Nelson Mandelabrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nelson Mandelabrug
link={{{nummer}}}
Overspant Nederrijn
Rijstroken 3x2
Totale lengte 500 meter
Hoofdoverspanning ~135 meter
Hoogte brugdek ?
Openstelling 17-12-1977
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Nelson Mandelabrug is een kokerbrug in Nederland, gelegen in Arnhem. De brug overspant de rivier de Nederrijn en verbindt het centrum en het westen van Arnhem met de zuidelijke wijken van de stad. De totale overspanning is circa 500 meter lang.

Kenmerken

De Nelson Mandelabrug is uitgevoerd als twee parallelle kokerbruggen en een plaatbrug, die de rivier de Nederrijn overspannen. Aan noordelijke zijde splitst de brug zich in twee delen, een viaduct dat afbuigt naar het Roermondseplein en een aanbrug die verder de stad in loopt naar het Willemsplein en het station van Arnhem. Feitelijk zijn het twee aparte verbindingen naast elkaar, de Nelson Mandelabrug en de Roermondsepleinbrug. De Nelson Mandelabrug telt 2x2 rijstroken en verwerkt het doorgaande verkeer uit Arnhem en vanaf de N225 naar de zuidelijke wijken van de stad. De maximumsnelheid op deze brug is 70 km/uur. De naastgelegen brug wordt soms de Roermondsepleinbrug genoemd en heeft een dubbele busbaan voor de Arnhemse trolleybus en een verbinding voor langzaam verkeer. Het autoverkeer kan niet rechtstreeks het centrum in en wordt via het Roermondsplein richting de Centrumring of het station gedirigeerd.

Geschiedenis

De Nelson Mandelabrug is tussen 1974 en 1977 aangelegd en op 17 december 1977 opengesteld en is de eerste brug op deze locatie en werd vroeger ook wel de Roermondsepleinbrug genoemd. De aanleg kostte circa 100 miljoen gulden. De brug moest de John Frostbrug ontlasten en het westen van Arnhem beter bereikbaar maken. Bovendien is de brug aangelegd om de nieuwe wijken in het zuiden van Arnhem bereikbaar te maken. Het markante Roermondseplein is voor Nederlandse begrippen ongebruikelijk. Vanwege het hoogteverschil vanaf de brug en het feit dat men niet rechtdoor het centrum in kan maakt deze constructie met een viaduct dat in een 270-gradenbocht loopt noodzakelijk. In 1994 is de brug vernoemd naar Nelson Mandela.

Verkeersintensiteiten

Er zijn geen verkeersintensiteiten van de Nelson Mandelabrug bekend.

Referenties


Bruggen over de rivieren Nederrijn & Lek

Andrej Sacharovbrug (Arnhem)Jan BlankenbrugJohn Frostbrug (Arnhem)Lekbrug HagesteinLekbrug VianenNelson Mandelabrug (Arnhem)Rijnbrug HeterenRijnbrug Rhenen