Delhi

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf New Delhi)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Delhi (Hindi: दिल्ली, Dillī), formeel de National Capital Territory of Delhi, is een stad en union territory in India. De stad telt 16.788.000 inwoners en heeft een groter stedelijk gebied dat met 28 miljoen inwoners de grootste stad van India en één van de grootste stedelijke gebieden ter wereld is. De Indiase hoofdstad New Delhi is in de grotere National Capital Territory of Delhi gelegen, beide namen worden soms door elkaar gebruikt. New Delhi telt echter slechts 250.000 inwoners, minder dan 1% van het stedelijke gebied van Delhi. Delhi wordt min of meer als een staat bestuurd.

Inleiding

De Signature Bridge van de NH9 over de Yamuna.

Delhi ligt aan de rivier de Yamuna, ingeklemd tussen de staat Uttar Pradesh naar het oosten en Haryana naar het westen. De stad meet ongeveer 50 bij 50 kilometer, maar het stedelijk gebied is groter, en strekt zich uit tot in Uttar Pradesh en Haryana, waar grote voorsteden overgaan in dichtbevolkt platteland. Grote voorsteden in Uttar Pradesh zijn Ghaziabad, Noida en Greater Noida. Grote voorsteden in Haryana zijn Gurugram, Faridabad en Bahadurgarh.

Delhi is grotendeels vrij vlak, maar er is wel een lage heuvelrug die de Delhi Ridge heet. Deze heuvelrug vormt de waterscheiding tussen de Ganges in het oosten en de Indus in het westen. Delhi is één van de weinig grote steden ter wereld die op een dergelijk belangrijke waterscheiding ligt.

Grote delen van Delhi bestaan uit dichtbebouwde woonwijken en satellietsteden, vaak met informele bouw. New Delhi daarentegen is veel ruimer en groener opgezet. New Delhi beslaat een relatief grote oppervlakte, maar grote delen zijn voor een stedelijk gebied dunbevolkt, ook is de primaire luchthaven van Delhi op het grondgebied van New Delhi gelegen. De grote satellietsteden zijn doorgaans wat moderner gebouwd, met meer gestructureerde stedelijke opbouw. Er zijn soms grote contrasten tussen bepaalde wijken en voorsteden. Ondanks de enorme bevolking heeft Delhi relatief veel groen, er zijn zelfs grote bosgebieden in de stad.

Delhi heeft een heet klimaat met droge winters en natte zomers. De gemiddelde maximumtemperatuur varieert van 20 °C in januari tot 40 °C in mei. De meeste neerslag valt van juni tot september, daarbuiten valt amper neerslag. Het jaargemiddelde bedraagt 775 mm, vergelijkbaar met Nederland, maar anders verdeeld over het jaar. In juli en augustus valt meer dan 200 mm regen per maand.

De stad is één van de meest vervuilde steden ter wereld, met vaak een slechte luchtkwaliteit, met name in de winter, wanneer er weinig neerslag valt en er veel industriële uitstoot accumuleert, in combinatie met vuurwerk rond oudjaar en Divali, en het verbranden van landbouwgebied in de omliggende regio in de winter.

In Delhi is veel maakindustrie, maar het is ook de federale hoofdstad, waardoor er veel overheidsbanen in Delhi zijn. Vanwege de grote bevolkingsgroei speelt de bouwsector ook een grote rol. In de satellietstad Gurugram, voorheen bekend als Gurgaon, is één van de grootste Indiase centra van de IT. Gurugram wordt gezien als één van de meest ontwikkelde steden in India.

Wegennet

Delhi is één van de belangrijkste knooppunten voor weg- spoor- en luchtvaart in India. Het wegverkeer in Delhi is extreem druk en chaotisch, met enorme aantallen motoren en scooters, maar ook grote aantallen auto's.

