Nordfjordbrug

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Nordfjordbrua)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nordfjordbrua
E39 NO.svg
Nordfjordbrua drawing.png
Overspant Nordfjord
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.760 meter
Hoofdoverspanning 1.555 meter
Hoogte brugdek 75 meter
Openstelling 202?
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Nordfjordbrug (formele naam nog onbekend) is een geplande hangbrug in Noorwegen. De brug zal het Nordfjord bij Utvik overspannen en is onderdeel van de E39 in Sogn og Fjordane.

Kenmerken

De brug is gepland als een betonnen hangbrug met één overspanning van 1.555 meter en een totale bruglengte van 1.760 meter. De brug heeft pylonen van circa 250 meter hoogte en een doorvaarthoogte van 75 meter. De brug krijgt 2x2 rijstroken en een fiets/voetpad. De vier rijstroken zijn niet nodig voor de verwachte verkeersintensiteit, maar om een stevigere constructie te bieden. Aan beide uiteinden sluit de brug op een tunnel aan. De brug overspant het Nordfjord, die ter plekke ook bekend staat als het Faleidfjord.

Toekomst

Een render van de Nordfjordbrug.

De Nordfjordbrug is gepland als onderdeel van een nieuwe route van de E39 tussen Byrkjelo en Grodås.[1] Momenteel zijn er geen bruggen over het Nordfjord, de E39 loopt westelijker via de veerdienst van Lote naar Anda. De nieuwe E39 komt grotendeels in tunnels te liggen en kruist het Nordfjord ten westen van Stryn. Het project is onderdeel van een grotere visie om de E39 veerdienstvrij te maken. De verwachting is dat de brug pas rond 2025 in aanleg gaat.[2] Het is nog niet bekend of er tol geheven gaat worden, maar dit lijkt wel aannemelijk.

Het wordt genoemd als de langste hangbrug van Noorwegen, maar nabij Molde is de iets langere Julsundbrug gepland.

Zie ook

Referenties