Cortenoeversebrug

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Nieuwe IJsselbrug Zutphen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cortenoeversebrug
Overspant IJssel
Rijstroken 1x2
Totale lengte 810 meter
Hoofdoverspanning 75 meter
Hoogte brugdek 18 meter
Openstelling 24-08-1976
Verkeersintensiteit 19.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Cortenoeversebrug bij Zutphen is een brug in Nederland, gelegen in de provinciale weg N348. De brug overspant de rivier de IJssel met een totale lengte van 810 meter. Het is één van twee bruggen bij Zutphen, de andere is de Oude IJsselbrug.

Kenmerken

De Cortenoeversebrug in de winter bij hoogwater.

De Cortenoeversebrug ligt ten zuiden van Zutphen en is uitgevoerd als een standaard kokerliggerbrug met een totale overspanning van 810 meter en een hoofdoverspanning van 125 meter. De brug telt 1x2 rijstroken en kent een voorziening voor langzaam verkeer aan de zuidzijde. De Cortenoeversebrug verwerkt het doorgaande verkeer in de regio, en de N348 is deels ongelijkvloers uitgevoerd, met een ongelijkvloerse kruising aan de zuidkant van Zutphen. De weg is de doorgaande verbinding van Arnhem naar Deventer. Vanwege het gebrek aan capaciteit op de Oude IJsselbrug Zutphen moet verkeer vanaf Apeldoorn ook via de Cortenoeverseweg rijden, wat voor sommige verkeersrelaties een flinke omweg betekent. Vrachtverkeer hoger dan 3,1 meter moet verplicht via de Cortenoeversebrug.

Geschiedenis

De Cortenoeversebrug.

Oorspronkelijk verwerkte de in 1864 opengestelde Oude IJsselbrug Zutphen al het doorgaande verkeer in de regio. In 1972 kwam de IJsselbrug Deventer gereed, waarna het doorgaande verkeer van Apeldoorn naar Hengelo een alternatieve route kreeg, dat voorheen via de N346 werd geleid en dus via de Wilhelminabrug (Deventer) of de Oude IJsselbrug Zutphen moest rijden. Op 24 augustus 1976 werd de Cortenoeversebrug opengesteld voor het verkeer, waardoor noord-zuidverkeer in de regio eveneens niet meer via de Oude IJsselbrug moest.[1] De bouw van de brug kostte destijds 30 miljoen gulden.[2]

De brug was onderdeel van de rijksweg 47. In 1968 is een tracébesluit genomen om de rijksweg 48 tussen Arnhem en Hoogeveen als autosnelweg aan te leggen.[3] Bij aanleg is de Cortenoeversebrug zo gebouwd dat er parallel een tweede overspanning naast aangelegd kan worden. De aansluiting met de N314 heeft hier ook ruimte voor.

Verkeersintensiteiten

In 2015 reden dagelijks 19.200 voertuigen over de brug, die daarmee zijn maximale capaciteit bereikt.[4]

Referenties

Bruggen over de rivier de IJssel

Cortenoeversebrug (Zutphen)DoesburgbrugEilandbrug (Kampen)IJsselbrug DeventerIJsselbrug WestervoortBrug KaterveerMolenbrug (Kampen)Oude IJsselbrug ZutphenKaterveerbrugStadsbrug KampenWestervoortsebrugWilhelminabrug