Nepal

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Nepal.svg
नेपाल - Nepāl
Nepal.png
Hoofdstad Kathmandu
Oppervlakte 147.181 km²
Inwonertal 26.495.000
Lengte wegennet 4.073 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode NEP

Nepal is een land in Azië, gelegen in het Himalayagebergte. Het land telt ruim 26 miljoen inwoners en is circa 3,5 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Kathmandu.

Inleiding

Nepal is een relatief klein land, ingeklemd tussen China in het noorden en India in het zuiden. Slechts 24 kilometer India scheidt Nepal van Bangladesh en 65 kilometer van Bhutan. De hoofdstad Kathmandu ligt centraal in het midden van het land. Andere grote steden zijn Biratnagar in het zuidoosten, Patan bij Kathmandu, Bharatpur in het midden en Nepalganj in het westen. Het grootste deel van Nepal wordt gedomineerd door het Himalayagebergte, dat langs de Chinese grens het hoogste is. De zuidelijke grensstreek met India is vlakker, en onderdeel van het stroomdal van de Ganges. De Mount Everest is met 8.848 meter het hoogste punt van Nepal en tevens van de gehele wereld. Het land is maximaal 850 kilometer lang en 250 kilometer breed.

Nepal is al enkele eeuwen een koninkrijk, maar had weinig trekjes van een democratie, met name tussen 1959 en 1989. Vanaf 1991 was er een meerpartijenstaat. Vanaf 1996 woedde er een burgeroorlog in Nepal, tussen de overheid en Maoïstische rebellen. Sinds 2008 is Nepal een republiek, waarbij het koningshuis is afgeschaft, en waren de Maoïsten aan de macht. In 2009 viel deze regering en is er een coalitie van alle partijen behalve de Maoïsten aan de macht. De politieke situatie in Nepal blijft onstabiel. De economie bestaat uit een evenwichtige mix van landbouw en dienstverlening, er is weinig industrie in Nepal. Er is een groot tekort aan goed opgeleide werknemers. Het toerisme gaat met pieken en dalen vanwege de aanhoudende politieke instabiliteit. Nepal is een arm land, het inkomen ligt op slechts $ 1.250 per inwoner. Het land heeft sterke banden met buurland India.

Wegennet

Het wegennet van Nepal is slecht ontwikkeld, mede vanwege het zeer bergachtige karakter van het land. Wegtransport is het gemakkelijkst in het grensgebied met India en door enkele dalen, maar oost-westverkeer is vanwege de bergruggen een tijdrovende zaak. Er is ruim 4.000 kilometer verharde weg, maar er zijn geen autosnelwegen in Nepal. Er is ook amper een spoorwegennet, maar de luchtvaart is een vrij belangrijke manier om te reizen in het land. Rondom de hoofdstad Kathmandu ligt een ringweg, en er zijn enkele radiale wegen. Het verkeer is chaotisch, men rijdt links, maar rijstroken zijn niet gemarkeerd en verkeerslichten, verkeersborden en bewegwijzering zijn grotendeels afwezig. Wegen zijn vaak smal. De Arniko Highway naar Bhaktapur is één van de beter uitgebouwde wegen, met gescheiden rijbanen. Het autoverkeer neemt in de Nepalese steden sterk toe, maar het wagenpark is vaak erg oud, met name voor wat betreft vrachtwagens.

De meeste nationale routes verlopen via bergwegen, behalve in het grensgebied met India, waar het land vlakker is. Sommige bergwegen zijn onverhard en de meesten zijn erg smal, waardoor reizen een tijdrovende zaak is. Er is één doorgaande grensovergang met China, de weg van Kathmandu naar Shigatse. Aan Nepalese zijde is deze echter niet volledig verhard. Er zijn diverse grensovergangen tussen Nepal en India, veelal met beperkte faciliteiten.

Expressways

Tussen Kathmandu en Hetauda is de Kathmandu-Kulekhani-Hetauda Tunnel Highway gepland, de eerste autosnelweg van Nepal.

Wegnummering

Er is een wegnummering in Nepal, maar te betwijfelen valt of wegnummers aangegeven worden op de spaarzame bewegwijzering. Er zijn twee type wegen; National Highways met de prefix H, en Feeder Roads met de prefix F. De H01 is de belangrijkste oost-westroute, de H02, H03 en H04 stralen vanuit Kathmandu uit. De H07 t/m H14 zijn noord-zuidroutes. Het wegnummersysteem is omstreeks 2000 ingevoerd.

Asian Highways

Asian Highways in Nepal

AH2AH42


Bewegwijzering

Er is spaarzaam sprake van bewegwijzering in Nepal, veelal provisorisch in aard. De bewegwijzering is zowel in het Nepalees als het Engels. Bewegwijzering bestaat uit groene borden met witte letters of witte borden met zwarte letters, en zijn doorgaans klein uitgevoerd.[1][2][3][4][5] Wegnummers worden slechts incidenteel aangegeven.[6]

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea