Niedersachsen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Hannover
Grootste stad Hannover
Oppervlakte 47.610 km²
Inwonertal 7.924.000
Lengte snelwegennet 1430 km
Eerste snelweg 1936
Afkorting NI

Niedersachsen (Nederlands: Nedersaksen) is een staat van Duitsland. De staat ligt in het noordwesten van het land en is ongeveer een derde groter dan Nederland. Niedersachsen is de op één na grootste staat in oppervlakte en telt bijna 8 miljoen inwoners. De hoofdstad en grootste stad is Hannover.

Inleiding

Ligging

Niedersachsen ligt in het noordwesten van Duitsland en grenst kloksgewijs aan de Waddenzee en Noordzee, de Duitse staten Schleswig-Holstein, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Sachsen-Anhalt, Thüringen, Hessen en Nordrhein-Westfalen. Tevens grenst het aan de Nederlandse provincies Overijssel, Drenthe en Groningen. Ook ligt de stadsstaat Bremen met twee enclaves in Niedersachsen. De staat meet maximaal 285 kilometer van noord naar zuid en 310 kilometer van oost naar west.

Landschap

Niedersachsen is landschappelijk zeer gevarieerd en kent in het westen en noorden veengebieden met weinig hoogteverschillen. In het oosten ligt de omvangrijke Lüneburger Heide met haar bossen, in het zuiden ligt het Weserbergland en de Harz. De Wurmberg is met 971 meter de hoogste berg van Niedersachsen, alhoewel de 1141 meter hoge Brocken zich net over de grens in Sachsen-Anhalt bevindt. Tot Niedersachsen behoren ook een aantal Waddeneilanden. Grote rivieren zijn de Elbe, Weser, Leine, Aller, Oker, Ems en kunstmatige waterwegen zijn het Mittellandkanal en het Elbe-Seitenkanal. 60% van het oppervlak bestaat uit landbouwgebied en 20% uit bos.

Steden

Niedersachsen kent tal van grote steden. Hannover is de grootste stad. In de nabijheid liggen Braunschweig, Salzgitter, Hildesheim en Wolfsburg als steden met meer dan 100.000 inwoners. Andere grote steden zijn Osnabrück, Göttingen, Oldenburg en Wilhelmshaven. De steden Bremen en Hamburg zijn aparte stadsstaten, maar hebben een omvangrijk deel van hun invloedsgebied in Niedersachsen liggen. Andere regionale steden zijn Cuxhaven, Stade, Rotenburg, Lüneburg en Soltau in het noorden, Leer, Emden, Nordhorn, Lingen, Meppen en Cloppenburg in het westen en Goslar, Bad Harzburg, Celle, Helmstedt, Gifhorn, Peine en Hameln in het zuiden.

Geschiedenis

Niedersachsen ontstond in 1946 onder Brits militair bestuur toen de voormalige staten Braunschweig, Oldenburg, Hannover en Schaumburg-Lippe werden samengevoegd. Niedersachsen grensde tot 1989 aan de DDR en had één van de belangrijkste transitroutes, namelijk de A2 van Hannover naar Berlin. In de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog was de in puin liggende staat aan dringende heropbouw toe. Daarnaast moest men honderdduizenden Duitsers herbergen die uit Silezië en Oost-Pruisen naar het westen werden verdreven.

Economie

De economie van Niedersachsen is gebaseerd op industrie en landbouw. Omvangrijke delen van Niedersachsen zijn agrarisch in karakter, met name de westelijke helft en het zuiden. Het oosten is minder geschikt voor grootschalige landbouw vanwege de zandgronden. Mijnbouw vindt vooral plaats ten westen van Hannover en in de regio Salzgitter. Het grootste bedrijf in Niedersachsen is Volkswagen, dat zijn hoofdkantoor in Wolfsburg heeft. In Hannover staat ook een grote fabriek van Volkswagen. Daarnaast zijn de havens van Emden en Wilhelmshaven van belang. De havens van Bremen, Bremerhaven en Hamburg liggen buiten de staat, maar zijn wel van groot belang. Toerisme is voornamelijk van belang voor de Duitse Waddeneilanden, het Weserbergland en de Harz. Tevens is Niedersachsen een belangrijke doorvoerstaat voor noord-zuid en oost-westverkeer.

Wegennet

Autobahnen

Het Autobahnnet van Niedersachsen.

Niedersachsen heeft een groot snelwegennet, meer dan 10% van de Duitse autobahn-kilometers ligt in Niedersachsen. Het snelwegennet is voornamelijk gericht op doorgaand verkeer, de stedelijke snelwegennetten zijn niet zo groot vergeleken met bijvoorbeeld Nordrhein-Westfalen of Hessen. De A1, A2 en A7 zijn de belangrijkste doorgaande wegen. De A26, A27, A28 en A29 verwerken het verkeer in het noorden van Niedersachsen, de A30 en A31 in het westen van de staat en de A36 en A39 in het oosten ervan. De A37 en A38 zijn slechts kort. Rondom Braunschweig lopen de kortere A391 en A392. In Oldenburg loopt de A293 en bij Hamburg de A261. De A280 is de internationale verbinding naar het noorden van Nederland.

Geschiedenis

De A2 was de eerste Reichsautobahn die in Niedersachsen werd aangelegd, en opende tussen 1936 en 1940 door Niedersachsen. Tevens werd in 1937 de A7 tussen Göttingen en Kassel opengesteld en de A1 tussen Hamburg en Bremen. Ook in 1937 werd een stuk van de A27 bij Bremen opengesteld.

Andere autobahnen werden pas later aangelegd. Al in 1953 werd begonnen met de verdere bouw van de A7 tussen Hamburg en Göttingen, waarvan het laatste deel in Niedersachsen in 1962 opende. De A1 van Bremen naar Osnabrück werd relatief laat aangelegd, en was pas in 1968 voltooid.

De A28, A29 en A30 werden voornamelijk in de jaren 70 en de jaren 80 aangelegd. De A39 voornamelijk in de jaren 80 en 90, en in 2009 opende het laatste deel bij Braunschweig. Een belangrijk bouwproject vanaf de jaren 90 was de bouw van de economische minder rendabele A31 van Emden naar Oberhausen. Mede door Nederlandse financiële hulp werd deze snelweg gebouwd en was in 2004 voltooid. In 2019 ontstond de A36 door het omnummeren van de A395 en de B6.

Toekomst

De meest ambitieuze autobahn-plannen zijn de bouw van de A20 vanaf Westerstede via Bremerhaven naar een nieuwe tunnel onder de Elbe bij Drochtersen alsmede de bouw van de A39 tussen Wolfsburg en Lüneburg. In 2010 is hiervoor de A250 tussen Hamburg en Lüneburg al omgenummerd naar A39. Een derde groter project is de bouw van de A26 tussen Drochtersen en Hamburg. Bij Stade is hier een kort stukje van opengesteld.

Autobahnähnliche Straßen

Zie ook Lijst van Autobahnähnliche Straßen in Niedersachsen.

Niedersachsen heeft een aantal autobahnähnliche straßen, zoals de B6 tussen Nienburg en Hannover en verder van Goslar naar Bad Harzburg. Hannover heeft een aantal autobahnähnliche straßen die het stedelijke en regionale verkeer verwerken. De B243 langs de Harz is tevens een noemenswaardige autobahnähnliche straße. Andere gebieden hebben minder van dit soort wegen.

Geschiedenis

De belangrijkste autobahnähnliche straße, namelijk de B6, was onderdeel van de ooit geplande A36. Dit deel is in Niedersachsen vooral eind jaren 90 aangelegd, maar het leeuwendeel ligt in Sachsen-Anhalt. In 2018 heeft alsnog een omnummering in de A36 plaatsgevonden. De autobahnähnliche B6 door Bremen is omstreeks jaren 60 aangelegd als stadssnelweg. De Wesertunnel bij Bremerhaven is in 2004 opengesteld als autobahnähnliche straße maar zal in de toekomst onderdeel worden van de A20.

Toekomst

Waarschijnlijk worden de B402 en B213 tussen Meppen en Cloppenburg omgevormd naar autobahnähnliche straße. Ooit was dit gepland als de A34, maar de kans dat dit project als volwaardige autobahn wordt gebouwd is niet zo groot. In de regio Aurich zijn plannen om de B72 om te bouwen naar autobahnähnliche straße.

Bundesstraßen

Het netwerk van Bundesstraßen is omvangrijk, maar de meesten hebben vooral een regionaal belang. De meeste Bundesstraßen zijn buiten de stedelijke gebieden niet druk, met veelal minder dan 10.000 voertuigen per etmaal. Enkele hebben een groot doorgaand belang, zoals de B4 tussen Lüneburg en Braunschweig, de B213 en B402 tussen Meppen en Cloppenburg en de B3 tussen Hannover en Celle. De meeste andere Bundesstraßen lopen (op afstand) parallel aan autobahnen of verbinden geen grote steden.

