Knooppunt Neerbosch

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Neerbosch)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Neerbosch
KP Neerbosch.png
Knooppunt Neerbosch 2014.jpg
Kruisende wegen NLA073.svg
Type trompet
Opengesteld 1980

Het knooppunt Neerbosch is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als trompet. Het knooppunt ligt aan de westkant van Nijmegen in de provincie Gelderland. Hier kruist de A73 de rijksweg 783, welk nummer niet bewegwijzerd is en als A73 op de hectometerpaaltjes staat. Aangezien de rijksweg 783 van zichzelf geen aansluitingen heeft, is het knooppunt Neerbosch feitelijk een afrit.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar het voormalig dorp (kinderdorp) Neerbosch, dat sinds de 19e eeuw een onderdeel van de stad Nijmegen is. Het is nu een wijk, doorsneden door het Maas-Waalkanaal.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als trompetknooppunt, waarbij de A73 - rw783 vanaf het knooppunt Ewijk naar Nijmegen de doorgaande verbinding is. Het verkeer dat de A73 volgt moet afslaan via een zogenaamde TOTSO. Zowel de A73 als de rw 783 tellen 2x2 rijstroken. De boog van Venlo richting Ewijk en de boog van Ewijk naar Venlo zijn beide met 2 rijstroken uitgevoerd. De omgeving van het knooppunt is omgeven door aangeplante bomen. De Nijmeegse wijk Neerbosch ligt naar het zuidoosten; naar het noorden en westen liggen polders. De plaats Beuningen ligt op korte afstand ten noordwesten van het knooppunt. Het knooppunt Neerbosch ligt circa 12 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

In 1975 werd een tracébesluit genomen om de A73 aan te leggen vanaf het knooppunt Ewijk naar het knooppunt Rijkevoort. In 1980 werd het deel tussen Beuningen en Lindenholt opengesteld.[1] In april 2013 is de verbindingsboog van Ewijk richting Venlo verbreed naar 2 rijstroken, omdat de capaciteit van deze verbindingsboog onvoldoende was na de verbreding van de A50. Ten zuiden van het knooppunt is de rijbaan tot de aansluiting Wijchen verbreed naar 3 rijstroken, om het verkeer voldoende ruimte te geven om te kunnen ritsen.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012 int. 2014 int. 2019
NLA073.svg Beuningen - Knooppuntsymbool.svg Neerbosch 66.000 68.800 73.000 81.700
NLA073.svg Knooppuntsymbool.svg Neerbosch - Wijchen 51.000 53.100 58.000 65.100
NLA073.svg Knooppuntsymbool.svg Neerbosch - Nijmegen 36.200 - - 38.800

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich