Nijkerkerbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nijkerkerbrug
Overspant Nijkerkersluis
Rijstroken 1x2
Totale lengte c. 288 meter
Hoofdoverspanning c. 20 meter
Hoogte brugdek 7,0 meter
Openstelling 1965
Verkeersintensiteit 18.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Nijkerkerbrug is een ophaalbrug en liggerbrug in Nederland, gelegen in de provinciale weg N301 op de grens van de provincies Gelderland en Flevoland, nabij Nijkerk en Zeewolde.

Kenmerken

De Nijkerkerbrug is een betonnen liggerbrug met 14 overspanningen en een ophaalbrug. De basculebrug overspant de Nijkerkersluis, de liggerbrug een stuw tussen het Nijkerkernauw en het Nuldernauw. Ook overspant de brug de Slingerweg (N704) aan de Flevolandse zijde. Daar is ook een parkeerplaats onder de brug. Ten noorden van de brug is een rechts in, rechts uit-aansluiting met de N704. De brug is in totaal bij benadering 288 meter lang, de liggeroverspanningen zijn bij benadering 20 meter lang. De ophaalbrug is circa 15 meter lang en heeft in gesloten toestand een doorvaarthoogte van 7 meter. De brug is vrijwel geheel in de provincie Gelderland gelegen, de provinciegrens ligt op de oever aan de kant van Flevoland. De N301 is in het beheer van de provincies Gelderland en Flevoland, maar de brug en het sluiscomplex zijn in het beheer van Rijkswaterstaat.

Geschiedenis

De brug is tussen 1962 en 1965 gebouwd als onderdeel van het 'Complex Nijkerk'. Initieel was de brug alleen voor werkverkeer te berijden, omdat de Zuidelijke Flevopolder nog niet volledig omdijkt was tot 16 september 1966.[1] De dijk vanaf de Nijkerkerbrug tot aan Harderwijk is pas als laatste aangelegd.[2] De brug is indertijd aangelegd als verkeersklasse 45, waarmee het niet de meest zwaar uitgevoerde brugverbinding was.

De corridor van Nijkerk naar Almere is altijd gezien als een reservering voor een doortrekking van de A30, door het Markermeer naar de omgeving van Purmerend. De Nijkerkerbrug is hier echter niet op ontworpen.

In 2017-2018 is de Nijkerkerbrug gerenoveerd,[3] waarbij de liggers over de Slingerweg zijn vervangen door smallere liggers, waardoor de doorrijhoogte verbeterd werd.[4] Na de renovatie is ook de gewichtsbeperking van 50 ton komen te vervallen. De officiële ingebruikname volgde op 27 augustus 2018.[5]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks passeren ruim 18.000 voertuigen de brug, die daarmee een relatief drukke wegverbinding is.

Referenties