Niagara Scenic Parkway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Robert Moses State Pkwy.svg
Robert Moses Parkway map.png
RR 957A
Begin Niagara Falls
Einde Youngstown
Lengte 20 mi
Lengte 32 km
Route

Knooppuntsymbool.svg I-190.svg → Buffalo / Toronto

Afslagsymbool.svg Downtown Niagara Falls


Centrum.svg Niagara Falls


Afslagsymbool.svg Lewiston

Afslagsymbool.svg Pletcher Road

Afslagsymbool.svg Youngstown

De Niagara Scenic Parkway, tot 2016 bekend als de Robert Moses Parkway is een parkway of snelweg in de Amerikaanse staat New York. De snelweg ligt in de agglomeratie Buffalo en loopt parallel aan de Canadese grens langs de rivier de Niagara. De route is 32 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint aan de oostkant van de stad Niagara Falls, ten noorden van Buffalo, bij de Interstate 190. De snelweg telt 2x2 rijstroken en loopt direct over de over van de Niagara. De weg is in Niagara Falls, vlakbij de Niagarawatervallen, onderbroken. De weg loopt op minder dan 500 meter van de beroemde watervallen op de Canadese grens. Vlak daarna begint de Niagara Scenic Parkway weer. De weg loopt over een 70 meter hoge klif naast de rivier de Niagara. De snelweg loopt parallel aan de Canadese grens naar het noorden en bij de grensovergang kruist men voor de tweede maal de I-190. De weg loopt nog door tot aan Youngstown aan Lake Ontario.

Geschiedenis

In de jaren '50 werden plannen gemaakt om de stad Niagara Falls met de New York State Thruway te verbinden. In 1962 openden de eerste twee delen, het snelwegachtige deel ten oosten van Downtown Niagara Falls, en het enkelbaans deel langs de Niagara Falls naar het noorden. In 1964 opende een deel bij Lewiston. In 1968 reikte de snelweg tot het huidige eindpunt voorbij Youngstown.

Delen van de weg zijn gedegradeerd of helemaal gesloopt. In 2001 is het deel vanaf het centrum van Niagara Falls noordwaarts tot I-190 versmald naar twee rijstroken, waarbij de rijbaan richting zuiden is omgevormd tot een trail. In 2016 is de snelweg hernoemd van de Robert Moses Parkway in de Niagara Scenic Parkway. In 2017 is het deel tussen het centrum van Niagara Falls en Findlay Drive gesloopt voor $ 40 miljoen.[1] Voor de sloop reden hier 3.000 voertuigen per dag. Direct ernaast ligt een vierstrooks stadsweg (Whirlpool Street) waar voor de sloop 2.600 voertuigen per dag reden.

Verkeersintensiteiten

Het zuidelijke deel tussen de I-190 en Downtown Niagara Falls telt 20.000 voertuigen per etmaal. Bij Lewiston reden 13.000 voertuigen en bij Youngstown 4.600 voertuigen.

Referenties

Expressways in Buffalo

Interstate 90Interstate 190Interstate 290Interstate 990

US 219SR-33SR-198SR-400

Buffalo SkywayLaSalle ExpresswayRobert Moses Parkway