Noorderlaanbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Noorderlaanbrug
BE-N180.svg
Noorderlaanbrug.jpg
Overspant Albertkanaal
Rijstroken 2x2 + 1x2 busbaan
Totale lengte 180 meter
Hoofdoverspanning 80 meter
Hoogte brugdek 7 meter [1]
Openstelling 2009 / 2010
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Noorderlaanbrug is een liggerbrug in België, gelegen in de N180, bij Antwerpen. De brug overspant het Albertkanaal en heeft een lengte van 180 meter.

Kenmerken

De oude Noorderlaanbrug uit 1984.

De brug bestaat uit twee afzonderlijke betonnen liggerbruggen. De westelijke brug is in gebruik voor het wegverkeer en heeft 2x2 rijstroken. De oostelijke brug heeft 1x2 rijstroken en wordt enkel gebruikt door bussen. De brug is voorzien van tramrails voor een mogelijke aansluiting op het Antwerpse tramnet. Beide bruggen zijn tevens voorzien van een voet- en fietspad. De bruggen hebben beide een totale lengte van 180 meter met een hoofdoverspanning van 80 meter. De bruggen hebben een hoogte van 7 meter.

Geschiedenis

Oorspronkelijk lag op deze locatie een andere brug, welke ook de Noorderlaanbrug genoemd werd. Deze brug was in 1984 gebouwd en had 2x2 rijstroken en busstroken op elke rijbaan. De brug had maar een beperkte doorvaarthoogte van 5 meter. In het kader van de verbreding van het Albertkanaal moest er een nieuwe brug komen, omdat de oude te smal en te laag was. De brug is in 2009 vervangen door een nieuwe brug met 2x2 rijstroken. Dit is de westelijkste brug. Daarna is de oude brug afgebroken en is er in 2010 een nieuwe brug gebouwd voor de busbanen en de toekomstige tramlijn. De nieuwe bruggen zijn veel breder dan de oude brug en hebben veelal een doorvaarthoogte van 9,10 meter.

Referenties