Nieuw-Caledonië

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf New Caledonia)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Nouméa
Grootste stad Nouméa
Oppervlakte 18.576 km²
Inwonertal 271.000
Lengte snelwegennet 34 km
Eerste snelweg ?
Afkorting NC

Nieuw-Caledonië (Frans: Nouvelle-Calédonie) is een overzees gebiedsdeel van Frankrijk, gelegen in de zuidwestelijke Pacifische Oceaan, ten oosten van Australië. Het gebied bestaat uit een aantal eilanden met een gezamenlijke oppervlakte van ruim 18.000 km². Het inwonertal bedroeg 271.000 in 2019. De hoofdstad is Nouméa.

Inleiding

Nieuw-Caledonië omvat een aantal eilanden, waarvan Grande Terre veruit het grootste is. Ten oosten daarvan liggen de Loyalty Islands, ten westen ervan de Chesterfield Islands, die beiden onderdeel zijn van Nieuw-Caledonië. Het hoofdeiland Grande Terre ligt ongeveer 1.350 kilometer van de kust van Australië, 500 kilometer ten zuidwesten van Vanuatu en 1.250 kilometer ten westen van Fiji. Grande Terre is één van de grotere eilanden in dit deel van het Pacifisch gebied en is ruim 400 kilometer lang en 60 kilometer breed. Het eiland is licht bergachtig, de 1.627 meter hoge Mont Panié is het hoogste punt. De hoofdstad en grootste stad Nouméa ligt in het zuidwesten van het eiland. De Loyalty Islands zijn nog wat groter en kennen een paar dorpen. De Chesterfield Islands zijn echter niet meer dan atollen.

Nieuw-Caledonië is een Frans overzees gebiedsdeel, maar is geen département. In 1987 werd een referendum voor onafhankelijkheid gehouden, waar tegen werd gestemd met ruime meerderheid. Op de eilanden wordt Frans gesproken. De eilanden zijn welvarender dan Nieuw-Zeeland, maar er zijn grote inkomensverschillen. Nieuw-Caledonië heeft geen grote industrie en ook landbouw is beperkt. Het is minder toeristisch dan andere eilanden in de zuidwestelijke Pacifische Oceaan.

Wegennet

In 2006 was er 5.622 kilometer weg in Nieuw-Caledonië, vrij gelijkmatig verdeeld over de drie provincies. Op Grande Terre is een soort rondweg, met zes wegen die het berggebied doorkruisen van kust naar kust. Tevens zijn er drie voie expresses.

Er zijn drie typen wegen in New Caledonia;

  • Routes territoriales (RT)
  • Routes provinciales (RP)
  • Voirie communale

Routes territoriales

10% van het netwerk bestaat uit routes territoriales, genummerd in de RT1 t/m RT4 met een gezamenlijke lengte van 575 kilometer.

  • RT1: Dumbéa - Rivière Néhoué (401 km)
  • RT2: Wé - aéroport de Wanaham (21 km)
  • RT3: Bourail - Poindimié (145 km)
  • RT4: Poya - Népoui (8 km)

Routes provinciales

De routes provinciales vormen samen een netwerk van 778 kilometer weg. Hiervan ligt 450 kilometer in de Province Nord, 285 kilometer in de Province Sud en 44 kilometer op de Loyalty Islands.

Tevens zijn er drie voie expresses onderdeel van de routes provinciales;

Bewegwijzering

In Nieuw-Caledonië wordt dezelfde bewegwijzering gebruikt als in Frankrijk

Referenties


Overzeese départementen en territoria van Frankrijk

Frans-GuyanaGuadeloupeMartiniqueMayotteRéunion

Frans-PolynesiëNieuw-CaledoniëSaint-BarthélemySaint-MartinSaint Pierre and MiquelonWallis en Futuna