Nordsundbrug (Farsund)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nordsund bru
Fylkesvei 43.svg
Blank.png
Overspant Nordsund
Rijstroken 1x2
Totale lengte 284 meter
Hoofdoverspanning 142 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1971
Verkeersintensiteit 3.900 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Nordsundbrug (Noors: Nordsund bru) is een kokerbrug in Noorwegen, gelegen bij Farsund in Vest-Agder.

Kenmerken

De Nordsundbrug is een betonnen kokerbrug met een totale lengte van 284 meter en een hoofdoverspanning van 142 meter. De brug heeft een breed brugdek met twee rijstroken en voetpaden aan weerszijden. De brug overspant het Nordsund bij de stad Farsund. Dit is een smalle zeestraat naar de landinwaarts gelegen baaien. Over de brug loopt de fylkesvei 43. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

De oorspronkelijke Nordsundbrug van 1930.

Eerste Nordsundbrug (1930)

De eerste brug op deze locatie was een stalen vakwerkbrug uit 1930. Deze was 266 meter lang. De brug was feitelijk een Amerikaans type cantileverbrug met een grote boogoverspanning.[1][2]

Tweede Nordsundbrug (1971)

De oorspronkelijke brug was te smal voor het toegenomen verkeer van en naar Farsund. Daarom is eind jaren '60 besloten een nieuwe betonnen kokerbrug aan te leggen. Deze brug opende in 1971 voor het verkeer. Het brugdek zakte over een periode van 12 jaar 40 centimeter in, waardoor er een knik in het brugdek ontstond. Onderzoek wees uit dat de spankabels in het beton 30% minder spankracht hadden dan ontworpen. De brug is daarna gerepareerd met externe spankabels.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 3.900 voertuigen van de brug gebruik.[3]

Referenties