New Yalu River Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
新鸭绿江大桥
Blank.png
Blank.png
Overspant Min
Rijstroken 2x2
Totale lengte 3.026 meter
Hoofdoverspanning 636 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling ?
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De New Yalu River Bridge (Chinees: 新鸭绿江大桥) is een tuibrug op de grens van China en Noord-Korea. De brug overspant de grensrivier de Yalu nabij Dandong en Sinuiju.

Kenmerken

De totale brug is 3.026 meter lang, waarvan de hoofdbrug een hoofdoverspanning van 636 meter lengte heeft, midden in de rivier de Yalu. De brug heeft twee H-vormige pylonen. Het brugdek is 33 meter breed, met 2x2 rijstroken. Aan Chinese zijde sluit de brug aan op de stad Dandong, waarna de Heda Expressway (G11) bereikt kan worden. Aan Noord-Koreaanse zijde is geen hoogwaardige infrastructuur.

Geschiedenis

De oorspronkelijke brug over de grensrivier is door de Japanners aangelegd en in 1937 in gebruik genomen. Tegenwoordig gaat ongeveer 70% van de handel tussen China en Noord-Korea via deze smalle brug. Daarom is besloten een tweede brug aan te leggen met 2x2 rijstroken. De brug is tussen oktober 2011 en oktober 2014 aangelegd en kostte 1,8 miljard yuan (circa € 220 miljoen). De kosten worden volledig door China gedragen. De openstelling is vertraagd omdat er aan Noord-Koreaanse geen aansluitende infrastructuur is.[1] In oktober 2019 begonnen aan Noord-Koreaanse zijde werkzaamheden voor een toegangsweg naar de brug. Bij openstelling is de brug veruit de grootste van Noord-Korea.

Referenties