Noorderbrug (Maastricht)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Noorderbrug Maastricht)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Noorderbrug
link={{{nummer}}}
Overspant Maas
Rijstroken 2x3
Totale lengte 1000 meter
Hoofdoverspanning ~110 meter
Hoogte brugdek 9 meter
Openstelling 1984
Verkeersintensiteit 50.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Noorderbrug is een kokerliggerbrug in Nederland in Maastricht, en overspant de Maas. De brug heeft een totale lengte van ongeveer 1000 meter. De brug is onderdeel van de Randweg-Noord van Maastricht.

Kenmerken

De brug heeft een lengte van 1000 meter en overspant de Maas. Over de brug loopt de Randweg-Noord met 2x3 rijstroken die hier als autoweg met een maximumsnelheid van 70 km/h is ingericht. Tevens is er aan de zuidzijde een fietspad aanwezig.

Geschiedenis

De brug opende in 1984 voor het verkeer als ontsluiting van de noordzijde van de stad. De brug sloot aan de westzijde oorspronkelijk aan op de Frontensingel. In 2015 begonnen voorbereidende werkzaamheden voor de reconstructie van het Noorderbrugtracé. Op 8 juli 2015 werd het contract getekend met Strukton. De officiële start van de werkzaamheden volgde op 13 oktober 2016[1]. Een groot deel van het tracé op de westzijde werd richting het noorden verlegd, waar de brug sindsdien aansluit op een kruispunt met de Belvédèrelaan. Ter hoogte van de Bosscherweg werd de bestaande ongelijkvloerse aansluiting op de Noorderbrug gereconstrueerd. In westelijke richting werd een derde rijstrook aangelegd. Om dit mogelijk te maken werden de bestaande rijstroken versmald. De bestaande gelijkvloerse aansluiting op de oostoever werd tegelijkertijd ongelijkvloers gemaakt[2][3]. Het project kostte in totaal € 168 miljoen[4].

Tijdens de werkzaamheden was de brug tussen 7 en 21 augustus 2017 twee weken lang volledig afgesloten.[5] De nieuwe 180 meter lange aanbrug werd toen ingeschoven. Normaliter wordt bij een dergelijke operatie alleen het brugdek ingeschoven. Bij de Noorderbrug is de complete brug, inclusief brugpijlers ingeschoven. Met het project werd het deel boven de rivier niet wezenlijk aangepast, maar wel gerenoveerd. Dit was de eerste grote renovatie sinds de brug in 1984 is opengesteld. De renovatie was in 2018 afgerond.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 50.000 voertuigen van de Noorderbrug gebruik.[6]

Referenties

Bruggen over de rivier de Maas

John F. KennedybrugJohn S. ThompsonbrugKeizersveerbrugKoninginnebrug WellMaasbrug BoxmeerMaasbrug EmpelMaasbrug GennepMaasbrug HedelMaasbrug HeumenHeusdensebrugMaasbrug RavensteinLouis RaemaekersbrugMaasbrug VenloMaasbrug WessemNoorderbrug (Maastricht)Noorderbrug (Venlo)Pater Sangersbrug (Maaseik)ScharbergbrugSint ServaasbrugWilhelminabrug (Maastricht)Zuiderbrug (Venlo)