Knooppunt Noordhoek

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Noordhoek)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Noordhoek
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 1972

Het knooppunt Noordhoek is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als trompet. Het knooppunt ligt bij Zevenbergen in de provincie Noord-Brabant. Hier kruist de A17 de A59.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar het dorp Noordhoek dat circa 700 meter ten noordwesten van het knooppunt ligt.

Configuratie

Het knooppunt is een voorbeeld van een trompetknooppunt, waarbij de A17 de doorgaande richting is. De A59 vanaf Zierikzee voegt hierop in richting het knooppunt Klaverpolder. Opvallend is dat door het knooppunt een aantal onderliggende wegen loopt, waarvan één zelfs met het centrale kunstwerk over de A17 meelift. Tevens loopt door de westkant van het knooppunt een hoogspanningsleiding. Alle verbindingswegen op het knooppunt hebben één rijstrook. De aansluitende wegvakken van de A17 en A59 tellen 2x2 rijstroken. Het knooppunt ligt circa 2 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Op 10 december 1962 opende de rijksweg 17 tussen Zevenbergen en Roosendaal met één rijbaan, waarna op 16 december 1968 de tweede rijbaan werd opengesteld van Zevenbergen tot het knooppunt De Stok.[1] Begin 1970 begon de aanleg van de A59 en op 28 november 1972 opende de A59 tussen het knooppunt Sabina en de A17, waarmee het knooppunt Noordhoek een feit was.[2] Sindsdien is er niks meer veranderd aan het knooppunt of de aansluitende snelwegen.

Het knooppunt was net als knooppunt Holendrecht voorzien als een vlinderdas, uitgaande van doortrekking van rijksweg 59 richting knooppunt Zonzeel. Om zoveel mogelijk kosten te besparen is alleen een deel van het centrale kunstwerk aangelegd en een "provisorium" als trompetknooppunt ontstaan. Na het besluit dat de A59 niet meer wordt aangelegd en de A59 relatie tussen Zevenbergen en knooppunt Zonzeel via knooppunt Klaverpolder wordt geboden, is uitvoering van dit oorspronkelijk plan voor knooppunt Noordhoek volledig van de baan.

Toekomst

Gezien het feit dat er geen verkeersproblemen in dit gebied zijn, zijn er evenmin plannen om het knooppunt Noordhoek of de aansluitende snelwegen aan te passen.

Mogelijk waren er plannen de A59 rechtstreeks door te trekken naar het knooppunt Zonzeel. Voor zover bekend zijn hiervoor geen concrete besluiten genomen, maar het duurde desondanks tot 2004 voordat het knooppunt Klaverpolder gecompleteerd was en de A59 via dat punt werd geleid.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012 int. 2014 int. 2019
Zevenbergen - Noordhoek 46.200 61.000 58.000 59.500
Noordhoek - Standdaarbuiten 47.400 49.500 55.500 48.500
Fijnaart - Noordhoek 27.000 30.600 26.300 26.300

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich