New South Wales

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of New South Wales.png
New South Wales.png
Hoofdstad Sydney
Grootste stad Sydney
Oppervlakte 809.444 km²
Inwonertal 7.838.000
Lengte snelwegennet 621 km[1]
Eerste snelweg 1958[2]
Afkorting NSW

New South Wales is een staat in Australië, en tevens de meest bevolkte, met 7,8 miljoen inwoners in 2017. De hoofdstad Sydney is tevens de grootste stad van het land. De staat is circa 20 keer zo groot als Nederland.

Inleiding

New South Wales omvat het centrale oosten van het Australische continent, en grenst in het noorden aan Queensland, in het westen aan South Australia en in het zuiden aan Victoria. Een enclave is het Australian Capital Territory (ACT), waar de hoofdstad Canberra is gelegen. Nieuw-Zeeland ligt circa 1.700 kilometer ten zuidoosten van New South Wales. Dominerend is de agglomeratie Sydney, waar 5 miljoen van de 7,8 miljoen inwoners wonen. Newcastle is met 0,5 miljoen inwoners de tweede stad. Andere steden zijn kleiner, waarbij alleen Wollongong nog 280.000 inwoners telt, de overige steden zijn kleiner dan 60.000 inwoners. Met name in het binnenland zijn geen grotere steden.

New South Wales meet maximaal 1.250 kilometer van oost naar west en 1.000 kilometer van noord naar zuid. Het oostelijk deel bestaat uit een smalle groene kuststrook, waar de steden Sydney, Newcastle, Wollongong, Tweed Heads, Port Macquarie en Grafton zijn gelegen. Direct ten westen van de kuststrook ligt het Great Dividing Range, waar ook de hoogste berg van Australië is gelegen, Mount Kosciuszko met 2.228 meter boven zeeniveau. Hier kan in de winter geskied worden. Ten westen van het gebergte ligt een agrarisch gebied, dat naar het westen toe droger wordt, en overgaat in de zeer dunbevolkte outback. Woestijnen vindt men met name in het noordwesten van New South Wales. Het midden en westen van de staat is over het algemeen glooiend tot zeer vlak, en vaak grotendeels kaal. Belangrijke rivieren zijn de Murray River en de Darling River. New South Wales heeft een gematigd klimaat langs de kust, wat in het noorden langzaam overgaat in een subtropisch klimaat. Het midden heeft een continentaal en droog klimaat, wat in het westen overgaat in een woestijnklimaat met zeer weinig neerslag. Landbouw is hier beperkt mogelijk langs de grotere rivieren.

Wegennet

De Sturt Highway bij Wagga Wagga.

Het wegennet van New South Wales is relatief uitgebreid langs de kuststreek en het berggebied, en de eerste prairiegebieden ten westen daarvan. In het westen van New South Wales lopen slechts enkele verharde wegen, en belangrijke highways zijn soms onverhard. Autosnelwegen vindt men voornamelijk in de regio Sydney, waar een volledige ringweg ligt. Er is sprake van drie radiale snelwegen die buiten het stedelijk gebied gaan, namelijk de Sydney-Newcastle Freeway, de Hume Freeway en Hume Highway van Sydney naar Melbourne en de Southern Freeway tot voorbij Wollongong. In het noordoosten, bij de grens met Queensland, ligt ook nog een langere snelweg. Vanaf de Hume Highway takt nog de Federal Highway af, een snelweg naar Canberra. Elders vindt men geen snelwegen, maar zijn de wegen enkelbaans met lage tot extreem lage verkeersintensiteiten. In de outback liggen verzorgingspunten ver uit elkaar, zo is het niet ongebruikelijk dat tankstations 100 tot 200 kilometer uit elkaar liggen. Het wegennet vormt een grid, waarbij in het westen de highways 150 tot 250 kilometer uit elkaar liggen, met een iets dichter netwerk in het oosten. Erg dicht is het wegennet in het oosten niet door de aanwezigheid van het kustgebergte.

De Hume Highway in New South Wales.

