New York State Department of Transportation

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het New York State Department of Transportation, afgekort NYSDOT is het Department of Transportation van de Amerikaanse staat New York, en is verantwoordelijk voor wegen, spoorwegen, openbaar vervoer, havens, waterwegen en luchthavens in de staat. Het NYSDOT moet niet verward worden met het New York City Department of Transportation (NYCDOT) voor de stad New York City.

Geschiedenis

Al in 1781 was er een kantoor voor landmeting opgericht, wat opgericht was vanuit Nederlandse en Engelse beginselen en verantwoordelijk was voor het landmeten van gebieden in het bezit van de staat. In 1810 werd het Erie Canal Commission opgericht die de bouw van het Erie kanaal moest overzien, een kanaal van Albany naar Buffalo. In 1848 verving het Office of State Engineer and Surveyor het oorspronkelijke landmetingsbureau uit 1781. In 1878 nam de Superintendent of Public Works het gezag over van het Erie Canal Commission. In 1907 werd het Public Service Commission opgericht die het toezicht op de spoorwegen en bussen overnam, en zorgde voor de beveiling van spoorwegovergangen en ongelijkvloerse kruisingen voor spoorwegen. Twee jaar later, in 1909 werd het New York State Department of Highways opgericht, en in 1927 gingen de eerdere autoriteiten van wegen en kanalen over in het Department of Public Works. De laatste reorganisatie stamt uit 1967 toen het New York State Department of Transportation (NYSDOT) werd opgericht. Alle voorgaande beheerders en organisaties gingen hierin op.

Werking

Het NYSDOT is opgedeeld in 11 districten, en heeft ondanks de aanwezigheid van het NYCDOT, wel afdelingen in New York City en de omliggende agglomeratie. Het NYSDOT stelt 10.245 medewerkers te werk en heeft een jaarlijks budget van 7,4 miljard dollar. Het NYSDOT overziet de aanleg en onderhoud van 177.000 kilometer wegen en 17.000 bruggen. Daarnaast heeft het toezicht op 8.000 kilometer spoor en 130 openbaar vervoersaanbieders. Ook zijn er 456 openbare en privévliegvelden in het beheer van het NYSDOT. Het NYSDOT is eigenaar van twee luchthavens, die van Newburgh en Republic Airport op Long Island.

Links

website van NYSDOT