Newfoundland and Labrador

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Newfoundland)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad St. John's
Grootste stad St. John's
Oppervlakte 405.212 km²
Inwonertal 523.000
Lengte snelwegennet 106 km[1]
Eerste snelweg 197x
Afkorting NL

Newfoundland and Labrador, vaak kortweg Newfoundland, is een provincie van Canada. De provincie ligt in het uiterste oosten van het land en heeft een oppervlakte van ruim 400.000 km². Dit komt op circa 10 keer de oppervlakte van Nederland. Het inwonertal bedraagt 523.000.[2] De hoofdstad en grootste stad is St. John's, waar tweevijfde van de bevolking woont.

Inleiding

Newfoundland and Labrador vormen het oostelijkste deel van Canada. Het gebied bestaat uit het eiland Newfoundland, waar 94% van de bevolking woont en de regio Labrador op het Canadese vasteland. Labrador grenst aan Québec. Naar het zuidwesten liggen Prince Edward Island en Nova Scotia, naar het zuiden ligt het Franse overzeese gebiedsdeel van Saint Pierre and Miquelon. Het oosten van Newfoundland en de kust van Labrador zijn extreem geleed, met talloze baaien, fjorden en estuaria. Het eiland Newfoundland is vrij fors en meet ongeveer 500 bij 500 kilometer. Labrador meet 1.000 kilometer noord-zuid en maximaal 800 kilometer van oost naar west. Newfoundland ligt ongeveer 3.400 kilometer van de kust van Spanje en Labrador op 3.000 kilometer van de kust van Ierland. Labrador heeft een poolklimaat in het noorden en een subarctisch klimaat in het zuiden. Newfoundland heeft een overgang tussen een zeeklimaat en een vochtig landklimaat. De hoofdstad St. John's is de grootste stad. Andere steden van enige omvang zijn nog Corner Brook en Gander. Er zijn geen steden van enige omvang in Labrador. Voor 2001 heette de provincie gewoon Newfoundland. In 2001 is de provincie hernoemd in Newfoundland and Labrador, maar staat nog steeds bekend als Newfoundland.

Newfoundland and Labrador heeft een zwakke economie, met een hoge mate van migratie naar andere delen van Canada vanwege de hoge werkloosheid. In juli 2017 bedroeg de werkloosheidsgraad in Newfoundland and Labrador maar liefst 15,7%,[3] veel hoger dan in andere provincies.

Uitspraak

De uitspraak van Newfoundland is niet new-found-land, maar newfund-land, met de nadruk op 'land' en een andere uitspraak dan het reguliere 'found'.[4]

Wegennet

Newfoundland and Labrador heeft 1,8% van de totale weglengte in Canada, met 13.581 kilometer weg in 2016.[5] Het eiland Newfoundland heeft een beperkt wegennet, Labrador heeft bijna geen wegen. Het oostelijkste deel van de Trans-Canada Highway loopt op Newfoundland, en is nog bijna 1.000 kilometer lang. Newfoundland heeft twee snelwegachtige wegen, een onderdeel van de Trans-Canada Highway ten westen van Saint John's en een korte snelweg in Saint John's zelf. Er zijn maar twee wegen van enig doorgaand belang op Newfoundland, de Trans-Canada Highway in Newfoundland and Labrador, en een aftakking daarvan, de Highway 430. In het zuiden van Labrador lopen een paar wegen, waaronder twee grensoverschrijdende wegen met Québec, zoals de Highway 500 en 510, die tezamen de 1.140 kilometer lange Trans-Labrador Highway vormen. In het midden en noorden van Labrador zijn geen wegen.

Highways in Newfoundland and Labrador

123A210230320330340360410430480500510


Freeways

Newfoundland heeft 105 kilometer freeway. De Trans-Canada Highway (Highway 1) is over de oostelijkste 75 kilometer tot aan St. John's een freeway. Dit is tevens de oostelijkste snelweg van Noord-Amerika, hemelsbreed op 3.100 kilometer van de westelijkste snelweg van Europa. Highway 1 vormt de noordelijke bypass van St. John's. De Highway 2 vormt de verbinding van Conception Bay South tot St John's en is over 20 kilometer een freeway. Dit vormt tevens de zuidelijke bypass van St. John's, en tevens de primaire toegang naar het centrum. De Highway 3A vormt een noord-zuidroute door het westen van St. John's en is ook een freeway.

Newfoundland-Labrador Fixed Link

Er zijn in de geschiedenis voorstellen gedaan om Newfoundland met het vasteland van Labrador en de rest van Canada te verbinden. De zeestraat tussen het eiland en het vasteland is maximaal 18 kilometer breed. De vaste verbinding zou de Strait of Belle Isle kruisen, de meest logische optie is een tunnel vanwege de frequent slechte weersomstandigheden en zeeijs in het gebied.

Er zijn voorstellen gedaan om een enkelbuizige spoortunnel aan te leggen, waarbij voertuigen per trein onder de zeestraat getransporteerd kunnen worden. Het project is echter niet doorgegaan omdat het niet rendabel is, het ligt meer dan 2.100 kilometer over de weg van de stad Québec, de eerstvolgende mogelijkheid om de rivier de Saint Lawrence te kruisen. De aansluitende infrastructuur is niet van hoge kwaliteit en de verbinding ligt in zeer dunbevolkt gebied.

Wegnummering

De belangrijkste wegen van Newfoundland and Labrador zijn naast de Highway 1 (Trans-Canada Highway), de driecijferige wegen met een 0 als laatste cijfer. Dit zijn bijna allemaal aftakkingen van de Highway 1, behalve de Highways 500 en 510 die de Trans-Labrador Highway vormen.

Regionale wegen zijn genummerd van Highway 2 t/m 520 en zijn gezoneerd per regio. Zo lopen de Highways 2 t/m 203 op het Avalon Peninsula van oostelijk Newfoundland, Highways 210 t/m 222 op het Burin Peninsula, Highways 204 t/m 239 op het Bonavista Peninsula, de Highways 301 t/m 346 langs de noordkust, de Highways 350 t/m 371 langs de zuidkust, de Highways 380 t/m 419 in de regio Baie Verte, de Highways 401 t/m 438 op het Northern Peninsula, de Highways 402 t/m 490 op westelijk Newfoundland en de Highways 500 t/m 520 in Labrador. De nummering van de hoofdwegen volgt die van de regionale wegen.

In de jaren '50 was er een andere wegnummering, met voornamelijk één- en tweecijferige wegen. De Highway 2 liep toen over wat nu de Trans-Canada Highway (highway 1) is. Deze wegnummering is niet bewegwijzerd geweest. In de jaren '70 is de huidige wegnummering ingevoerd, die wel bewegwijzerd is.

Referenties

Provincies en territoria van Canada

provincies: AlbertaBritish ColumbiaManitobaNew BrunswickNewfoundland and LabradorNova ScotiaOntarioPrince Edward IslandQuébecSaskatchewan

territoria: Northwest TerritoriesNunavutYukon