North Carolina Turnpike Authority

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De North Carolina Turnpike Authority is een beheerder van tolwegen in de Amerikaanse staat North Carolina.[1]

Overzicht

North Carolina heeft volledig elektronische tolheffing met de NC Quick Pass op de Triangle Expressway.

De N.C. Turnpike Authority is een eenheid binnen het North Carolina Department of Transportation. Het beheert een aantal tolwegen en voert de tolheffing op express lanes in North Carolina uit. Het geeft ook de transponder NC Quick Pass uit.

Geschiedenis

De North Carolina Turnpike Authority werd in 2002 opgericht door de legislatuur van de staat North Carolina om plannen te ontwikkelen voor tolwegen. North Carolina was snelgroeiend in die tijd en het ontbrak aan financiële middelen om alle nieuwe wegen of wegverbredingen met conventionele middelen te bekostigen. Het was aanvankelijk een op zichzelf staande autoriteit, maar werd in 2009 een onderdeel van het North Carolina Department of Transportation (NCDOT).

Het eerste project dat ontwikkeld werd was de Triangle Expressway, een tolweg die onderdeel uit maakt van de ringweg van de hoofdstad Raleigh. Deze werd in 2012 in gebruik genomen en was vanaf 2 januari 2013 een tolweg. Het volgende project was de Monroe Expressway, een 32 kilometer lange tolweg vanaf de rand van Charlotte tot voorbij Monroe. Deze werd op 27 november 2018 als tolweg in gebruik genomen. Op beide tolwegen was vanaf het begin al sprake van volledig elektronische tolheffing. North Carolina heeft daarmee nooit conventionele tolpleinen gehad.

Vervolgens is gebouwd aan de verbreding van de Interstate 77 ten noorden van Charlotte met express lanes, dit zijn tolstroken die in fases in 2019 in gebruik genomen werden. De express lanes zijn echter niet in het beheer van de N.C. Turnpike Authority, maar zijn als PPS ontwikkeld door I-77 Mobility Partners. De N.C. Turnpike Authority voert hier alleen de tolheffing uit.

Lijst van tolwegen

  • State Route 540 (Triangle Expressway) nabij Raleigh
  • US 74 (Monroe Expressway) ten oosten van Charlotte
  • Interstate 77 express lanes ten noorden van Charlotte (alleen tolheffing)

Tolheffing

North Carolina heeft volledig elektronische tolheffing met de NC Quick Pass, de eigen transponder die door de North Carolina Turnpike Authority wordt uitgegeven.[2] De NC Quick Pass heeft interoperabiliteit met de E-ZPass, de Peach Pass van Georgia en de SunPass van Florida. Het is daarmee één van de breedst geaccepteerde transponders in de Verenigde Staten.

Statistieken

In 2023 bedroegen de tolinkomsten $ 61 miljoen. De tolinkomsten groeien snel, maar de N.C. Turnpike Authority is één van de kleinere tolwegbeheerders in het oosten van de Verenigde Staten. Het gebruik van de NC Quick Pass is echter relatief laag, in 2023 was het aandeel ETC op de Triangle Expressway 55% en op de Monroe Expressway 41%. In andere staten met tolwegen is dat aandeel vaak 80 tot 90%.

Referenties