Noord-Amerika

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grootste stad Mexico City
Oppervlakte 24.709.000 km²
Inwonertal 592.296.000
Lengte wegennet 5.861.185 km
Lengte snelwegennet 127.124 km[1]
Eerste snelweg 1925[2]

Noord-Amerika is een continent van de wereld. Het is het op twee na grootste continent ter wereld, en het op drie na meest bevolkte continent met circa 592 miljoen inwoners. Het continent wordt gedomineerd door drie grote landen; Canada, de Verenigde Staten en Mexico. Politiek gezien wordt ook van Noord-Amerika gesproken wanneer men enkel de Verenigde Staten en Canada bedoelt.

Inleiding

Noord-Amerika ligt op het westelijk halfrond, met naar het westen de Pacifische Oceaan en naar het oosten de Atlantische Oceaan. In het noorden ligt de Arctische Oceaan. Belangrijke subregio's van de oceanen zijn de Beaufortzee, de Golf van Mexico en de Caribische Zee. Het continent bestaat uit een groot vasteland en een aantal eilanden, voornamelijk in de Caribische Zee. Tevens bevinden zich veel territoria van Europese landen in Noord-Amerika, namelijk van Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland. Geografisch behoort ook Groenland tot Noord-Amerika, alhoewel het een onderdeel is van het koninkrijk Denemarken. Het continent wordt in economisch en cultureel opzicht gedomineerd door de Verenigde Staten. Canada heeft de grootste landoppervlakte. Mexico is het derde grote land en het tweede land gerekend naar inwonertal. In cultureel opzicht maakt men ook onderscheid naar Centraal-Amerika, waartoe de Spaanstalige landen behoren, namelijk Mexico, Belize, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica en Panama. Grotere eilanden die tot Noord-Amerika behoren zijn Cuba, Hispaniola (Haïti en de Dominicaanse Republiek), Jamaica, Puerto Rico en Hawaii. Het continent grenst in het zuiden aan Zuid-Amerika.

De geografie van het continent is zeer divers, met arctische toendralandschappen in het noorden, de Rocky Mountains en Sierra Madre van noord naar zuid, de prairies van zuidelijk Canada en het Midwesten van de Verenigde Staten, de beboste East Coast, de bergen van Centraal-Amerika en de vele eilandparadijzen in de Caribische Zee. Grote rivieren zijn de Mississippi, Missouri, Mackenzie, Saint Lawrence en Columbia. Het hoogste punt is Denali (voorheen Mount McKinley) in Alaska die 6.198 meter hoog is. Daarnaast zijn er een aantal pieken tussen 4.000 en 6.000 meter hoogte, in Canada, de Verenigde Staten en Mexico.

In economisch opzicht zijn er grote verschillen. Canada en de Verenigde Staten zijn hoog ontwikkeld en behoren tot de welvarendste landen ter wereld. Ook enkele eilandnaties zijn hoog ontwikkeld. Daarnaast zijn er belangrijke ontwikkelingslanden zoals Mexico en Panama, en laag ontwikkelde landen, zoals Haïti en Guatemala. In militair opzicht domineert de Verenigde Staten.

Wegennet

Het wegennet van Noord-Amerika is ondanks de hoge ontwikkelingsgraad van sommige landen, relatief dun. Dit komt door de lage bevolkingsdichtheid van grote delen van Noord-Amerika, met name in Canada en het westen van de Verenigde Staten. Europa heeft bijna 2 miljoen kilometer weg meer dan Noord-Amerika, ondanks dat het in oppervlakte aanzienlijk kleiner is. Noord-Amerika beschikt over bijna 5,9 miljoen kilometer weg, waarvan in 2011 108.563 kilometer snelwegen, het grootste snelwegennet ter wereld. Het gros hiervan, meer dan 107.000 kilometer, ligt in de Verenigde Staten, waarvan zo'n 75.000 kilometer onderdeel is van het Interstate Highway systeem. Daarnaast dragen Canada en Mexico mee, met respectievelijk 7.500 en 9.800 kilometer autosnelweg. Beide landen beschikken over een uitgebreid netwerk van 2x2-wegen die geen volwaardige autosnelwegen zijn. Dat geldt ook voor de Verenigde Staten, dat nog bijna 250.000 kilometer weg heeft met 2x2 rijstroken. Kleinere snelwegennetten van enkele honderden kilometers zijn aanwezig in Centraal-Amerika. Cuba, de Dominicaanse Republiek, Puerto Rico en Trinidad en Tobago zijn de eilandnaties met een wat groter snelwegennet. De kleinere eilandnaties hebben in het geheel geen autosnelwegen.

In onderstaande tabel staat de lengte van het snelwegennet per land (kilometers). Stand 31-12-2023

Land Lengte
Antigua en Barbuda 0
Bahamas 0
Barbados 0
Belize 0
Canada 7.562
Costa Rica 119
Cuba 670
Dominica 0
Dominicaanse Republiek 524
El Salvador 69
Grenada 0
Guatemala 10
Haïti 0
Honduras 0
Jamaica 173
Mexico 9.794
Nicaragua 0
Panama 111
Saint Kitts en Nevis 0
Saint Lucia 0
Saint Vincent en de Grenadines 0
Trinidad en Tobago 79
Verenigde Staten 107.973

Referenties

Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaïtiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten