New Saratov Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
новый Саратовский мост
Overspant Volga
Rijstroken 2x2
Totale lengte 2.351 meter
Hoofdoverspanning 3 x 157 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 16-12-2000 / 16-10-2009
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De New Saratov Bridge (Russisch: новый Саратовский мост) is een liggerbrug in Rusland, gelegen over de Volga bij Saratov.

Kenmerken

De New Saratov Bridge is een stalen liggerbrug. Feitelijk zijn het vier bruggen achter elkaar met enkele korte taluds op eilanden. De westelijkste brug is de primaire brug en is 2.351 meter lang met een hele serie relatief korte overspanningen, inclusief drie hoofdoverspanningen van 157 meter. Ten oosten daarvan ligt een dijklichaam op een eiland van 380 meter lengte, gevolgd door een korte brug van 300 meter, daarna weer een dijklichaam van 400 meter, gevolgd door een wat langere brug over de oostelijke tak van de Volga van 655 meter lengte. Daarna volgt weer een dijklichaam van 230 meter op een eiland, gevolgd door de laatste brug van 667 meter tot de oostoever.

De totale lengte van de bruggen gecombineerd bedraagt 4.435 meter. De brug bestaat feitelijk uit twee overspanningen naast elkaar, met twee brugdekken van circa 15 meter breed. De brug heeft het profiel van een autosnelweg, met 2x2 rijstroken en vluchtstroken. De brug is onderdeel van de SKAD, die de ringweg van Saratov vormt.

Geschiedenis

De eerste brug over de Volga bij Saratov opende in 1965 voor het verkeer. Deze brug had drie rijstroken met een wisselstrook en raakte in de jaren '70 en '80 overbelast met verkeer tussen Engels en Saratov vanwege het toenemende autobezit in de Sovjetunie. Daardoor werd een plan gemaakt voor een ringweg rond Saratov, zodat doorgaand verkeer en verkeer tussen de buitenste districten niet over de oude brug bij het centrum van Saratov hoefde.

De bouw van de brug begon in 1991 en was het laatste grote brugproject waarmee begonnen werd in de nadagen van de Sovjetunie. Vanwege de politieke omwenteling duurde de bouw uiteindelijk 18 jaar. De brug zelf is in twee fases in gebruik genomen. Op 16 december 2000 opende de noordelijke brughelft, tijdelijk met tegenverkeer. Elders op het tracé waren al wel 2x2 rijstroken beschikbaar. Daarna is gebouwd aan de zuidelijke brughelft, die op 16 oktober 2009 in gebruik werd genomen. Hiermee had Saratov een snelwegring die de Volga kruist.

Zie ook

Referenties