North Luzon Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
E1 (Philippines).png
North Luzon Expressway map.png
E1
Begin Quezon City
Einde Mabalacat
Lengte 84 km
Route

Knooppuntsymbool.svg9 Epifanio de los Santos Avenue

Afslagsymbool.svg10 Novaliches

Afslagsymbool.svg11 Libis Baesa

Afslagsymbool.svg13 Minandao Avenue

Afslagsymbool.svg15 Valenzuela

Afslagsymbool.svg17 Lawang Bato

Afslagsymbool.svg20 Meycauacan

Afslagsymbool.svg23 Marilao

Afslagsymbool.svg27 Bocaue

Afslagsymbool.svg32 Tabang

Afslagsymbool.svg35 Tabe

Afslagsymbool.svg37 Guiguinto

Afslagsymbool.svg38 Santa Rita

Afslagsymbool.svg45 Pulilan

Afslagsymbool.svg48 Candaba

Afslagsymbool.svg56 San Simon

Afslagsymbool.svg65 San Fernando

Afslagsymbool.svg72 Mexico

Afslagsymbool.svg81 Angeles

Afslagsymbool.svg83 Dau

Knooppuntsymbool.svg85 Subic - Clark - Tarlac Expressway

Afslagsymbool.svg88 Santa Ines

De North Luzon Expressway, ook wel bekend als de NLEx of E1 is een expressway in de Filippijnen. De snelweg vormt een noord-zuidroute tussen Quezon City in Metro Manila, en Mabalacat. De snelweg heeft een lengte van 84 kilometer.

Routebeschrijving

De North Luzon Expressway in het noorden van Manila.

De snelweg begint in Quezon City, een belangrijke voorstad van Manila, waar men de Epifanio de los Santos Avenue kruist, de ringweg van Manila. De snelweg voert noordwaarts met 2x4 rijstroken en voert door dichtbebouwd gebied. Na zo'n 15 kilometer neemt de stedelijke dichtheid af, en komt men in een dichtbevolkt platteland. Buiten de agglomeratie Manila versmalt de snelweg naar 2x2 rijstroken, en wordt gekenmerkt door rechte stukken, afgewisseld met een bocht. De snelweg kent dus veel rechtstanden. Verder ten noorden van Manila neemt ook de afritdichtheid af, waarna men ten noorden van Angeles de Subic - Clark - Tarlac Expressway kruist, die het verkeer verder richting het noorden verwerkt. De North Luzon Expressway eindigt vlak daarna bij Mabalacat.

Geschiedenis

De snelweg is in de jaren 70 aangelegd, en is na 2000 gemoderniseerd, en in de regio Manila naar 2x4 rijstroken verbreed. Sinds 2005 is de snelweg in concessie van de Manila North Tollways Corporation.[1] Op 10 juli 2010 opende een 3 kilometer lange aftakking in het noorden van Manila naar Valenzuela. Op 19 maart 2015 opende een aftakking in de andere richting, tot de MacArthur Highway over 3 kilometer.[2][3]

In 2014 is het nummer E1 toegekend aan de snelweg.[4] Op 10 mei 2015 werd een voorstel goedgekeurd om de snelweg te hernoemen als de President Corazon C. Aquino Expressway, naar Corazon Aquino (1933-2009) de 11e president van de Filippijnen en de eerste vrouwelijke president in Azië.

Harbor Link

Aan de noordkant van Manila wordt een zijtak van de North Luzon Expressway aangelegd, segment 8.1 en 8.2 (ten oosten van NLEX) en segment 10 (ten westen van NLEX). Dit heet ook wel de Harbor Link en is onderdeel van de Circumferential Road 5 (C-5 / E5). De Harbor Link is in meerdere fases tussen 2010 en 2020 opengesteld voor het verkeer.[5][6][7][8]

Referenties

Flag of the Philippines.svg Expressways in de Filippijnen Flag of the Philippines.svg

Cavite - Laguna ExpresswayCebu-Cordova Link Expressway (CCLEX) • Circumferential Road 5 (E5) • Epifanio de los Santos AvenueLaguna Lakeshore ExpresswayManila - Cavite Expressway (E3) • Metro Manila Skyway (E2) • Muntinlupa - Cavite ExpresswayNAIA ExpresswayNorth Luzon Expressway (E1) • North Luzon East ExpresswayNorth Luzon West ExpresswaySouth Luzon Expressway (E2) • Subic - Clark - Tarlac Expressway (E4) • Tarlac - Pangasinan - La Union Expressway (E1) • Central Luzon Link Expressway (CLLEx)