De Hume Highway vormt de belangrijkste verbinding tussen Sydney en Melbourne, waar de Federal Highway van af takt. De belangrijkste kustroute is de Pacific Highway, en in mindere mate de Princes Highway. De Sturt Highway is onderdeel van de route van Sydney naar Adelaide, en de Newell Highway en New England Highway functioneren als een transitroute vanaf Victoria naar Queensland die de drukkere kustregio vermijdt. Overigen highways hebben vooral een regionale functie. Men moet er op bedacht zijn dat plaatsen die op de kaart als belangrijk worden aangegeven, veelal kleiner zijn dan doet vermoeden. Op de meeste kruispunten van belangrijke wegen zijn de plaatsen meestal niet veel groter dan een paar duizend inwoners, in het westen soms slechts enkele honderden inwoners.

De Kamilaroi Highway bij Cryon.

In het zuidwestelijke grensgebied met Victoria en South Australia bestaat een Fruit Fly Exclusion Zone, waarbij het verboden is om fruit, groenten, planten of bloemen in deze grote zone te brengen of over staatsgrenzen te vervoeren. De Fruit Fly Exclusion Zone ligt ten westen van de Hume Highway en loopt 200 tot 300 kilometer New South Wales in.[3] Deze zone geldt ook in een kleiner gebied aan de kant van Victoria en South Australia. Reizigers in de Snowy Mountains moeten er op bedacht zijn dat hier in de winter zware sneeuwval kan voorkomen, met name boven 1.200 meter. Getroffen routes zijn vooral de Snowy Mountains Highway en zijwegen. Op de Hume Highway, Princes Highway of Monaro Highway zijn de problemen vaak niet aan de orde.

In het noordwesten van New South Wales geldt dat veel zandwegen privéwegen zijn en niet openbaar toegankelijk zijn. Sommige zandwegen zijn niet geschikt voor doorgaand verkeer. De Silver City Highway is de belangrijkste onverharde weg in New South Wales en is over een kleine 400 kilometer onverhard tussen de grens met Queensland en Broken Hill. Op andere grotere highways geldt dat deze vrijwel altijd verhard zijn. Onverharde wegen zijn niet per definitie slecht begaanbaar, de belangrijkste worden redelijk onderhouden en zijn ook met een gewone personenauto begaanbaar. De zijwegen hiervan zijn vaak echter alleen per terreinwagen berijdbaar. Het is raadzaam om extra brandstof en een reservewiel mee te nemen, daar hulp vaak niet op korte termijn beschikbaar is in de outback. Men moet bij pech nooit het voertuig verlaten omdat zoektochten vaak met vliegtuigen worden uitgevoerd en gestrande voertuigen beter vindbaar zijn dan enkele personen. In het regenseizoen zijn sommige zandwegen onbegaanbaar. Brandstof en voedsel is in vrijwel elke bewoonde plaats verkrijgbaar, maar langs sommige wegen kan het 100 of 200 kilometer duren voordat men een volgend dorp tegen komt. Vrijwel elke plaats heeft ook kampeervoorzieningen.

Hoofdwegennet

Zie ook Hernummering van wegen in New South Wales.

De hoofdwegen hebben een nummer gebaseerd op het oude nummeringssysteem. De meeste staten hebben al eerder een alfanumeriek nummeringssysteem ingevoerd, New South Wales voerde dit vanaf 2013 in. De namen van de wegen zijn bekender dan het nummer.

De oude nummering van voor 2013.

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in New South Wales

Autosnelwegen: Gore Hill FreewayWarringah FreewaySydney Harbour TunnelCahill ExpresswayEastern DistributorSouthern Cross DriveGeneral Holmes DriveLane Cove TunnelHills MotorwayCross City TunnelWestern MotorwayWestern DistributorSouth Western MotorwayWestlinkPacific MotorwayPrinces MotorwayNewcastle Inner City BypassHume FreewayHunter Expressway

Hoofdwegen: Barrier HighwayBruxner HighwayCarnarvon HighwayCastlereagh HighwayCobb HighwayFederal HighwayGreat Western HighwayGwydir HighwayHume HighwayKamilaroi HighwayKings HighwayMid-Western HighwayMitchell HighwayMonaro HighwayNew England HighwayNewell HighwayOxley HighwayPacific HighwayPrinces HighwayRiverina HighwaySilver City HighwaySnowy Mountains HighwaySturt Highway

Flag of Australia.svg Staten en territoria van Australië Flag of Australia.svg

ACTNew South WalesNorthern TerritoryQueenslandSouth AustraliaTasmaniaVictoriaWestern Australia