Nordrhein-Westfalen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Düsseldorf
Grootste stad Köln
Oppervlakte 34.088 km²
Inwonertal 17.631.000
Lengte snelwegennet 2191 km
Eerste snelweg 1932[1]
Afkorting NW

Nordrhein-Westfalen (Nederlands exoniem: Noordrijn-Westfalen) is een staat in Duitsland. De staat is gelegen in het westen van het land, is ongeveer even groot als Nederland en telt bijna 18 miljoen inwoners. De hoofdstad is Düsseldorf, de grootste stad is Köln.

Inleiding

Ligging

Nordrhein-Westfalen ligt in het westen van Duitsland en grenst in het noorden aan Niedersachsen, in het oosten aan Hessen en in het zuiden aan Rheinland-Pfalz. In het westen grenst het aan België en Nederland. De staat meet maximaal 210 kilometer van noord naar zuid en 240 kilometer van west naar oost.

Landschap

Nordrhein-Westfalen heeft een gevarieerd landschap. De rivier de Rhein (Rijn) stroomt door het westen van de staat. De staat kent steile hellingen in het zuiden en vlaktes in de noordwestelijke regio Niederrhein. Het Sauerland domineert het zuidoosten van de staat, met de 843 meter hoge Langenberg als hoogste punt. De 1 meter lagere Kahler Asten is echter bekender. In het zuiden van Nordrhein-Westfalen ligt het Siegerland, in het westen overgaand in het Bergische Land. In het zuidwesten ligt een deel van de Eifel. In het noordoosten liggen het Weserbergland en het Teutoburger Wald. Het centrale deel van de staat is vlakker, met de kale Soester Börde ten noorden van het Sauerland waar veel windturbines staan. Ten noorden daarvan ligt het licht glooiende Münsterland.

Naast de Rhein (Rijn) zijn de Weser, Ruhr en Ems de langere rivieren. De staat heeft weinig natuurlijke meren van grote oppervlakte, maar wel stuwmeren in het Sauerland, zoals de Biggetalsperre, Sorpsesee en Möhnesee. Ook in het Bergische Land liggen diverse kleine stuwmeren.

Steden

Nordrhein-Westfalen wordt vaak synoniem gezien met het Ruhrgebied. In de enge definitie is het Ruhrgebied alleen de stedenrij van Duisburg tot Dortmund. Meestal wordt er de grotere stedelijke regio Rhein-Ruhr mee bedoeld, die bijna alle grote steden van Nordrhein-Westfalen omvat, waaronder de hoofdstad Düsseldorf en de grootste stad Köln. Zuidelijk daarvan ligt de voormalige hoofdstad van de Bondsrepubliek, Bonn. Steden die niet in de regio Rhein-Ruhr liggen zijn Aachen, Münster, Bielefeld en Paderborn. De regio Ostfalen is ook relatief verstedelijkt. In het zuiden ligt de stad Siegen.

Geschiedenis

De staat komt voort uit de historische regio's Rheinland en Westfalen. Deze werden onderdeel van het grotere Pruisen. De moderne staat Nordrhein-Westfalen ontstond vlak na de Tweede Wereldoorlog onder Brits militair bestuur in 1946. In 1947 werd daar de voormalige Freistaat Lippe aan toegevoegd. De steden van Nordrhein-Westfalen waren in de oorlog vrijwel volledig verwoest door strategische bombardementen door de geallieerden. Van de steden met meer dan 500.000 inwoners was Bochum de meest verwoeste stad van Duitsland, waar 83% van de stad verwoest was. In een kleinere stad als Wesel was zelfs 97% van de stad verwoest. De staat moest dus herbouwd worden, wat zeer snel ging vanwege de grote industriële basis van de staat en de vraag naar industriële producten in de jaren '50 en '60. In de jaren '70 nam de vraag naar zware industrie af, wat ervoor zorgde dat de economie getransformeerd moest worden. Bijna nergens in Duitsland was dat zo urgent als in het Ruhrgebied. In de meeste steden krimpt het inwonertal, met name in Duisburg. De zware industrie is een belangrijk icoon van Nordrhein-Westfalen. Het inwonertal groeide na de Tweede Wereldoorlog van 12,9 miljoen in 1950 naar 17 miljoen in 1970, waarna de bevolking nog beperkt groeide. In 2003 werden ruim 18 miljoen inwoners geregistreerd. Sindsdien neemt het inwonertal licht af.