Geschiedenis

De aanleg van verharde wegen, veelal keien of bakstenen, begon na 1750, met name in het oosten en zuiden van Niedersachsen. De bouw van verharde wegen in het westen van Niedersachsen liet een jaar of 100 op zich wachten, doordat de bodem hier voornamelijk uit veengebied bestaat was het aanleggen van wegen destijds technisch gezien niet goed mogelijk. Er was destijds wel een omvangrijk vaarwegennet aanwezig. Slechts enkele wegen zijn in dit gebied al voor 1800 aangelegd als verharde weg. Het asfalteren vond met name vanaf de jaren 1920 plaats.

Vanaf de jaren 1930 werden de meeste hoofdroutes vervangen door autobahnen. De meeste bundesstraßen die parallel aan een autobahn lopen zijn om deze reden vaak niet hoogwaardig uitgebouwd. Dit im tegenstelling tot veel andere bundesstraßen. Vanaf de jaren 60 werden veel rondwegen rond dorpen en stadjes aangelegd, zodat op de meeste routes sneller reizen op het onderliggend wegennet mogelijk was.

Wegnummering

De Autobahnen zijn zonaal genummerd. De A1, A2 en A7 vormen hoofdroutes van het landelijke net. De A26 t/m A29 lopen in het noorden van Niedersachsen, en de A30 t/m A39 voornamelijk in het westen, zuiden en oosten. De Bundesstraßen zijn eveneens zonaal genummerd. De B1, B3, B4 en B6 zijn onderdeel van het hoofdroutenet. Daarnaast lopen er veel wegen in de range B60 t/m B80 door Niedersachsen. Van de secundaire bundesstraßen lopen vooral de range B210 t/m B250 door Niedersachsen. De B300-range is afwezig. De B400 t/m B499 zijn wel aanwezig, maar vormen veelal tertiaire routes.

Verkeersintensiteiten

De Autobahnen van Niedersachsen zijn vooral gebouwd voor doorgaand verkeer, waardoor de verkeersintensiteiten niet zo heel hoog zijn. Het drukste punt in Niedersachsen is de A2 door Hannover met 129.000 voertuigen per etmaal. Vrijwel alle andere trajecten verwerken minder dan 100.000 voertuigen per etmaal. De A1, A2 en A7 zijn allemaal vrij druk met veelal 60.000 tot 80.000 voertuigen per etmaal op de interstedelijke delen. Rustige autobahnen zijn voornamelijk de A27, A28 en A31, die wegvakken hebben met minder dan 30.000 voertuigen per etmaal.

Externe links

Referenties


Autobahnen en Bundesstraßen in Niedersachsen

Autobahnen: A1A2A7A26A27A28A29A30A31A33A36A37A38A39A250A261A280A293A352A391A392

Bundesstraßen: B1B3B4B6B27B51B61B62B64B65B68B69B70B71B72B73B74B75B79B80B82B83B188B191B195B209B210B211B212B213B214B215B216B217B218B238B239B240B241B242B243B244B247B248B322B401B402B403B404B408B436B437B438B439B440B441B442B443B444B445B446B461B475B482B493B494B495B496B497B498B522

Knooppunten: AD Ahlhorner HeideBad Harzburger DreieckAK Braunschweig-NordAK Braunschweig-SüdAD Braunschweig-SüdwestBremer KreuzBuchholzer DreieckAD BundeAD DelmenhorstAD DrammetalAK Hannover-BuchholzAK Hannover/KirchhorstAD Hannover-NordAK Hannover-OstAD Hannover-SüdAD Hannover-WestHorster DreieckAK KehdingenAD LeerMaschener KreuzAD NordharzAK Oldenburg-NordAK Oldenburg-OstAD Oldenburg-WestAK ÖlperAK Osnabrück-SüdAD SalzgitterAK SchüttorfSeelhorster KreuzAD StuhrAD WalsrodeWilhelmshavener KreuzAK Wolfsburg/Königslutter

Staten van Duitsland

Baden-WürttembergBayernBerlinBrandenburgBremenHamburgHessenMecklenburg-VorpommernNiedersachsenNordrhein-WestfalenRheinland-PfalzSaarlandSachsenSachsen-AnhaltSchleswig-HolsteinThüringen