De regio Delhi heeft een radiaal netwerk met invalswegen en ringwegen, dat echter in variabele mate hiërarchisch is. Er is een binnenring rond het centrum, een buitenring door de buitenwijken en een ringweg van 271 kilometer lengte die gevormd wordt door de Eastern Peripheral Expressway en de Western Peripheral Expressway.

De meeste expressways liggen buiten de eigenlijke stad Delhi. In 2023 had Delhi slechts 4 expressways met een gecombineerde lengte van 26 kilometer, veelal de beginpunten van expressways naar andere satellietsteden. Het aantal kilometers ongelijkvloerse weg ligt echter een stuk hoger, veel kruispunten hebben flyovers of ondertunnelingen, of andere, meer provisorische mate van free-flow verkeer.

In 2020 reden er in Delhi 11,8 miljoen motorvoertuigen rond, waarvan 3.331.579 personenauto's, 7.959.753 motoren en scooters, 114.891 gemotoriseerde rickshaws, 122.476 taxi's, 33.302 bussen, 263.112 goederenvoertuigen en 85.477 andere passagiersvoertuigen.[1]

Wegbeheer

Wegen in Delhi worden door de volgende instanties beheerd:

  • MCD (Metropolitan Corporation of Delhi)
  • NDMC (New Delhi Municipal Council)
  • PWD (Public Works Department): 1.664 kilometer
  • Delhi Cantonment Board: 20 kilometer
  • Delhi Development Authority

Expressways

In Delhi liggen een serie expressways die verkeer binnen de stedelijke regio afwikkelen, maar ook autosnelwegen die Delhi met andere grote steden verbindt.

National expressways

Overige expressways

National highways

Een aantal national highways voeren door Delhi of de voorsteden:

Urban Extension Road

Een Urban Extension Road (UER) is een type expressway in Delhi die de national highways in de stad verbindt. Deze zijn allemaal gelegen rond de westkant van de stad, op korte afstand van elkaar, maar met variabele lengte.[2] Deze zijn genummerd;

  • UER-1: westelijke ringweg, 57 kilometer
  • UER-2: westelijke ringweg / Delhi Third Ring Road, 75 kilometer
  • UER-3: westelijke ringweg, 11 kilometer

Ringwegen

Geschiedenis

De hoofdstad van de British Raj was aanvankelijk Calcutta, maar in 1911 werd besloten om de hoofdstad te verplaatsen naar Delhi. De nieuwe hoofdstad New Delhi is een planstad, aangelegd tussen 1911 en 1931. In 1941 had Delhi nog minder dan 1 miljoen inwoners. Na het einde van de Britse koloniale periode begon Delhi sterk te groeien vanwege binnenlandse migratie. Veel Indiërs verhuisden naar Delhi op zoek naar werk.

In 1997 beschikte Delhi over 25.949 kilometer weg, waaronder 337 kilometer national highways. In 2001 werd een masterplan voor Delhi ontvouwd.[3] Onderdeel hiervan was de bouw van drie Urban Extension Roads (UERs), maar deze kwamen niet van de grond en het project is in 2018 overgenomen door de National Highways Authority of India (NHAI).

De eerste autosnelweg van Delhi was de Delhi - Noida Direct Flyway in 2001, dit was ook de eerste autosnelweg in India met 2x4 rijstroken. Voor 2001 waren er al wel stadswegen en national highways met flyovers en ongelijkvloerse kruisingen, maar nog geen officiële expressways. In 2008 opende de Delhi - Gurgaon Expressway als upgrade van de toenmalige NH48. Een grote verbetering voor doorgaand verkeer was de bouw van de ringsnelweg rond Delhi, bestaande uit de Eastern en Western Peripheral Expressways, die grotendeels in 2018 zijn opengesteld voor het verkeer.

Na 2015 kwamen steeds meer grote wegenprojecten in de regio Delhi gereed. In 2018 opende het eerste deel van de Delhi - Meerut Expressway, destijds de breedste autosnelweg in India met 14 rijstroken. In 2023 opende het eerste deel van de Delhi - Mumbai Expressway.

Referenties