Wegennet

Het Autobahnnet van Nordrhein-Westfalen.

Nordrhein-Westfalen heeft een zeer uitgebreid netwerk van Autobahnen en Bundesstraßen. De Autobahnen in de staat behoren tot de oudste van Europa. Met name in de regio Rhein-Ruhr ligt een zeer dicht netwerk van Autobahnen en Autobahnähnliche straßen. De ééncijferige Autobahnen vormen de belangrijke doorgaande routes zoals de A1, A2, A3 en A4. Van internationaal belang zijn de A31, A44, A45 en A61. Andere snelwegen, zoals de A33 en A40 hebben deels een doorgaand belang. Het Ruhrgebied wordt gekenmerkt door dicht bij elkaar lopende oost-westsnelwegen, van noord naar zuid de A2, A42, A40 en A44. Zuidelijker lopen de A1 en A46. Het aantal noord-zuidroutes door het Ruhrgebied is met name in het midden wat beperkter. Er is sprake van een "Linksrheinische" en "Rechtsrheinische" autobahn, namelijk de A57 en A61 op de linkeroever en de A3 op de rechteroever. De A52 en A59 hebben vooral een regionaal belang.

Er is sprake van een aantal ontbrekende schakels in Nordrhein-Westfalen, Lückenschlüße genoemd. Sommige van deze, zoals de A4 door het oosten van de staat, zullen niet meer gebouwd worden. Anderen zijn wel in planning of in aanbouw, zoals de A1 door de Eifel en de A52 in Essen. De voortvarendheid om ontbrekende schakels aan te leggen is ver te zoeken. Vaak wordt jarenlang geen voortgang in deze dossiers geboekt.

De B236 in Dortmund.

Een dicht netwerk van Bundesstraßen bedient Nordrhein-Westfalen, waarbij alle steden en regioplaatsjes onderling door Bundesstraßen verbonden worden. Door de vele Autobahnen hebben de meeste geen doorgaand belang, alhoewel enkele hoogwaardig zijn uitgebouwd met 2+1 rijstroken, zoals de B54 van Enschede naar Münster en de B67 als oost-westas tussen de A3 en A43 door het Münsterland. Kortere stukjes zijn vaak autobahnähnlich uitgebouwd, zoals de B1 in Dortmund en Paderborn, de B8 in Düsseldorf, de B51 in Münster, de B54 in Dortmund, de B61 in Bielefeld, de B65 in Minden en de B236 in Dortmund. Daarnaast zijn er een aantal landesstraßen die autobahnähnlich zijn uitgebouwd, zoals rond Bochum, Wuppertal en Dortmund.

Geschiedenis

Met de bouw van Reichsautobahnen werd in de jaren 1930 begonnen. Er is één Autobahn die van voor het Reichsautobahntijdperk stamt, en dat is de huidige A555 tussen Köln en Bonn. Deze weg is in 1932 opengesteld en had destijds weliswaar 4 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen, maar geen rijbaanscheiding. Daardoor wordt de A5 tussen Frankfurt en Darmstadt vaak genoemd als eerste Autobahn van Duitsland. Tussen pakweg 1935 en 1942 werden al veel Reichsautobahnen aangelegd in Nordrhein-Westfalen, met name de lagere nummers zoals de A1, A2, A3 en A4. Eind jaren '30 werd het Kamener Kreuz opengesteld, het tweede klaverblad in Duitsland. Tussen 1937 en 1939 is de gehele A2 aangelegd door Nordrhein-Westfalen. Tussen 1936 en 1940 werd de A3 opengesteld tussen Oberhausen en Wiesbaden. In 1942 opende de A4 tussen Aachen en Düren.

De A1 werd bijvoorbeeld niet voor de Tweede Wereldoorlog voltooid en is pas in de jaren '50 en '60 langs Dortmund opengesteld. De snelwegenbouw kende zijn hoogtijdagen in de jaren '60 en '70. Vrijwel alle Autobahnen in Nordrhein-Westfalen zijn voor 1980 opengesteld. Indertijd waren er plannen voor een veel groter snelwegennet dan wat er uiteindelijk gebouwd is. Een deel van de infrastructuur is daadwerkelijk gebouwd en zichtbaar in de vorm van autobahnähnliche landesstraßen en afritten die als klaverblad zijn geconstrueerd. Het geplande netwerk was destijds zeer dicht, met in bijna de gehele staat geen plek op meer dan 20 kilometer van een Autobahn, met uitzondering van de minder dichtbevolkte delen van het Sauerland. Het merendeel van de ooit geplande snelwegen zal waarschijnlijk niet meer aangelegd worden. In 2018 werd na jaren vertraging de ontbrekende schakel van de A30 bij Bad Oeynhausen geopend.

