Ningxia

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Blank.png
Ningxia.png
Hoofdstad Yinchuan
Grootste stad Yinchuan
Oppervlakte 66.000 km²
Inwonertal 6.540.000
Lengte snelwegennet 1.527 km[1]
Eerste snelweg ?
Afkorting 宁/寧

Ningxia (Chinees: 宁夏), formeel de Ningxia Hui Autonomous Region (NHAR), is een autonome regio in het westen van China. De autonome regio telt 6,5 miljoen inwoners en is ongeveer twee maal zo groot als Nederland.

Inleiding

Ningxia expressway map.png

Ningxia is een kleine subdivisie voor Chinese begrippen en meet 460 kilometer van noord naar zuid en 300 kilometer van oost naar west, in de vorm van een kruis. De autonome regio grenst aan Inner Mongolia, Shaanxi en Gansu. De hoofdstad Yinchuan is de enige grotere stad en ligt in het noorden van de regio. De rivier de Huang He stroomt door het noorden en westen van Ningxia. Een groot deel van het landschap bestaat uit de Gobiwoestijn, behalve in de directe omgeving van de Huang He, wat groener is. Het zuiden van Ningxia is licht bergachtig. Ningxia was oorspronkelijk een onderdeel van Gansu, maar werd in 1928 een aparte provincie en werd in 1958 een autonome regio voor de Hui-bevolking. Ningxia is nog niet zo ontwikkeld als de buurregio's Shaanxi en Inner Mongolia.

Wegennet

Het wegennet van Ningxia is niet erg uitgebreid vanwege de lage bevolkingsdichtheid. De belangrijkste snelweg is de Jingzang Expressway (G6) die de regio van noord naar zuid doorkruist. De Qingyin Expressway (G20) eindigt in Yinchuan, evenals de Fuyin Expressway (G70), zei het met een betrekkelijk lange dubbelnummering met de Jingzang Expressway. Tevens doorkruist de Dingwu Expressway (G2012) het zuiden van Ningxia. Rondom de hoofdstad Yinchuan ligt de Ring Expressway (G0601). Tevens zijn er een aantal korte regionale snelwegen.

Expressways in Ningxia

National expressways: Jingzang Expressway (G6) • Qingyin Expressway (G20) • Qinglan Expressway (G22) • Yinbai Expressway (G69) • Fuyin Expressway (G70) • Ring Expressway (Yinchuan) (G0601) • Wuma Expressway (G1816) • Dingwu Expressway (G2012)


Regional expressways: Yingu Expressway (S3) • Guqing Expressway (S12) • Shiyin Expressway (S27) • Tonghai Expressway (S40) • Guxi Expressway (S60) • Gunhong ExpresswayHeihai Expressway


Geschiedenis

De eerste snelweg die aangelegd werd was de Jingzang Expressway, die omstreeks of voor 2000 is aangelegd. De meeste andere snelwegen zijn wat nieuwer. De ontwikkeling van het wegennet in Ningxia was relatief laat vanwege de beperkte bevolkingsomvang in vergelijking tot buurprovincies, met name Shaanxi. Tussen 2014 en 2016 groeide het snelwegennet met slechts 300 kilometer, aanzienlijk minder dan de buurprovincies.

Referenties

  1. 01-01-2016
Flag of the People's Republic of China.svg China

Provincies: AnhuiFujianGansuGuangdongGuizhouHainanHebeiHeilongjiangHenanHubeiHunanJiangsuJiangxiJilinLiaoningQinghaiShaanxiShandongShanxiSichuanYunnanZhejiang

Autonome regio's: GuangxiInner MongoliaNingxiaXinjiangTibet

Gemeenten: BeijingChongqingShanghaiTianjin

Speciale administratieve regio's: Hong KongMacau