Knooppunt Zuidbroek

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Noordbroek)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zuidbroek
Kruisende wegen
Type klaverturbine
Opengesteld 1988/ 07-07-2014

Het Knooppunt Zuidbroek is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als klaverturbine. Het knooppunt ligt ten oosten van Zuidbroek in de provincie Groningen. Hier sluit de N33 aan op de A7. Het knooppunt stond voorheen bekend als aansluiting Noordbroek en had afritnummer 44.

Configuratie

Het knooppunt Zuidbroek is vormgegeven als een klaverturbine met 3 klaverlussen en een verbindingsboog vanaf Veendam richting Groningen. De A7 kruist de N33. De N33 is ten zuiden van het knooppunt als een dubbelbaans autoweg uitgevoerd en ten noorden ervan als een enkelbaans autoweg.

Geschiedenis

Nadat de A7 eerst enkelbaans was opengesteld in 1957 als Rijksweg 42, werd in 1988 de tweede rijbaan opengesteld. De aansluiting dateert uit diezelfde tijd.

Doordat de aansluiting Noordbroek een vrij drukke afrit was en er geregeld files op de verbindingswegen stonden, zijn in 2012 verkeerslichten geplaatst op de kruisingen met de N33 om het verkeer beter te laten doorstromen. De oorspronkelijke haarlemmermeeraansluiting is verdwenen omdat de N33 tussen deze aansluiting en Assen is verdubbeld naar 2x2 rijstroken in de periode 2013-2014. Op de plaats van de haarlemmermeeraansluiting is een klaverturbine aangelegd. In maart 2014 is bewegwijzering geplaatst met de naam Zuidbroek. Het knooppunt is op 7 juli 2014 opengesteld.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2019
Zuidbroek - Zuidbroek 41.400
Zuidbroek - Scheemda 34.400
Veendam-Noord - Zuidbroek 31.200
Zuidbroek - Noordbroek 11.900

Externe links

Referenties


Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich