Norrbotten

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Norrbotten COA.png
Norrbotten map.png
Hoofdstad Luleå
Grootste stad Luleå
Oppervlakte 98.245 km²
Inwonertal 248.000
Lengte snelwegennet 1 km
Eerste snelweg 1978
Afkorting

Norrbotten is een län (provincie) in Zweden. Het is de noordelijkste en grootste provincie van Zweden en is circa 3 keer zo groot als Nederland. Norrbotten telt bijna een kwart miljoen inwoners. De hoofdstad is Luleå.

Inleiding

Norrbotten omvat de noordelijkste kwart van Zweden en grenst aan Finland en Noorwegen. Het grenst alleen aan het Zweedse län Västerbotten. Norrbotten ligt aan de noordkant van de Botnische Golf. Hier zijn ook enkele kleine steden gelegen, waarvan de hoofdstad Luleå het grootste is. Andere plaatsen in de kuststreek zijn Piteå, Kalix en Haparanda. Landinwaarts gelegen plaatsen van belang zijn Kiruna, Gällivare, Jokkmokk en Arvidsjaur. Norrbotten maakt een groot deel van Zweeds Lapland uit.

Norrbotten bestaat grotendeels uit ontoegankelijke wildernis. Het zuiden, midden en oosten is dicht bebost en glooiend tot heuvelachtig. Het westen is bergachtig, met de hoogste berg van Zweden, de 2.106 meter hoge Kebnekaise. Een groot deel van het westen en noorden van Norrbotten heeft een spectaculair landschap en ligt boven de boomgrens. De hogere bergen zijn permanent met sneeuw bedekt. Grote en vaak woeste rivieren stromen door Norrbotten. Norrbotten heeft diverse langgerekte meren.

Wegennet

Norrbotten heeft een zeer dun wegennet, buiten de hoofdwegen is er nauwelijks sprake van een secundair wegennet, met name in het midden en westen van de provincie. De E4 loopt langs de kust naar de grens met Finland en is grotendeels een brede hoofdweg of 2+1 motortrafikled. De E10 verbindt Narvik in Noorwegen met de kust bij Töre. De E45, ook wel bekend als Inlandvägen, vormt de primaire noord-zuidroute door het binnenland en is ook een stuk met de E10 dubbelgenummerd.

Rijkswegen

Enkele rijkswegen (riksvägar) met de hoogste nummers lopen in Norrbotten. De RV 94 verbindt Luleå met Arvidsjaur. De RV 95 komt vanaf Skellefteå en verloopt via Arvidsjaur naar de E6 in Noorwegen. De RV 97 verloopt vanaf Luleå naar Jokkmokk. De RV 97 heeft het enige stuk 2x2 in Norrbotten, waarvan 1 kilometer als motorväg is aangeduidt. Het 2x2-deel is echter langer dan dat. Hier is ook het enige echte knooppunt van Norrbotten, met de E4. De RV 98 vormt een korte schakel tussen de E10 en de RV 99 nabij de grens met Finland. De RV 99 volgt de Finse grens vanaf Haparanda naar Karesuando.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheid in Norrbotten is vaak relatief hoog, met doorgaans 100 tot 110 km/h op de doorgaande wegen. Noord-Zweden is één van de zeer weinige plekken in Europa waar 110 km/h op enkelbaans wegen gereden mag worden. Men moet echter goed opletten op overstekend wild, met name rendieren.

Referenties


Län in Zweden

BlekingeDalarnaGotlandGävleborgHallandJämtlandJönköpingKalmarKronobergNorrbottenÖrebroÖstergötlandSkåneStockholmSödermanlandUppsalaVärmlandVästerbottenVästernorrlandVästmanlandVästra Götaland