Nizhny Novgorod

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Nizhny Novgorod oblast
Нижегородская область
Flag of Nizhny Novgorod oblast.png
Nizhny Novgorod oblast.png
Hoofdstad Nizhny Novgorod
Grootste stad Nizhny Novgorod
Oppervlakte 76.900 km²
Inwonertal 3.311.000
Lengte snelwegennet 30 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting NIZ

Het oblast Nizhny Novgorod (Russisch: Нижегородская область) is een oblast in het westen van Rusland. De hoofdstad is de gelijknamige stad Nizhny Novgorod en het oblast telt ruim 3,3 miljoen inwoners en is in oppervlakte circa twee maal zo groot als Nederland.

Inleiding

Nizhny Novgorod ligt centraal in Europees Rusland en grenst kloksgewijs aan de oblasten Kostroma en Kirov, de republieken Mari El, Chuvashia en Mordovia en de oblasten Ryazan, Vladimir en Ivanovo. De hoofdstad Nizhny Novgorod ligt op de samenvloeiing van de Volga en Oka en telt ruim 1,2 miljoen inwoners en is de vijfde stad van Rusland. Daarnaast is er de stad Arzamas. Veel andere grote steden zijn er echter niet, maar er zijn wel een groot aantal regionale stadjes met enkele tienduizenden inwoners. Het noorden en zuidwesten van het oblast Nizhny Novgorod is dichtbebost, het midden en zuidoosten is meer open. Voor 1990 stond het oblast en de stad bekend als Gorky. In Nizhny Novgorod is een vrij grote industriesector maar er zijn weinig natuurlijke grondstoffen.

Wegennet

Nizhny Novgorod is een redelijk belangrijk knooppunt binnen het Russische hoofdwegennet. De M7 doorkruist het oblast van west naar oost, de stad Nizhny Novgorod is één van de belangrijkste steden aan deze route. Bij Nizhny Novgorod zijn twee bypasses met bruggen over de Oka, voor stedelijk en doorgaand verkeer. De andere wegen zijn R-wegen, waarvan de belangrijksten de R158 van Nizhny Novgorod via Arzamas en Saransk naar Penza, de R159 van Nizhny Novgorod naar Yaransk en de R72 van Vladimir naar Arzamas zijn. De R157 begint in het uiterste noorden van het oblast en is voor Nizhny Novgorod niet van groot belang, maar is wel één van de weinige doorgaande noord-zuidwegen in het noordoosten van Europees Rusland. Er zijn doorgaande verbindingen met alle buurgebieden, behalve de republiek Mari El. De M7 is ten westen van Nizhny Novgorod volledig vierstrooks, ten oosten daarvan gedeeltelijk, maar geen deel is een echte snelweg vanwege gelijkvloerse kruisingen. De zuidwestelijke bypass van Nizhny Novgorod is wel een snelweg.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Nizhny Novgorod

M7R72R81R125R152R157R158R159R160R161R162