North Carolina Department of Transportation

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het North Carolina Department of Transportation (NCDOT) is de wegbeheerder van de Amerikaanse staat North Carolina. Het is de op één na grootste wegbeheerder in de Verenigde Staten.

Overzicht

Het North Carolina Department of Transportation, of kortweg NCDOT, beheert wegen, bruggen, spoorlijnen en veerdiensten. NCDOT is opgedeeld in een aantal divisies, zoals Motor Vehicles (voertuigregistratie), Highways (wegbeheer), Aviation (luchtvaart), Ferry (veerdiensten), Rail (spoorwegen) en Public Transport (openbaar vervoer).

Wegbeheer

De Highway Division is opgedeeld in 12 regio's. Onderdeel van NCDOT is ook de North Carolina Turnpike Authority, die tolwegen beheert en tolinning in de staat regelt met de NC Quick Pass. In North Carolina hebben alle tolwegen volledig elektronische tolheffing.

Het North Carolina Department of Transportation is de op één na grootste wegbeheerder van de Verenigde Staten en beheert meer dan 130.000 kilometer weg. Dit komt doordat wegen die in andere staten door een county beheerd worden, in North Carolina onder staatsbeheer vallen. NCDOT beheert ook 13.600 bruggen, 72 luchthavens en NC By Train.

Veerdiensten

NCDOT beheert 22 veerboten op 8 routes, dit is het op één na grootste netwerk van veerdiensten in het beheer van een staat in het land. De veerdiensten worden hoofdzakelijk ingezet in de Outer Banks, het kustgebied van North Carolina waar weinig bruggen zijn over het uitgestrekte Pamlico Sound.

Spoorwegen

NC By Train is de merknaam van de Rail Division van het North Carolina Department of Transportation. NC By Train subsidieert twee Amtrak routes door North Carolina en heeft zijn oorsprong in de subsidie van de treindienst Carolinian, die van Charlotte naar New York reed. Het werd echter vooral gebruikt door reizigers binnen North Carolina, waardoor de staat vervolgens in 1995 de eigen treindienst Piedmont oprichtte, voor diensten tussen Charlotte en Raleigh.

Geschiedenis

De eerste wegbeheerder in North Carolina was de State Highway Commission in 1915. North Carolina was indertijd nog een rurale staat. De staat industrialiseerde relatief vroeg, toen steden begonnen te ontwikkelen op de 'fall line', de overgang van de heuvels naar de kustvlakte. Deze locaties bleken geschikt voor vroege industrialisatie. In die periode is de basis van de state highways tot stand gekomen.

In 1941 werd het Department of Motor Vehicles opgericht, dat in 1971 samen met de State Highway Commission opging in Department of Transportation and Highway Safety. In 1979 werd 'Highway Safety' echter weer afgesplitst naar de North Carolina State Highway Patrol. Het huidige North Carolina Department of Transportation wordt daardoor gezien als ontstaan in 1979. In 2002 werd de North Carolina Turnpike Authority opgericht, initieel als een individueel agentschap, maar werd in 2009 bij NCDOT gevoegd.

Externe links

Referenties