Nieuwe Røldaltunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Røldalstunnelen
E134 NO.svg
Blank.png
Kruist fjell
Lengte 12.900 meter
Openstelling 202x
Intensiteit
Locatie kaart

De Nieuwe Røldaltunnel (Noors: Nye Røldalstunnelen) is een geplande tunnel in Noorwegen, onderdeel van de E134 bij Røldal in Vestland. De geplande lengte bedraagt bijna 13 kilometer.

Kenmerken

De Nieuwe Røldaltunnel is gepland als een 12,9 kilometer lange enkelbuizige tunnel met een tunnelprofiel van T9.5 Het oostelijk tunnelportaal ligt bij Liamyrane (ten oosten van Røldal), het westelijk tunnelportaal bij Seljestad. De tunnel ligt ten noordoosten van de oudere Røldaltunnel. Door de tunnel verloopt de E134 vanaf de Haukelifjell richting Haugesund. De tunnel ligt ook in de corridor van de riksvei 13 (Stavanger - Odda), maar die maakt gebruik van de oude Røldaltunnel.

Geschiedenis

Oorspronkelijk ging het verkeer over een circa 1.100 meter hoge bergpas tussen Røldal en Skare. Deze weg is smal en ongeschikt voor vrachtverkeer. Deze weg is in 1964 ondertunneld met de 4,6 kilometer lange Røldaltunnel, destijds de langste wegtunnel van Noorwegen. De oorspronkelijke Røldaltunnel verwerkt verkeer van zowel de E134 (oost-west) als riksvei 13 (noord-zuid).

Toekomst

Verkeer op de E134 komt vanuit het oosten vanaf de bergpas Haukelifjell en daalt dan af van 1.100 naar 400 meter bij Røldal, waarna het weer stijgt naar 900 meter via de Røldaltunnel om naar Skare te rijden. Om deze grote hoogteverschillen te bypassen is de nieuwe Røldaltunnel ontworpen, die vooral oost-westverkeer van de E134 zal bedienen. Met de tunnel en een upgrade van de E134 over de Haukelifjell kan de reisafstand verkort worden met 11 kilometer en verkleint het aantal hoogtemeters met 1000 meter.[1]

De planvorming omvat drie fases. De eerste fase is de bouw van de nieuwe Røldaltunnel. De tweede fase de bouw van de Dyrskartunnel ten oosten daarvan. In een derde fase zouden beide tunnels verdubbeld kunnen worden.

In januari 2022 sprak men van een bouwstart eind 2023.[2]

Zie ook

Referenties