North-South & East-West Corridor

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De North-South & East-West Corridor (Hindi: उत्तर-दक्षिण और पूर्व-पश्चिम गलियारा), was een wegenbouwprogramma in India dat in aanvulling op de Golden Quadrilateral, de langste noord-zuid en oost-west verbindingen in het land moest verbeteren. Het programma omvatte 7.142 kilometer weg.

Geschiedenis

De corridors waren onderdeel van fase 2 van het National Highways Development Project dat in 1998 gelanceerd werd. In eerste instantie werd de Golden Quadrilateral tussen Delhi, Mumbai, Chennai en Kolkata verdubbeld naar 2x2 rijstroken. In fase 2 zouden een oost-west en noord-zuidverbinding door heel India verdubbeld worden. Het programma is maar ten dele voltooid. De verdere upgrades van de national highways als onderdeel van dit programma gingen vanaf 2015 op in het Bharatmala programma.

Route

North-South Corridor

De North-South Corridor omvat de volle lengte van de National Highway 44 vanaf Srinagar via Ludhiana, Delhi, Agra, Nagpur, Hyderabad en Bengaluru naar Kanyakumari op het zuidpuntje van India. Er is een zijtak in de vorm van de National Highway 544 van Salem via Coimbatore naar Kochi.

East-West Corridor

De East-West Corridor omvat de volle lengte van de National Highway 27 vanaf Porbandar aan de westkust via Rajkot, Udaipur, Jhansi, Kanpur, Lucknow, Muzaffarpur, Purnia, Guwahati en Nagaon naar Silchar. De East-West Corridor kruist de North-South Corridor in Jhansi in het midden van India.

De East-West Corridor verbindt minder belangrijke steden dan de North-South Corridor. Het doet geen één van de tien grootste steden van India aan, alhoewel Lucknow de 11e stad van India is. De East-West Corridor is ook pas later voltooid. Het is wel de belangrijkste route naar de Seven Sister States in het noordoosten van India.

Referenties