Bruggen

Zie ook vervanging van bruggen in Duitsland.

Vanwege het heuvelachtige landschap in het zuiden en de vele rivieren zijn er veel bruggen in Nordrhein-Westfalen. Het grootste deel hiervan is in de jaren '50-'70 aangelegd. Er zijn nauwelijks nog kunstwerken resterend uit de vooroorlogse periode in het Autobahnnet. Bijna nergens in Duitsland zijn zoveel problemen met bruggen als in Nordrhein-Westfalen. Veel bruggen zijn in slechte conditie. Dit uit zich in tal van noodreparaties, gewichtsbeperkingen, afgesloten rijstroken en verlegde rijstroken om bruggen te ontlasten. Bijzonder kritiek zijn de A45 door het Sauerland en de A1 tussen Dortmund en Köln. Ook diverse bruggen over de Rhein verkeren in slechte conditie, met name de Rheinbrücke Leverkusen (A1) en de Rheinbrücke Neuenkamp (A40) bij Duisburg.

Nordrhein-Westfalen heeft veel Talbrücken, dit zijn bruggen die dalen overspannen. Veel van deze Talbrücken zijn in de jaren '60-'70 gebouwd. De hoogste is de Talbrücke Nuttlar (A46), gevolgd door de Siegtalbrücke (A45).

Landesstraßen

Nordrhein-Westfalen heeft een netwerk van 13.100 kilometer Landesstraßen. Deze wegen vormen het secundaire wegennet en verbinden dorpen met kleine steden en vullen het netwerk van Autobahnen en Bundesstraßen aan. Ze worden in de hoofdzaak gefinancierd door de staat Nordrhein-Westfalen. De conditie van deze wegen is in de loop der jaren sterk achteruit gegaan. In 2004 bevond 39% van de Landesstraßen zich in slechte conditie, in 2018 ging het om 58% van de Landesstraßen.[2][3]

Wegnummering

Het autobahnnetwerk is landelijk genummerd, waarbij de A1, A2, A3 en A4 hoofdassen zijn die Nordrhein-Westfalen doorkruisen. Daarnaast zijn tweecijferige autobahnen gezoneerd, zoals de A30 t/m A33 in het noorden en oosten, de A40 t/m A46 in het Ruhrgebied en Sauerland en de A52 t/m A59 in het Ruhrgebied. De A61 is een beetje een uitzondering, daar deze de op één na langste tweecijferige autobahn van Duitsland vormt en dus door meerdere zones loopt. Driecijferige autobahnen zijn er relatief weinig en hebben een nummer gebaseerd op hun tweecijferige hoofdroute, zoals de A445 die een aftakking van de A44 is.

Het Bundesstraßennet is op éénzelfde manier genummerd, waarbij de B1, B7, B8 en B9 nationale routes zijn en de B50 t/m B70 veelal in Nordrhein-Westfalen en naburige staten liggen. Van de driecijferige bundesstraßen ligt vooral de B220 t/m B260-serie in Nordrhein-Westfalen met enkele uitzonderingen. De B400-serie is pas in de jaren '60 toegevoegd, waarvan de B470 t/m B490 in Nordrhein-Westfalen lopen. De B500-serie is in de jaren '70 toegevoegd, vooral de serie B500 t/m B520 ligt in Nordrhein-Westfalen.

Verkeersintensiteiten

De drukste snelweg van Nordrhein-Westfalen, de A3 bij Köln.

