waubonsie Bridge over de Missouri River werd opengesteld.[3] Deze brug werd vlak naast de spoorbrug gebouwd en had vergelijkbare overspanningen.

Vervanging in 1986

In de jaren '80 werd besloten om een bypass langs Nebraska City aan te leggen, hiertoe moest ook een nieuwe brug aangelegd worden. De brugkruising was het eerste deel van de bypass die werd aangelegd in de periode 1984-1986. De brug is ongeveer 700 meter stroomafwaarts (ten zuiden) van de oorspronkelijke brug aangelegd. De brug is in 1986 opengesteld. Het was een bijzondere brug omdat betonnen kokerbruggen in die tijd nog maar weinig waren gerealiseerd in de Verenigde Staten en het was de eerste en tot 2005 de enige over de Missouri River. De bypass van Nebraska City was indertijd alleen tot de zuidkant van de stad aangelegd, omstreeks 1990 opende ook de westelijke bypass.

Na de openstelling van de nieuwe betonnen brug zijn zowel de spoorbrug als de wegbrug opgeblazen, de spoorlijn is aan de kant van Iowa ook opgebroken. De oude toevoerweg naar de wegbrug ligt er echter nog.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 8.300 voertuigen van de brug gebruik.[4]

Zie ook

Referenties