Niue

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Niuē
Hoofdstad Alofi
Oppervlakte 261 km²
Inwonertal 2.000
Lengte wegennet 234 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode

Niue (Niuē) is een eilandnatie in de Pacifische Oceaan die in vrije associatie met Nieuw-Zeeland is. Het land bestaat uit één eiland van 261 km² en circa 2.000 inwoners. De hoofdstad is Alofi.

Inleiding

Niue ligt net ten oosten van de Tongatrog, 2.400 kilometer ten noordoosten van Nieuw-Zeeland, ruim 400 kilometer ten oosten van Tonga en 600 kilometer ten zuiden van Samoa. Niue bestaat uit een koraaleiland en is daarmee officieel een atol, alhoewel Niue meer hoogteverschillen kent dan de meeste atollen, het hoogste punt bedraagt 68 meter boven zeeniveau. Het eiland is voor een groot deel bebost, behalve het zuiden. Niue heeft een tropisch klimaat met veel neerslag. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt rond 28 °C in de zomer en 25 °C in de winter. Er valt circa 2.000 mm neerslag per jaar.

Niue wordt vaak gezien als een semi-onafhankelijke natie, waarbij de inwoners officieel burgers van Nieuw-Zeeland zijn en waarbij Nieuw-Zeeland de diplomatieke relaties van Niue onderhoudt. Het land is geen lid van de Verenigde Naties, maar is wel onderdeel van enkele uitvoeringsorganisaties van de VN. Enkele tientallen landen hebben diplomatieke relaties met Niue en erkennen het als een soeverein land.

De inwoners van Niue zijn Niueezen, een Polynesische bevolkingsgroep die het Niuees spreekt. Ongeveer 90% van de Niuese bevolking woont in Nieuw-Zeeland. Niue is opgedeeld in 14 dorpen. Niue gebruikt de Nieuw-Zeelandse dollar en is afhankelijk van voornamelijk Nieuw-Zeelandse ontwikkelingshulp.

Wegennet

Niue heeft een wegennet van 234 kilometer, waarbij er een verharde rondweg over het hele eiland verloopt die 60 kilometer lang is. Rond de hoofdstad Alofi zijn nog enkele verharde wegen. Alofi is niet veel meer dan een dorp, het heeft slechts enkele straten. Over het binnenland van Niue verlopen onverharde wegen.

Alofi heeft slechts een hele kleine kade die alleen geschikt is voor kleine schepen met een geringe diepgang. Het meeste transport van en naar het eiland is daarom via de luchthaven, die groot genoeg is om Boeing 737 te kunnen laten opstijgen met maximaal gewicht. De enige vluchten zijn van en naar Auckland.

Referenties