Alhoewel het Ruhrgebied een zeer groot stedelijk gebied is, zijn de intensiteiten niet bijzonder hoog te noemen. Dit heeft meerdere oorzaken, onder andere de goede spreiding van het verkeer over de vele voorhanden zijnde snelwegen. In het Ruhrgebied heeft het verkeer de keuze uit 3 oost-westsnelwegen. Langs de rivier de Rhein zijn 3 noord-zuidsnelwegen beschikbaar. De dichtheid van het netwerk draagt eraan bij dat het verkeer minder gebundeld wordt dan bijvoorbeeld in Nederland het geval is in de Randstad. Daarnaast is het onderliggend wegennet beter uitgebouwd zodat men niet voor korte afstanden de snelweg op hoeft. Dit geldt vooral voor stedelijk verkeer in bijvoorbeeld Dortmund, Düsseldorf of Köln. Ook de Bundesstraßen in de wat meer landelijke gebieden zijn doorgaans goed uitgebouwd en geschikt om grotere afstanden over af te leggen, meer dan bijvoorbeeld het onderliggend wegennet in Nederland. Ongelijkvloerse kruisingen op het onderliggend wegennet komen frequent voor, net zoals 2x2 of 2+1 rijstroken. De hoogste intensiteiten vindt men op de grote doorgaande snelwegen en de A40, waar intensiteiten tussen 90.000 en 120.000 voertuigen gemeten worden. In vergelijking met Nederland ligt dit niet zo hoog. Wel dient opgemerkt te worden dat het aandeel vrachtverkeer vaak bijzonder hoog is. Het drukste punt ligt op de A3/A4 tussen het Kreuz Köln-Ost en Dreieck Heumar met 165.000 voertuigen per etmaal.

Congestie

Hoewel de verkeersintensiteiten niet extreem hoog zijn, is er sprake van chronische congestie in Nordrhein-Westfalen. Veel files komen door wegwerkzaamheden en ongevallen. In vergelijking met Nederland zijn er veel meer langdurige Baustellen met verkeersoverlast. Gedurende het bouwseizoen zijn er vaak 30 tot 35 grootschalige werkzaamheden (Dauerbaustellen) tegelijkertijd op het Autobahn-netwerk van Nordrhein-Westfalen. Daarnaast zijn er tijdens kantoortijden veel Tagesbaustellen, waarbij kortdurende werkzaamheden worden uitgevoerd. Anders dan in Nederland staan veel files er vaak de hele dag. Ongevallen zijn ook een belangrijke oorzaak van congestie. De problemen worden verergerd door het zeer intensieve vrachtverkeer in de staat.

Zie ook

Externe links

Referenties

Autobahnen en Bundesstraßen in Nordrhein-Westfalen

Autobahnen: A1A2A3A4A30A31A33A40A42A43A44A45A46A52A57A59A61A445A448A516A524A535A540A542A544A553A555A559A560A562A565

Bundesstraßen: B1B7B8B9B42B51B54B55B56B57B58B59B61B62B63B64B65B66B67B68B70B83B219B220B221B223B224B225B226B227B228B229B231B233B234B235B236B237B238B239B241B251B252B256B258B264B265B266B288B326B399B473B474B475B476B477B478B480B481B482B483B484B499B504B506B507B509B510B511B513B514B515B516B517B525B528B611

Knooppunten: AK AachenAK Bad OeynhausenAK BielefeldAK BliesheimAK BochumAD Bochum-WestAK Bochum/WittenAK Bonn-NordAD Bonn-NordostAK Bonn-OstAK Bonn/SiegburgAD BottropAK BreitscheidAD BreitscheidAK Castrop-Rauxel-OstAK Dortmund-NWAK Dortmund/UnnaAK Dortmund-WestAK Dortmund/WittenAK DuisburgAK Duisburg-NordAK Duisburg-SüdAK Düsseldorf-NordAD Düsseldorf-SüdAD ErfttalAD Essen-OstAK HagenAK HerneAK HildenAK HolzAK JackerathAK KaarstAK KaiserbergKamener KreuzAK Kamp-LintfortAK KerpenAK Köln-GrembergAD Köln-HeumarAK Köln-NordAK Köln-OstAK Köln-SüdAK Köln-WestAK LangenfeldAK LeverkusenAK Leverkusen-WestAD LöhneAK Lotte/OsnabrückAK Marl-NordAK MeckenheimAK MeerbuschAK MoersAK MönchengladbachAK Mönchengladbach-WanloAK Monheim-SüdAK Münster-SüdAK NeersenAK Neuss-SüdAD Neuss-WestAK OberhausenAK Oberhausen-WestAK Olpe-SüdAD PorzAK Ratingen-OstAK RecklinghausenAD Sankt Augustin-WestSonnborner KreuzAD Velbert-NordAK WerlWesthofener KreuzAK Wünnenberg/HaarenAK Wuppertal-Nord

Staten van Duitsland

Baden-WürttembergBayernBerlinBrandenburgBremenHamburgHessenMecklenburg-VorpommernNiedersachsenNordrhein-WestfalenRheinland-PfalzSaarlandSachsenSachsen-AnhaltSchleswig-HolsteinThüringen