Nepal

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Nepal.svg
नेपाल - Nepāl
Nepal.png
Hoofdstad Kathmandu
Oppervlakte 147.181 km²
Inwonertal 26.495.000
Lengte wegennet 4.073 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode NEP

Nepal (Nepalees: नेपाल, Nepāl) is een land in Azië, gelegen in het Himalayagebergte. Het land telt ruim 26 miljoen inwoners en is circa 3,5 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Kathmandu.

Inleiding

Geografie

Nepal is een relatief klein land, ingeklemd tussen China in het noorden en India in het zuiden. Slechts 24 kilometer India scheidt Nepal van Bangladesh en 65 kilometer van Bhutan. De hoofdstad Kathmandu ligt centraal in het midden van het land. Andere grote steden zijn Biratnagar in het zuidoosten, Patan bij Kathmandu, Bharatpur in het midden en Nepalganj in het westen. Het grootste deel van Nepal wordt gedomineerd door het Himalayagebergte, dat langs de Chinese grens het hoogste is. De zuidelijke grensstreek met India is vlakker, en onderdeel van het stroomdal van de Ganges. De Mount Everest is met 8.848 meter het hoogste punt van Nepal en tevens van de gehele wereld. Het land is maximaal 850 kilometer lang en 250 kilometer breed.

Nepal heeft meerdere klimaatzones, dit is variabel naar gelang de hoogte. De delen lager dan 1.200 meter hebben een subtropisch of tropisch klimaat, een gematigd klimaat tussen 1.200 en 2.400 meter, een koud klimaat tussen 2.400 en 3.600 meter, een subarctisch klimaat tussen 3.600 en 4.400 meter en een arctisch klimaat boven 4.400 meter. De hoofdstad Kathmandu ligt op 1.400 meter hoogte en heeft dus een wat gematigder klimaat. De gemiddelde maximumtemperatuur varieert van 19°C in de winter tot 29°C in de zomer. Er is sprake van een droog en nat seizoen, gemiddeld valt er 1450 mm regen per jaar in Kathmandu, waarvan een groot deel in de periode van mei tot september valt, met een duidelijke piek in juli en augustus.

Demografie

Het inwonertal van Nepal groeide van circa 5 miljoen rond 1900 naar 25 miljoen rond 2000. De bevolking is voornamelijk geconcentreerd in de grensstreek met India en de centrale vallei rond Kathmandu. De bevolking van Nepal is zeer gevarieerd en bestaat uit tal van etnische groepen waarvan maar twee etnische groepen meer dan 10% van de bevolking uitmaken, de Chhetri (16%) en Bahun (12%). De aanduiding Nepalees is daarom vooral die van nationaliteit en niet van etniciteit. Er wonen ook veel Nepalezen in het buitenland, met name als arbeider in het Midden-Oosten. In Nepal worden verscheidene talen gesproken en geen één taal omvat een meerderheid van de bevolking, maar het Nepalees wordt wel door circa 45% van de bevolking gesproken en is daardoor de dominante taal. Veel talen worden alleen lokaal gesproken in een klein gebied, omdat deze gebieden van oudsher geïsoleerd waren, met weinig uitwisseling met de aangrenzende gebieden. En stelregel is dat talen onderling niet meer verstaanbaar zijn als de afstand groter is dan 1 dag lopen.

Economie

De economie bestaat uit een evenwichtige mix van landbouw en dienstverlening, er is weinig industrie in Nepal. Er is een groot tekort aan goed opgeleide werknemers. Het toerisme gaat met pieken en dalen vanwege de aanhoudende politieke instabiliteit. Nepal is een arm land, het inkomen ligt op slechts $ 1.250 per inwoner. Het land heeft sterke banden met buurland India.

Geschiedenis

Nepal is al enkele eeuwen een koninkrijk, wat resulteerde in de unificatie van het huidige Nepal in de 18e eeuw. Het noorden van Nepal had meer gemeen met Tibet en het zuiden meer met India. Nepal was vanaf de 19e eeuw geallieerd met het Britse Rijk, maar is nooit gekoloniseerd. Het was een bufferstaat tussen British India en Imperiaal China. Het land heeft periodes van democratie gekend, die echter ook weer opgeheven zijn in 1960 en 2005. Vanaf 1996 woedde er een burgeroorlog in Nepal, tussen de overheid en Maoïstische rebellen. Sinds 2008 is Nepal een republiek, waarbij het koningshuis is afgeschaft, en waren de Maoïsten aan de macht. In 2009 viel deze regering en is er een coalitie van alle partijen behalve de Maoïsten aan de macht. De politieke situatie in Nepal blijft onstabiel.

Wegennet

Het wegennet van Nepal is slecht ontwikkeld, mede vanwege het zeer bergachtige karakter van het land. Wegtransport is het gemakkelijkst in het grensgebied met India en door enkele dalen, maar oost-westverkeer is vanwege de bergruggen een tijdrovende zaak. Er is ruim 4.000 kilometer verharde weg, maar er zijn geen autosnelwegen in Nepal. Er is ook amper een spoorwegennet, maar de luchtvaart is een vrij belangrijke manier om te reizen in het land. Rondom de hoofdstad Kathmandu ligt een ringweg, en er zijn enkele radiale wegen. Het verkeer is chaotisch, men rijdt links, maar rijstroken zijn niet gemarkeerd en verkeerslichten, verkeersborden en bewegwijzering zijn grotendeels afwezig. Wegen zijn vaak smal. De Arniko Highway naar Bhaktapur is één van de beter uitgebouwde wegen, met gescheiden rijbanen. Het autoverkeer neemt in de Nepalese steden sterk toe, maar het wagenpark is vaak erg oud, met name voor wat betreft vrachtwagens.

De meeste nationale routes verlopen via bergwegen, behalve in het grensgebied met India, waar het land vlakker is. Sommige bergwegen zijn onverhard en de meesten zijn erg smal, waardoor reizen een tijdrovende zaak is. Er is één doorgaande grensovergang met China, de weg van Kathmandu naar Shigatse. Aan Nepalese zijde is deze echter niet volledig verhard. Er zijn diverse grensovergangen tussen Nepal en India, veelal met beperkte faciliteiten.

Expressways

Tussen Kathmandu en Hetauda is de Kathmandu-Kulekhani-Hetauda Tunnel Highway gepland, de eerste autosnelweg van Nepal.

Wegnummering

Er is een wegnummering in Nepal, maar te betwijfelen valt of wegnummers aangegeven worden op de spaarzame bewegwijzering. Er zijn twee type wegen; National Highways met de prefix H, en Feeder Roads met de prefix F. De H01 is de belangrijkste oost-westroute, de H02, H03 en H04 stralen vanuit Kathmandu uit. De H07 t/m H14 zijn noord-zuidroutes. Het wegnummersysteem is omstreeks 2000 ingevoerd.

Asian Highways

Asian Highways in Nepal

AH2AH42


Bewegwijzering

Er is spaarzaam sprake van bewegwijzering in Nepal, veelal provisorisch in aard. De bewegwijzering is zowel in het Nepalees als het Engels. Bewegwijzering bestaat uit groene borden met witte letters of witte borden met zwarte letters, en zijn doorgaans klein uitgevoerd.[1][2][3][4][5] Wegnummers worden slechts incidenteel aangegeven.[6]

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea