North-South Corridor

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A13 AUS.svg
Adelaide North-South Corridor map.png
A13
Begin Adelaide
Einde Adelaide
Lengte 107 km
Route

De North-South Corridor is een in ontwikkeling zijnde wegverbinding in Adelaide, South Australia. Deze moet snel noord-zuidverkeer door de stad mogelijk maken. De geplande lengte is 107 kilometer en verloopt vanaf Old Noarlunga tot Nuriootpa.

Routebeschrijving

De corridor begint in Old Noarlunga, een zuidelijke voorstad van Adelaide. Vanaf hier volgt de route eerst de Southern Expressway tot Bedford Park. Dit is een snelweg met 2x2 tot 2x3 rijstroken. De route volgt daarna South Road, een stadsweg met grotendeels vier rijstroken en tal van verkeerslichten. Deze route voert zo'n 18 kilometer door Adelaide, ten westen van het centrum langs. Delen hebben gescheiden rijbanen, delen zijn ongescheiden. Vanaf Regency Park volgt de North-South Motorway naar de Port River Expressway. Daarna volgt de route de Port Wakefield Road tot Virginia. Vanaf daar volgt de route de Max Fatchen Expressway naar Gawler. De route volgt daarna de Sturt Highway tot Nuriootpa.

Geschiedenis

In Adelaide is nooit een stedelijk snelwegennet tot stand gekomen. Er liggen enkele snelwegen vanaf de periferie tot net in de stad, waarlangs zich later suburbane groei heeft voorgedaan. Doorgaand verkeer in Adelaide moet echter altijd over stadswegen met talloze verkeerslichten. In 1971 volgde er een ban op snelwegbouw in Adelaide voor een periode van 10 jaar. De vrijgehouden tracé's zijn in die tijd verkocht aan ontwikkelaars. Daardoor is de aanleg van stedelijke snelwegen zeer duur geworden.

Gawler Bypass

In de jaren '80 is een korte dual carriageway met ongelijkvloerse kruisingen rond Gawler aangelegd.

Southern Expressway

Zie Southern Expressway (Australië).

In de periode 1997-2001 is de Southern Expressway aangelegd als wisselbaan. Deze was slechts in de spitsrichting te berijden. Tussen 2012 en 2014 is de wisselsnelweg verbreed met een tweede rijbaan, waardoor het een reguliere snelweg is geworden.

In het zuiden van Adelaide is een 2,3 kilometer lang deel opgewaardeerd tussen de Southern Expressway en Ayliffes Road. Dit kostte $ 620 miljoen.[1] In juli 2019 werd het verkeer in de verdiepte ligging in gebruik genomen, op 28 september 2019 opende een ongelijkvloerse aansluiting met Ayliffes Road.[2]

Max Fatchen Expressway

Zie Max Fatchen Expressway

De Max Fatchen Expressway, voorheen bekend als de Northern Expressway, is tussen 2008 en 2010 aangelegd als snelweg tussen Virginia en Gawler, waarmee een verbinding ontstond aan de noordzijde van de agglomeratie Adelaide.

North-South Motorway

Zie North-South Motorway.

In het noorden van Adelaide is de North-South Motorway aangelegd, die voorheen bekend stond als de South Street Superway. Deze snelweg is in 2014 opengesteld.

Northern Connector

De Northern Connector is een motorway van 15 kilometer lengte in de noordelijke voorsteden van Adelaide, tussen de North-South Motorway en de Max Fatchen Expressway in Virginia.[3] De autosnelweg is direct met 2x3 rijstroken met een maximumsnelheid van 110 km/h aangelegd. Het was de eerste hoofdweg in South Australia die in beton wordt uitgevoerd.[4] Op 14 september 2015 werd de financiering van $ 985 miljoen vastgelegd.[5] De snelweg is op 7 maart 2020 geopend.[6][7]

Toekomst

South Road

South Road is de 18 kilometer lange stadsweg door Adelaide, als verbinding tussen de Southern Expressway en de North-South Motorway. In 2015 had deze weg 34 verkeerslichten en slechts 2 ongelijkvloerse kruisingen. Daarnaast heeft de weg tientallen ongeregelde kruispunten, waar het vaak lastig is om vanaf de zijweg over te steken of rechtsaf te slaan.

In 2009 opende de verdiepte ongelijkvloerse aansluiting met Anzac Road. De ongelijkvloerse kruising bij Cross Road is eigenlijk een ongelijkvloerse spoorkruising en is tussen 1982 en 1984 aangelegd.

Het is gepland om South Road gefaseerd op te waarderen tot freeway.[8] Dit is een langdurig project dat bestaat uit vele fases. Hiervoor moet veel bebouwing gesloopt worden omdat geen tracé vrijgehouden is.

Tussen 2015 en 2018 is 3,7 kilometer van de South Road opgewaardeerd tot verdiepte freeway met 2x3 rijstroken tussen Torrens Road en River Torrens. Dit project kostte $ 896 miljoen.[9] Op 12 december 2015 is de scope uitgebreid om nog een klein stuk extra ongelijkvloers te maken, inclusief een verdiepte ligging onder Torrens Road zelf. Het free-flowdeel loopt dan vanaf Pym Street tot Hindmarsh Avenue. Dit deel is op 29 september 2018 geopend.[10]

De volgende fase is om de North-South Corridor op de Southern Expressway aan te sluiten. Dit deel is 10,5 kilometer lang en wordt ook wel de 'Torrens to Darlington' (T2D) genoemd.[11] In februari 2022 werd de financiering van dit deel toegezegd.[12][13]

Verkeersintensiteiten

South Road verwerkt vrij uniform 40.000 tot 50.000 voertuigen per dag, behalve nabij de aansluiting met de Southern Expressway, waar 75.000 voertuigen per dag rijden.

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in South Australia

Autosnelwegen: Adelaide-Crafers HighwayGawler BypassNorthern ConnectorNorthern ExpresswayNorth-South CorridorNorth-South MotorwayPort River ExpresswaySouth Eastern FreewaySouthern Expressway

Hoofdwegen: Barrier HighwayDukes HighwayEyre HighwayFlinders HighwayLincoln HighwayMain North RoadMallee HighwayPrinces HighwayRiddoch HighwayStuart HighwaySturt Highway